Οικονομία

Η Planet και το επόμενο deal στους συμβούλους, η μάχη για την Toolbox, οι χρυσοφόρες συμβάσεις οδοφωτισμού, η ΕΕΣΥΠ και η αρχή «τα μικρά κρίνουν τα μεγάλα».

Η επιβεβαίωση για τη Διαδικασία και οι φήμες για Planet

Η στήλη δε μπορεί παρά να αισθάνεται υπερήφανη που αποκάλυψε πρώτη, εδώ και πολλούς μήνες το μεγάλο deal, που ανακοινώθηκε χθες, για την εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας συμβούλων, της Διαδικασία, από την Bright Business Solutions. Το δάνειο με το οποίο έγινε η εξαγορά χορηγήθηκε από την Optima του ομίλου Βαρδινογιάννη στα γραφεία της οποίας υπεγράφη και η συμφωνία μεταβίβασης. Ο πρώην μεγαλομέτοχος και επικεφαλής της Διαδικασία Χρήστος Καινούργιος θα παραμείνει στο τιμόνι για την επόμενη τριετία. Η αγορά βοά πως αντίστοιχη τύχη, δηλαδή αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, θα έχει και η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Planet που διοικεί ο Χρήστος Γιαννακόπουλος. Οι φήμες έχουν διαψευστεί με σκληρό τρόπο από τον Χρ. Γιαννακόπουλο που έχει έναν σημαντικό συνέταιρο. Την Εθνική Τράπεζα που έχει το 30% της Planet εδώ και αρκετά χρόνια. Ετσι χωρίς τη συγκατάθεση της τράπεζας δε μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα. Αυτό που ξέρει η αγορά είναι πως όπως και στη Διαδικασία, έτσι και στην Planet, δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση.

Επόμενος στόχος εξαγοράς η Toolbox

Η αγορά βοά πως μετά τη Διαδικασία η ομάδα υπό τους Γ. Σάκκαρη, Γ. Πουλόπουλο και Αρ. Καρτσόλη, που διοικεί την Bright, έχει βάλει στο στόχαστρο της εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής Toolbox. Το όνομα Toolbox μπορεί να μη σας λέει τίποτα αλλά πρόκειται για εταιρεία που κυριαρχεί στα έργα τεχνολογίας του δημοσίου με ανεκτέλεστο υπόλοιπο που φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ. Καθόλου αμελητέο ποσό για μια μικρή εταιρεία συμβούλων. Όπως έχουμε γράψει εδώ και μήνες, ο μεγαλομέτοχος της Toolbox και πρώην μεγαλοστέλεχος της κρατικής Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ ΑΕ) Κ. Τζοάννης θέλει να πωλήσει. Δεν θέλουν όμως οι συνεταίροι του. Ναι αλλά πως θα φτιάξουν «εθνικό πρωταθλητή στις συμβουλευτικές υπηρεσίες» οι κ.κ. Σάκκαρης, Πουλόπουλος και Καρτσόλης; Στα γραφεία της εταιρείας τους, πάντως, μπαίνει και βγαίνει εντυπωσιακός αριθμός πολυτελών αυτοκινήτων, όπως λένε κάποιοι όχι και τόσο φίλοι τους.

Οι χρυσοφόρες συμβάσεις οδοφωτισμού, η Globiled και η Dasteri

Άλλη μια μεγάλη σύμβαση οδοφωτισμού, αυτή τη φορά για το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας των 13 περιφερειών, υπέγραψαν ο ΟΤΕ με την Globiled. Η σύμβαση φτάνει τα 127 εκατ. ευρώ και είναι μία από τις πολλές που έχουν υπογράψει οι δύο εταιρείες οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν συγκροτήσει άτυπη κοινοπραξία. Η Globiled, που ελέγχεται από υπεράκτιες κυπριακές εταιρείες, δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για το 2023, αλλά το 2022 είχε κύκλο εργασιών 25,7 εκατ. από 4,5 εκατ. ευρώ το 2021. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της, με την εξαίρεση των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, είναι η Dasteri Systems που διοικεί ο Νίκος Δαστερίδης και είχε το 2023 κύκλο εργασιών 29,4 εκατ. από 20 εκατ. ευρώ το 2022. Η Dasteri, σε αντίθεση με την Globiled, παρουσίασε πέρυσι και πολύ μεγάλα κέρδη, άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι δύο εταιρείες μοιράστηκαν πλήθος συμβάσεων με δήμους σε ολόκληρη τη χώρα την τελευταία εξαετία.

Η ΕΕΣΥΠ και η αρχή «από τα μικρά κρίνονται τα μεγάλα»

Αν η διοίκηση του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) θέλει να δώσει πραγματική διάσταση στην κοινωνική ευθύνη, την εταιρική υπευθυνότητα (το ίδιο πράγμα είναι αλλά γεμίζει καλύτερα το στόμα!), την αναδιάρθωση του δημοσίου και άλλα τέτοια φανταχτερά μπορεί να αρχίσει από κάτι μικρά θέματα και να αφήσει για αργότερα τα βαρύγδουπα για το «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο». Ας ανακαινίσει τους σταθμούς του εν λειτουργία σιδηροδρόμου που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της ΓΑΙΑΟΣΕ ή ας τα βρει με τον ΟΣΕ ώστε να προχωρήσει σε αναβάθμιση σταθμών σε περιπτώσεις που υπάρχει μπέρδεμα αρμοδιοτήτων. Η άθλια εικόνα των σταθμών του σιδηροδρόμου, ακόμα και στην Θεσσαλονίκη, δεν συνδέεται με καμία αρχή από αυτές που δηλώνει πως πρεσβεύει η ΕΕΣΥΠ, ο κατά 100% μέτοχος της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Οι δείκτες και η πίεση του …μακαρίτη

«Το κλίμα στο Χρηματιστήριο αλλά και στην υπόλοιπη αγορά θυμίζει το καρδιογράφημα πεθαμένου!» έλεγε χθες ένας από τους ισχυρούς παράγοντες της Λεωφόρου Αθηνών. Ο ίδιος πρόσθετε πως «όταν μια επένδυση (Microsoft) που ανακοινώθηκε το 2019 – 2020 ξεκολλάει το 2024, όταν μια άλλη επένδυση ξένου ομίλου δεν έγινε ποτέ, όταν κρίσιμα έργα είναι ακόμα στα χαρτιά, έστω και αν έχουν προσωρινούς αναδόχους», είναι λογικές οι επιφυλάξεις. Αν στο «εγχώριο μίγμα καχυποψίας προσθέσεις και τη διεθνή αναταραχή, από τις εξελίξεις στην Ουκρανία μέχρι τα απανωτά επεισόδια στη Μέση Ανατολή» η κατάσταση γίνεται δύσκολη. Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι αμερικανικές εκλογές που, όπως έχουμε γράψει, μπορεί να οδηγήσει σε απότομες διακυμάνσεις το επόμενο 40ημερο.

To άρθρο Η Planet και το επόμενο deal στους συμβούλους, η μάχη για την Toolbox, οι χρυσοφόρες συμβάσεις οδοφωτισμού, η ΕΕΣΥΠ και η αρχή «τα μικρά κρίνουν τα μεγάλα». δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 06:15:00

Back to top button