Οικονομία

Ανέβασε ταχύτητα η ζήτηση για καύσιμα κίνησης

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν παράγοντες του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών για τη φετινή πορεία της εγχώριας ζήτησης κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς ο συνδυασμός του αυξημένου εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος και της υποχώρησης της τιμής της βενζίνης δημιουργεί τις συνθήκες για μεγαλύτερες καταναλώσεις στις αντλίες των πρατηρίων βενζίνης.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και του Υπουργείου κατά το πρώτο φετινό επτάμηνο, η κατανάλωση βενζινών (σε κυβικά μέτρα) αυξήθηκε κατά 2,1% και του ντίζελ κίνησης κατά 4,5%, με αποτέλεσμα η συνολική ζήτηση για καύσιμα κίνησης να κλείσει στο +3,4%.

Αντίθετα, κάμψη παρατηρήθηκε στο ντίζελ θέρμανσης (-5%) εξ’ αιτίας του πολύ θερμού φετινού χειμώνα που επικράτησε στη χώρα (αλλά και στα Βαλκάνια γενικότερα). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατανάλωση του Ιουλίου κινήθηκε και αυτή ανοδικά: +2% για τις βενζίνες, +3,5% για το diesel και αθροιστικά +2,8% για τα καύσιμα κίνησης.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία για την κατανάλωση του Αυγούστου, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι κινήθηκε σαφώς ικανοποιητικά, με το ποσοστό αύξησης να υπερβαίνει αυτό του του πρώτου επταμήνου και την όλη εξέλιξη να αποδίδεται τόσο στο ρεκόρ εισερχόμενου τουρισμού που κατέγραψε η χώρα, όσο και στο γεγονός ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων εκδρομέων το οποίο -προκειμένου να περιορίσει το κόστος του σε περίοδο πληθωρισμού- προτίμησε φέτος την ηπειρωτική Ελλάδα αντί της νησιωτικής (κάτι τέτοιο ανεβάζει την κατανάλωση καυσίμων).

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ανοδικά κινείται επίσης μέχρι τώρα και η κατανάλωση καυσίμων κίνησης μέσα στο Σεπτέμβριο, εξέλιξη που ως ένα βαθμό αποδίδεται και στη χαμηλότερη τιμή της βενζίνης.

«Η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που επικρατούσαν πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Αναμφίβολα, μετά από τις υψηλές τιμές που παρατηρήθηκαν κατά μεγάλα χρονικά διάστημα από την αρχή του 2022 και μετά, αυτή την περίοδο το κόστος μετακίνησης έχει μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνονται περισσότερα νοικοκυριά να προχωρούν σε εκδρομές δύο ή τριών ημερών -σε εξοχικά σπίτια και όχι μόνο- σε μια περίοδο όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 08:21:53

Back to top button