Οικονομία

Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 5%

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σήμερα (19.9.2024) σταθερά τα επιτόκια στο 5% μετά την αρχική μείωση που πραγματοποίησε τον Αύγουστο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι θα τραβήξει «φρένο» στις επιτοκιακές μειώσεις παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε χθες (18.9.2024) σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Να σημειωθεί ότι η απόφαση στη Βρετανία ελήφθη πριν γίνει γνωστή η απόφαση της Fed.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής πήρε την απόφαση αυτή με ψήφους 8 προς 1 υπέρ της διατήρησης των ίδιων επιπέδων στα επιτόκια, καθώς μόνο ένα μέλος ψήφισε υπέρ της μείωσης κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Μια «σταδιακή προσέγγιση» στη νομισματική χαλάρωση παραμένει η κατάλληλη επιλογή με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να παραμένει «αυξημένος», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει επιστρέψει σε μια υποτονική ανάπτυξη, αναμένεται να επιστρέψει σε μια επέκταση περίπου 0,3% ανά τρίμηνο κατά το δεύτερο εξάμηνο, πρόσθεσε.

Η Επιτροπή αξιολογεί ένα μικτό πακέτο δεδομένων, με τον γενικό πληθωρισμό να πλησιάζει σταθερά τον στόχο του 2%, αλλά την αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες -που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της βρετανικής οικονομίας- να επιταχύνεται στο 5,6% τον Αύγουστο. Παράλληλα, μπορεί η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποχώρησε σε χαμηλό άνω των δύο ετών τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε σχετικά υψηλή στο 5,1%. 


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 15:29:51

Back to top button