Πολιτική

«Φουντώνει» αντί να σβήνει η γαλάζια γκρίνια – Δεν υπάρχουν «δράκοι» απαντά το Μαξίμου

Η άμεση, γραπτή απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στους 11 «ανησυχούντες» γαλάζιους βουλευτές για τα κόκκινα δάνεια όχι μόνο δεν τους ικανοποίησε, αλλά πολλούς τους εξόργισε, την ώρα που στο Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως δεν θα αφήσουν τίποτα να πέσει κάτω και πως θα απαντούν όταν ερωτώνται για πράγματα μάλιστα που εν πολλοίς έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Είναι ξεκάθαρο πως οι 11 που υπέγραψαν προ ημερών, μετά από διεργασίες παρασκηνιακές, την ερώτηση για τους δανειολήπτες “βράζουν” όσο και αν η Κυβέρνηση επιχειρεί με στοιχεία να απαντήσει πως και φυσιολογικό είναι οι Βουλευτές να κάνουν τη δουλειά τους και πως η ερώτηση δεν είναι η πρώτη, καθώς έχουν προηγηθεί άλλες…3.999 πριν από αυτήν μέσα στην πενταετία.

Σε όσους επιχειρούν να δημιουργήσουν μία εικόνα “εσωκομματικής αντιπολίτευσης” η Κυβέρνηση απαντά πως ανακαλύπτουν καθυστερημένα τη δουλειά που κάνει μία σωστά οργανωμένη Κοινοβουλευτική ομάδα. Με στόχο να κλείσει στόματα μάλιστα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος δέχθηκε μπαράζ ερωτήσεων για το θέμα στο χθεσινό briefing, απάντησε πως οι γραπτές ερωτήσεις “γαλάζιων” στην πρώτη τετραετία ήταν 3.784, στην δεύτερη τετραετία 624.

Ενόχληση στο Υπ. Οικονομικών και νέες γαλάζιες ερωτήσεις

Όπως είχε γράψει από την πρώτη στιγμή το CNN Greece, οι 11 Βουλευτές σκοπεύουν να κάνουν και νέες ερωτήσεις επιχειρώντας με κάθε τρόπο να εκφραστούν και να φανούν στα μέσα ενημέρωσης για να εκδηλώσουν την δυσαρέσκειά τους προς την Κυβέρνηση, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Υπό αυτή την έννοια δεν πρόκειται για «ομάδα» ή «φράξια», αλλά για την «μεγάλη σύνοδο των δυσαρεστημένων», κάποιοι επειδή αγνοήθηκε η άποψή τους για τα ομόφυλα ζευγάρια, άλλοι επειδή δεν είναι συνομιλητές του Μαξίμου, άλλοι διότι έχουν γνήσια ανησυχία για την κατεύθυνση της παράταξης και τα δημοσκοπικά ποσοστά και άλλοι διότι απλά δεν υπουργοποιήθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα από μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας του 41% και τις θέσεις πήραν εξωκοινοβουλευτικοί, προερχόμενοι από άλλους χώρους.

Στην ουσία όμως, πολλοί από τους 11, με μεγάλη πορεία στην παράταξη, εκφράζουν την άποψη πως για τους δανειολήπτες, για τους πολίτες που αγωνιούν για το αν θα χάσουν το σπίτι τους, τις απαντήσεις που ζητούσαν δεν τις πήραν, οι λύσεις που πρότειναν αγνοήθηκαν λένε και μάλιστα εν ριπή οφθαλμού από γραμματέα και όχι Υπουργό.

«Είχαμε κάνει πέντε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία απάντηση δεν πήραμε. Θα ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις και όχι μόνο από εμάς αλλά και από συναδέλφους», δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έκανε λόγο για «κοινοβουλευτική απρέπεια», σημειώνοντας πως «στους βουλευτές δεν απαντούν οι γραμματείς, απαντούν οι υπουργοί βάζοντας την υπογραφή τους από κάτω».

«Ρωτήσαμε για τον κόσμο και η ερώτηση απαντιέται για το πώς οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάριος Σαλμάς.

Σκληρή κριτική και από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη “εμείς δεν ρωτήσαμε να εξυγιάνθηκαν και πως εξυγιάνθηκαν οι τράπεζες. Αυτό είναι μία θέση της κυβέρνησης και ορθώς, εμείς ρωτήσαμε για την θέση των δανειοληπτών” υπογραμμίζει.

Είναι χαρακτηριστική πάντως η ενόχληση στο Υπουργείο Οικονομικών από τη στάση των συγκεκριμένων Βουλευτών. Πηγή έλεγε στο CNN Greece πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην απαντάται άμεσα κάθε τέτοια ερώτηση και με στοιχεία, καθώς αυτά που προτείνουν οι 11 έχουν ήδη γίνει πράξη. «Δεν θα γίνουμε και σάκος του μποξ» έλεγε πηγή στο CNN Greece.

“Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τα κόκκινα δάνεια από το 40% το 2019 στο 7,5% το 2024. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2024 ανέρχονται σε 70,4 δισεκατομμύρια ευρώ” σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Δεν υπάρχουν δράκοι»

Το Μαξίμου πάντως σε καμία περίπτωση δεν βλέπει ζήτημα συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι πολλοί λόγοι που άντεξε πενήντα χρόνια ως μια μεγάλη παράταξη η ΝΔ, ως κόμμα εξουσίας, ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι μέσα στη Ν.Δ., επειδή είναι επίκαιρα τα εσωκομματικά με άλλα κόμματα, έχει ουσιαστική δημοκρατία απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη και διαμηνύουν πως δεν υπάρχουν γαλάζιοι δράκοι.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 07:15:00

Back to top button