Οικονομία

Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) διατήρησε αμετάβλητα τα επίτοκια στο «περίπου 0,25%» -το υψηλότερο επιτόκιο από το 2008- κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης σήμερα (20.9.2024).

Η ετυμηγορία ήρθε καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσπαθεί να φέρει σε ομαλά επίπεδα τη νομισματική της πολιτική μετά από μια μακροχρόνια εξαιρετικά χαλαρή προσέγγιση με αρνητικά επιτόκια, χωρίς να πλήξει την οικονομία της χώρας. Η οικονομία της Ιαπωνίας έχει ανακάμψει συγκρατημένα, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην επίσημη ανακοίνωσή της, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «έχει παρατηρηθεί κάποια αδυναμία εν μέρει». 

Η BOJ δήλωσε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού της χώρας -ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων- θα αυξηθεί μέχρι το «οικονομικό έτος» 2025. Το οικονομικό έτος της Ιαπωνίας διαρκεί από την 1η Απριλίου έως την 31η Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι το οικονομικό έτος 2025 θα λήξει τον Μάρτιο του 2026.

Οι αποδόσεις του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου μειώθηκαν κατά 0,4 μονάδες βάσης, ενώ το γεν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 142,52 έναντι του δολαρίου. Ο Nikkei 225, ο οποίος σημείωνε άνοδο 2%, διατήρησε το ίδιο επίπεδο μετά την απόφαση.

Η αυστηρότερη στάση της BOJ αποτελεί εξαίρεση σε μια εποχή που οι περισσότερες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες μετατοπίζονται προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης της πολιτικής τους. Την Τετάρτη (18.9.2024), η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σε ένα εύρος από 4,75% έως 5,0%.

Η BOJ διατηρούσε επί μακρόν τα επιτόκια κοντά ή κάτω από το μηδέν, καθώς προσπαθούσε να τονώσει τον πληθωρισμό και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη με μαζικά νομισματικά κίνητρα. 

Η κεντρική τράπεζα εγκατέλειψε τα αρνητικά επιτόκια τον Μάρτιο και αύξησε τα βασικά επιτόκια στο 0,25% τον Ιούλιο, καθώς θεωρεί ότι η οικονομία βρισκόταν σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Reuters, έναντι αύξησης 2,7% τον προηγούμενο μήνα. Εξαιρουμένων των νωπών τροφίμων και του κόστους ενέργειας, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 2,0%, έναντι 1,9% τον προηγούμενο μήνα.

Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού και παρέχει στην BOJ περιθώριο να συνεχίσει τη νομισματική σύσφιξη.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 09:49:03

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button