Οικονομία

Απορρίπτονται τα αιτήματα ΠΟΜΙΔΑ για τις φοροαπαλλαγές στα ενοίκια

Όχι σε «αχρείαστους κόφτες, οι οποίοι θα στερήσουν τη ρύθμιση από τη δυναμική της να ανοίξει δεκάδες χιλιάδες σπίτια και τους ενοικιαστές από μεγάλο αριθμό διαθέσιμων κατοικιών», λέει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή που απέστειλε στο οικονομικό επιτελείο, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα αιτήματα  για “λίφτινγκ” στο μέτρο, όπως εξαγγέλθηκε, δεν έχουν… τύχη.

Η ΠΟΜΙΔΑ επί της ουσίας ζητά αλλαγές ώστε να μην ισχύσει ως προϋπόθεση για την τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των μισθωμάτων, την προηγούμενη τριετία τα ακίνητα να είναι είτε κλειστά είτε σε βραχυχρόνια μίσθωση. Εκτιμά πως αν το διάστημα της προηγούμενης παραμονής τους σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης ή κλειστού διαμερίσματος είναι μικρότερο, το αποτέλεσμα (διάθεση ακινήτων σε μακροχρόνια μίσθωση) θα είναι μεγαλύτερο.

Η επιστολή

Συγκεκριμένα, στην επιστολή που απέστειλε στο οικονομικό επιτελείο σημειώνει:

  1. Η πρότασή μας ήταν και παραμένει ως κενά να θεωρηθούν όσα δεν νοικιάστηκαν από την 1.1.2023 μέχρι και την 8.9.2024. Το διάστημα των 20 και πλέον μηνών είναι και υπεραρκετό, αλλά και ευκολότατα διαπιστώσιμη η συνδρομή του. Η τριετία είναι υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα που θα αποκλείσει από την αγορά χωρίς λόγο πάμπολλα σπίτια, και μάλιστα κυρίως τα νεότερης χρονολογίας κατασκευής.
  2. Η πρότασή μας για τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν να ισχύσει για όσα είχαν ήδη Α.Μ.Α. την 31.12.2023, δηλαδή σε ανύποπτο χρόνο. Ακόμη πιο σωστό θα ήταν το όριο να τεθεί μέχρι την παραμονή της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Δεν προτείναμε ποτέ, ούτε έχει οποιαδήποτε λογική η τριετία των κενών να ισχύσει και για τα σπίτια της βραχυχρόνιας, δηλαδή κάποιος που θέλει να φύγει αμέσως από τη βραχυχρόνια να πρέπει να περιμένει να συμπληρωθεί τριετία, ή και να χάσει οριστικά την ευχέρεια αυτή, ανάλογα με τη διατύπωση της διάταξης, αντί να βγάλει αμέσως το (ανακαινισμένο) σπίτι του στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης, που το έχει άμεση ανάγκη.

Η κυβερνητική αντίδραση

Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να κάνει αλλαγές. Έτσι προκειμένου ένα φυσικό πρόσωπο (ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης έχει απορρίψει δημόσια το έτερο αίτημα χορήγησης της φοροαπαλλαγής και σε νομικά πρόσωπα και επιμένει σε αυτή τη θέση) να κερδίσει τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος μισθωμάτων θα πρέπει να έχει κλειστό για μια τριετία το ακίνητο το οποίο θα διαθέσει στη μακροχρόνια μίσθωση ή να έχει ενεργό Αριθμό Μητρώου Ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση και να τον εγκαταλείψει για χάρη της μακροχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα για την εξασφάλιση της τριετούς φοροαπαλλαγής, η μετάβαση στη μακροχρόνια μίσθωση θα πρέπει να γίνει έως 31-12-2025.

Ο χρόνος έναρξης ισχύος της ρύθμισης μένει να επιβεβαιωθεί από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, εάν θα είναι δηλαδή από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 07:33:05

Back to top button