Ελλάδα

«Αντάρτικο» αυτοκινητιστών ταξί και για το αυτοκόλλητο της πληρωμής με κάρτα

Πόσες φορές έχετε μπει σε ταξί και όταν «τολμήσατε» να πάτε να πληρώσετε με κάρτα, ακούσατε τις γνωστές δικαιολογίες: «έχει πρόβλημα το POS», «δεν έχει σύνδεση», «τελείωσε το χαρτί» κτλ. Από τα τέλη Ιουλίου υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ ειχαν ανακοινώσει ότι θα στέλνονταν -και υποτίθεται οι οδηγοί ταξι θα κολλούσαν αμέσως- ειδικά αυτοκόλλητα σήματα για το τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας με τα οποία οι πελάτες θα ενημερώνονταν για τη δυνατότητα να πληρώσουν με κάρτα.

Εννοειται πως είχε προηγηθεί η υπογραφή σχετικής διάταξης νόμου, ενώ δινόταν προθεσμία τριών εβδομάδων από την παραλαβή των αυτοκόλλητων, για να μπουν στις πόρτες των ταξί. Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόστιμο θα ήταν 1.000 ευρώ.

Φευ! Τα αυτοκόλλητα εστάλησαν μεν, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί όμως, αρνήθηκε να τα παραλάβει, με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ταξιτζήδων να βάζουν θέμα… μεγέθους, που όπως υποστηρίζουν, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών!

Η υπουργική απόφαση όριζε διαστάσεις 25χ12 εκατοστά για τα περιβόητα αυτοκολλητα, ενώ οι εκπρόσωποι των ταξί μιλούν για 5χ10 εκατοστά.  στο μέγεθος δηλαδή πιστωτικής κάρτας. Αστείο μόνο και ως σύλληψη, αφού αν ήταν τόσο μικρό πώς θα μπορούσε άραγε να το διακρίνει κάποιος -ειδικά αν σταματούσε το ταξί στον δρόμο…

Το αυτοκόλλητο σήμα θα ανέγραφε στα ελληνικά και στα αγγλικά τα εξής:

1. Ο οδηγός υποχρεούται:

Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.
Να δέχεται πληρωμή με κάρτα.

2. Ο πελάτης ΔΕΝ υποχρεούται:

Να πληρώσει με μετρητά.
Να πληρώσει, πριν λάβει τη νόμιμη απόδειξη.

Εννοείται πώς μέχρι σήμερα δεν έχει μπει κανένα απολύτως αυτοκόλλητο -ποσο μαλλον προστιμο- και στη συντριπτική τους πλειονότητα τα ταξί (εκτός από εκείνα που είναι σε πλατφόρμες) δεν δέχονται κάρτα (το ίδιο βέβαια ισχύει και με τα ΚΤΕΛ, ακόμη και σε τουριστικές περιοχές ή στα δρομολόγια από λιμανια και το αεροδρόμιο της Αθήνας προς έκπληξη των ξένων επισκεπτών).

Ως λύση προκρίνεται να σταλούν τα ειδικά αυτοκόλλητα σε ηλεκτρονική μορφή (όπως βγαίνουν δηλ. και τα τέλη κυκλοφορίας) και να τα εκτυπώσουν μόνοι τους οι ιδιοκτήτες ταξί (πόσες δικαιολογίες θα υπάρξουν άραγε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;).

Ετσι οι αυτοκινητιστές ταξί χωρίς τον «βραχνά» του POS θα συνεχίσουν τουλάχιστον προς το παρόν, να δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ (βάσει των φετινών φορολογικών δηλώσεων) και μία κάποια «θεραπεία» στην καταχρηστική αυτή πρακτική να δίνει το  τεκμαρτό (βάσει του οποίου καλούνται να πληρώσουν φόρο 1.481 ευρώ κατά μέσο όρο, με το μέσο τεκμαρτό τους εισόδημα στα 972 ευρώ).

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 09:46:42

Back to top button