Κόσμος

Πλημμύρες, πυρκαγιές, καταστροφές: Η Ευρώπη σε κλιματική κατάρρευση

Φονικές πλημμύρες στην Πολωνία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία. Τα ακραία φαινόμενα πληθαίνουν στην Ευρώπη, με την κλιματική κρίση να μοιάζει πλέον καθημερινότητα για τους κατοίκους της.

Η κακοκαιρία Boris κόστισε τη ζωή 23 ανθρώπων κατά το πέρασμά της από την κεντρική Ευρώπη, όπου προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων πολλών ετών.

Μέσα σε πέντε ημέρες, γράφει η βρετανική Telegraph, έπεσε βροχή πενταπλάσια από τον μέσο όρο ολόκληρου του Σεπτεμβρίου σε πολλές περιοχές της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας.

Αμφίβιο όχημα του στρατού βρήκε στους δρόμους της Πολωνίας, για να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης από τις πλημμύρες. Agencja Wyborcza.pl/Patryk Ogorzalek via REUTERS

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταβαίνει  την Πέμπτη στο Βρότσλαβ, μια από τις πλέον πληγείσες περιοχές της Πολωνίας,για να συναντηθεί με τους πολιτικούς ηγέτες της Πολωνίας, της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας, ανακοίνωσε η Επιτροπή την Τετάρτη.

Η στάθμη του Δούναβη αναμένεται να κορυφωθεί γύρω ή λίγο πάνω από τα 8,5 μέτρα, πιθανώς την Παρασκευή ή το Σάββατο. «Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών, η κατάσταση είναι κρίσιμη σε όλη την κεντρική Ευρώπη», δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. «Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, η κρίσιμη περίοδος για την Ουγγαρία αρχίζει την Τετάρτη, οπότε η αντιπλημμυρική προστασία προχωράει ολοταχώς», ανέφερε.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, οι Αρχές υπολογίζουν ότι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ.

Η εθνική υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας εξέδωσε σχεδόν 50 κίτρινους συναγερμούς για την Τετάρτη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο καταιγίδων, κατολισθήσεων και πλημμυρών στις περιφέρειες Εμίλια-Ρομάνια και Μάρκε, οι οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βροχοπτώσεις δύο μηνών τις επόμενες τρεις ημέρες.

Την ίδια, ώρα στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση κήρυξε «κατάσταση καταστροφής», καθώς δεκάδες πυρκαγιές κατακαίνε στα βόρεια τμήματα της χώρας. Οι πυρκαγιές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον επτά ανθρώπους, έχουν καταστρέψει δεκάδες σπίτια και έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασών και θαμνώνων.

Οι φωτιές στην Πορτογαλία έχουν κατακάψει πολλές χιλιάδες στρέμματα γης. REUTERS/Pedro Nunes

Οι πορτογαλικές πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σχεδόν ταυτόχρονα 100 διαφορετικά πύρινα μέτωπα, με Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία να στέλνουν ενισχύσεις από αέρος για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Το ευρωπαϊκό κλίμα καταρρέει

Στο Στρασβούργο, ο ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς δήλωσε ότι οι πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις θανατηφόρες δασικές πυρκαγιές αυτής της εβδομάδας στην Πορτογαλία, αποτελούν απόδειξη της κλιματικής κατάρρευσης.

«Αυτή η τραγωδία δεν είναι μια ανωμαλία. Αυτό γίνεται γρήγορα ο κανόνας για το κοινό μας μέλλον. Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος παγκοσμίως και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα», δήλωσε ο Λέναρτσιτς ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από το ανθρώπινο κόστος, τα κράτη μέλη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κόστη αποκατάστασης των ζημιών και τις μακρές περιόδους ανάκαμψης από την καταστροφή. «Το μέσο κόστος των καταστροφών τη δεκαετία του 1980 ήταν 8 δισ. ευρώ. Πιο πρόσφατα, το 2021 και το 2022, οι ζημιές ξεπέρασαν τα 50 δισ. ευρώ ετησίως, οπότε το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης».

 

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 11:15:07

Back to top button