Οικονομία

Έρχεται το τέλος της τηλεργασίας – Οι τεχνολογικοί κολοσσοί επιστρέφουν στο προ πανδημίας μοντέλο

Οι εργαζόμενοι της Amazon επιστρέφουν στη διά ζώσης εργασία με το νέο έτος, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό ανακοίνωσε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Άντι Τζάσι, πυροδοτώντας συζήτηση στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες για το αν θα υιοθετήσουν κι αυτές το μέτρο.

Τα στοιχεία από το Flex Index, μια βάση δεδομένων για τις πολιτικές ευέλικτης εργασίας, διαπιστώνουν ότι μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων – αυτές με τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενους – απαιτούν πλήρη παρουσία στο γραφείο, και το ποσοστό αυτό κινείται κυρίως προς την αντίθετη κατεύθυνση – μειούμενο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι το μέτρο αυξήθηκε ελαφρώς από το 5% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, μειωνόταν σταθερά κάθε τρίμηνο πριν από αυτό, πέφτοντας από το 13% των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων που επέβαλαν καθημερινή παρουσία στο γραφείο στις αρχές του περασμένου έτους.

«Η Amazon είναι μακράν η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία που έχει πολιτική πλήρους απασχόλησης στο γραφείο», είπε ο Ρομπ Σάντοου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Scoop Technologies, μιας εταιρείας λογισμικού διαχείρισης υβριδικής εργασίας που έχει συλλέξει και δημοσιεύσει τις πολιτικές τηλεργασίας περισσότερων από 6.362 εταιρειών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 417 μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Ο ίδιος ανέφερε μερικές ακόμη μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία που έχουν πολιτικές πλήρους απασχόλησης στο γραφείο, όπως η Tesla και η NCR, σημειώνοντας ότι οι περισσότερες μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις, όπως η Apple ή η Meta, απαιτούν δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα παρουσία στο γραφείο, όπως κάνει τώρα η Amazon.

«Θα δείτε μια ολόκληρη επανεξέταση του ζητήματος» είπε ο Σάντοου σχετικά με την τηλεργασία. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ωθήσει και άλλες εταιρείες να «προβληματιστούν τι βλέπει η Amazon και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό», πρόσθεσε.

Ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας

Η ανακοίνωση του διευθύνοντα συμβούλου της Amazon ήρθε ως μέρος ενός ευρύτερου υπομνήματος με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την πραγματοποίηση αλλαγών στην εταιρεία για την «περαιτέρω ενίσχυση της ομαδικής κουλτούρας», όπως έγραψε.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων και να μειωθούν οι περιττές συσκέψεις, ο Τζάσι δήλωσε ότι η Amazon θα ζητήσει από τα ανώτερα στελέχη να αυξήσουν την αναλογία των μεμονωμένων συνεργατών προς τους διευθυντές κατά τουλάχιστον 15% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, γεγονός που πιθανότατα θα μειώσει τον αριθμό των διευθυντών.

Μετά από 15 μήνες παρουσίας στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα, ο Τζάσι δήλωσε επίσης ότι η πολιτική των πέντε ημερών στο γραφείο θα βοηθήσει την κουλτούρα της Amazon. «Έχουμε παρατηρήσει ότι είναι ευκολότερο για τους συναδέλφους μας να μαθαίνουν, να εξασκούνται και να ενισχύουν την κουλτούρα μας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις, όπως για λόγους ασθένειας, επίσκεψης σε πελάτες ή της ανάγκης «μιας ή δύο ημερών για να τελειώσει ο προγραμματισμός σε ένα πιο απομονωμένο περιβάλλον».

Καλύτερη απόδοση στο υβριδικό μοντέλο

Ωστόσο, ο Μπράιαν Έλιοτ, πρώην ανώτερος αντιπρόεδρος της Slack και εκτελεστικός διευθυντής του Future Forum, επικαλείται σειρά ερευνών που δείχνουν ότι οι υβριδικοί εργαζόμενοι έχουν στην πραγματικότητα υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, ένα μέτρο που κάποιοι εξισώνουν με την εταιρική κουλτούρα.

Ο Έλιοτ πρόσθεσε ότι πολλά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η Amazon είναι γνωστή για την έντονη κουλτούρα της και ποθανότατα να μην αντισπεύσουν να αντιγράψουν την απόφασή της.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 12:48:08

Back to top button