Κόσμος

Δεκαπέντε χρόνια σχεδίαζαν τις επιθέσεις στη Χεζμπολάχ οι Ισραηλινοί – Οι εταιρείες βιτρίνα

Μια τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε μια μακροχρόνια διαδικασία δημιουργίας εταιρειών-βιτρίνα, με πολλαπλά επίπεδα τεχνάσματος προκειμένου οι πράκτορες να εισέλθουν στην αλυσίδα εφοδιασμού, δήλωσε η ίδια πηγή στο δίκτυο.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στο ABC News κάποιοι από τους εμπλεκόμενους δεν θα γνώριζαν ότι υπηρετούσαν τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η ίδια πηγή σημείωσε επίσης ότι η CIA είχε αποφύγει να χρησιμοποιήσει μια τέτοια επίθεση στο παρελθόν λόγω του ότι θεωρήθηκε υψηλός κίνδυνος για τους πολίτες.

Γιατί έγιναν τώρα οι επιθέσεις

Πολλοί ήταν εκείνοι που έθεσαν το ερώτημα γιατί το Ισραήλ να επιτεθεί τώρα στη Χεζμπολάχ. Πληροροφίες αναφέρουν ότι η σιιτική οργάνωση ήταν πολύ κοντά στο να αποκαλύψει ότι οι συσκευές ήταν πειραγμένες.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ήθελαν αρχικά να πυροδοτήσουν τους βομβητές ως εναρκτήριο χτύπημα σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανέφερε το Axios, επικαλούμενο Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ωστόσο, επέλεξαν να δράσουν νωρίς, όταν ένα μέλος της Χεζμπολάχ υποψιάστηκε τις συσκευές και σχεδίασε να ειδοποιήσει τους ανωτέρους του, ανέφερε το Al-Monitor.

Αυτόπτες μάρτυρες της έκρηξης των βομβητών ανέφεραν ότι είδαν καπνό να βγαίνει από τις τσέπες των ανθρώπων, πριν δουν μικρές εκρήξεις που ακούγονταν σαν πυροτεχνήματα και πυροβολισμούς.

Επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, οι New York Times ανέφεραν ότι οι βομβητές έλαβαν μηνύματα που φαινόταν να προέρχονται από την ηγεσία της Χεζμπολάχ πριν εκραγούν. Τα μηνύματα, αντίθετα, φάνηκε να πυροδοτούν τις συσκευές.

Ανάλογη ήταν και η τακτική που ακολουθήθηκε και με την επίθεση με τους ασυρμάτους τους οποίους η Χεζμπολάχ είχε προμηθευτεί πριν από πέντε μήνες με την κατασξευάστρια ιαπωνική εταιρία να δηλώνει ότι έπαψε να τους κατασκευάζει εδώ και 10 χρόνια.

Γιατί κάνει χρήση αυτής της τεχνολογίας η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στους βομβητές ως μέσο επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας για να προσπαθήσει να αποφύγει τον εντοπισμό θέσης από το Ισραήλ. Οι βομβητές είναι ασύρματες τηλεπικοινωνιακές συσκευές που λαμβάνουν και εμφανίζουν αλφαριθμητικά ή φωνητικά μηνύματα.
Είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία έχουν προ πολλού εγκαταλειφθεί ως απλά πολύ ευάλωτα, όπως έδειξε η δολοφονία από το Ισραήλ του βομβιστή της Χαμάς Γιαχία Αγιάς ήδη από το 1996, όταν το τηλέφωνό του εξερράγη στο χέρι του. Τον Φεβρουάριο, ο Χασάν Νασράλα έδωσε εντολή στους μαχητές της Χεζμπολάχ να ξεφορτωθούν τα τηλέφωνά τους.

Θα υπάρξει ανάφλεξη;

Η Χεζμπολάχ είναι σύμμαχος του Ιράν. Η σιιτική οργάνωση αποτελεί μέρος του Άξονα Αντίστασης της Τεχεράνης και έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο χαμηλού επιπέδου με το Ισραήλ εδώ και μήνες, ανταλλάσσοντας συχνά πυρά ρουκετών και πυραύλων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Ολόκληρες κοινότητες έχουν εκτοπιστεί και από τις δύο πλευρές.

Παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις, παρατηρητές λένε ότι μέχρι τώρα και οι δύο πλευρές έχουν ως στόχο να περιορίσουν τις εχθροπραξίες χωρίς να περάσουν τα όρια σε πόλεμο πλήρους κλίμακας. Υπάρχουν όμως φόβοι ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι εταιρίες – βιτρίνα

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει μία ουγγρική και μία βουλγαρική εταιρία για το ρόλο που διαδραμάτισαν στις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ.

Πρόκειται για την BAC Consulting με έδρα τη Βουδαπέστη η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δήλωση ενός κατασκευαστή από την Ταϊβάν, της Gold Apollo, η ετικέτα του οποίου εμφανιζόταν στις συσκευές. Η Gold Apollo δήλωσε ότι δεν κατασκεύαζε τις συσκευές και ότι κατασκευάστηκαν από τον ουγγρικό συνεργάτη της, την BAC Consulting.

Η Gold Apollo, όπως αναφέρει η Deutsche Welle σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το μοντέλο τηλεειδοποιητή AR-924 παρήχθη και πωλήθηκε από την BAC, η οποία, όπως είπε, είχε την άδεια να χρησιμοποιεί το εμπορικό της σήμα για πωλήσεις προϊόντων σε συγκεκριμένες περιοχές.

O πρόεδρος της ταϊβανέζικης εταιρίας Χσου Τσινγκ Κουάνγκ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι υπήρξαν προβλήματα με τα εμβάσματα από την BAC.

«Το έμβασμα ήταν πολύ περίεργο», ανέφεραν το Reuters και άλλοι ότι είπε σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι οι πληρωμές είχαν έρθει μέσω της Μέσης Ανατολής.

Έρευνες και στην Βουλγαρία

Το Telex, ένα ουγγρικό μέσο ενημέρωσης, ανέφερε ότι στην πραγματικότητα ήταν η Norta Global, μια εταιρεία με έδρα τη Σόφια που προμήθευσε τους βομβητές στη Χεζμπολάχ. Η βουλγαρική εταιρεία, που ανήκει σε Νορβηγό πολίτη, φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη συμφωνία με την Gold Apollo, αν και στα χαρτιά ήταν η BAC που υπέγραψε τη σύμβαση, υποστηρίζει το Telex.

Υπενθυμίζεται ότι οι New York Times αποκάλυψαν την Τετάρτη (18/9) ότι η BAC ήταν μέρος ενός ισραηλινού μετώπου και ότι δημιουργήθηκαν επίσης τουλάχιστον δύο άλλες εταιρείες-βιτρίνες για να συσκοτιστούν οι δεσμοί με αξιωματικούς των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Το αντικείμενο της BAC Consulting

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της BAC Consulting, η εταιρεία αναπτύσσει «διεθνή τεχνολογική συνεργασία μεταξύ χωρών για την πώληση τηλεπικοινωνιακών προϊόντων». Προσθέτει ότι η συνεργασία περιλαμβάνει «την επέκταση μιας επιχείρησης από την Ασία σε νέες αγορές π.χ. αναπτυσσόμενες χώρες».

Η εταιρεία, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας ως σύμβουλος, απαριθμεί τις τηλεπικοινωνίες ως έναν από τους βασικούς τομείς εξειδίκευσής της και αναφέρει ότι ενσωματώνει «τα καλύτερα τεχνολογικά διδάγματα και πρακτικές του παρελθόντος από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές».

Σύμφωνα με το επίσημο μητρώο εταιρειών στην Ουγγαρία, η BAC δραστηριοποιείται σε δραστηριότητες που κυμαίνονται από την κατασκευή ηλεκτρονικών ιατρικών συσκευών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων έως την εξόρυξη φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης CompanyWall, η οποία ταξινομεί και αναλύει οικονομικές πληροφορίες και επιχειρηματικές πληροφορίες για επιχειρήσεις, η BAC Consulting εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 18,3 εκατ. ουγγρικών φιορινιών (46.400 ευρώ/ 51.700 δολάρια) σε έσοδα 215 εκατ. ουγγρικών φιορινιών το 2023. Η εταιρεία εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους ύψους 5,8 εκατ. ουγγρικών φιορινιών το 2022.

Την Τετάρτη, ο ιστότοπος της BAC έδειξε αρχικά μια οθόνη σύνδεσης αντί της αρχικής σελίδας και στη συνέχεια εμφάνισε τελικά ένα μήνυμα σφάλματος, το οποίο ανέφερε ότι «δεν έχετε άδεια πρόσβασης σε αυτόν τον πόρο».

Τι γνωρίζουμε για τη βουλγαρική εταιρεία;

Επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, το Telex ανέφερε ότι η διευθύνων σύμβουλος της BAC Consulting ήταν σε επαφή με τη Norta Global. Ανέφερε ότι η βουλγαρική εταιρεία και όχι η BAC Consulting ήταν αυτή που εισήγαγε τους βομβητές από την Ταϊβάν.

Απαντώντας στο δημοσίευμα, οι βουλγαρικές αρχές δήλωσαν ότι δεν είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα τελωνειακές πράξεις που να σχετίζονται με τους βομβητές. Επιβεβαίωσαν ότι διερευνούν κάθε πιθανή εμπλοκή της Norta Global στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Norta Global ιδρύθηκε στις 14 Απριλίου 2022, περίπου την ίδια εποχή που η BAC καταχωρήθηκε στις ουγγρικές αρχές. Η εταιρεία καταχωρίστηκε με αρχικό καταβεβλημένο κεφάλαιο 200 βουλγαρικών λεβ (102 ευρώ, 114 δολάρια). Η Norta Global ισχυρίζεται ότι προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης, αλλά δεν αναφέρει καμία κατασκευαστική δραστηριότητα.

Η διεύθυνση της καταστατικής έδρας της εταιρείας στη Σόφια μοιράζεται επίσης με σχεδόν 200 άλλες εταιρείες.

Σύμφωνα με τους γείτονες, το μόνο άτομο που επισκέπτεται το γραφείο είναι ένας δικηγόρος.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 10:13:00

Back to top button