Ελλάδα

Σε απομόνωση, χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση Σίκινος και Ανάφη

Επί περίπου έναν μήνα οι κάτοικοι της Σικίνου και της Ανάφης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, καθώς ζουν αποκομμένοι από τα υπόλοιπα νησιά, αλλά και τον Πειραιά, έπειτα από τη διακοπή των δρομολογίων του «Saonisos» στις 16 Αυγούστου.

Η διακοπή των δρομολογίων για τη μοναδική γραμμή που εξυπηρετεί αυτά τα δύο νησιά αποφασίστηκε έπειτα από περιστατικό που σημειώθηκε στο λιμάνι της Άνδρου και αφορούσε το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνέψουν επιβάτες κατά την επιβίβασή τους, να συλληφθεί ο πλοίαρχος και στη συνέχεια να απολυθεί από την εταιρεία.

Όμως, έκτοτε, οι κάτοικοι της Ανάφης και της Σικίνου, δεν έχουν τρόπο να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές. Πολλοί από αυτούς έχουν αναγκαστεί να ακυρώσουν ραντεβού ιατρικής φύσεως, για τα οποία έπρεπε να πάνε σε άλλο νησί ή ακόμα και στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο τουρισμός και στα δύο νησιά δέχτηκε βαρύ πλήγμα, αφού χάθηκαν τα όποια έσοδα θα προέκυπταν το δεύτερο μισό του Αυγούστου και έπειτα. Οι επαγγελματίες της Σικίνου και της Ανάφης δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους και ζητούν άμεση δρομολόγηση επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου.

Ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης, σε επιστολή του προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υποστηρίζει ότι «η κατάσταση αυτή μπορεί να αποφέρει μακροπρόθεσμα περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στις οικονομίες των νησιών μας, καθώς οι διακοπές ή ο μη έγκαιρος προγραμματισμός δρομολογίων μας καθιστά μη επιλέξιμους τουριστικούς προορισμούς».

Μάλιστα, η διακοπή των δρομολογίων έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην ομαλή τροφοδοσία των νησιών.

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις επιδοτούμενες άγονες γραμμές.

Είναι απαράδεκτο ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δεν έχει δώσει μια λύση στο πρόβλημα αυτό, ενώ έχει περάσει ένας μήνας.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 14:17:14

Back to top button