Πολιτική

«Πιστή» στα μαχητικά αεροσκάφη F-35 η Ιταλία, επενδύσεις και σε Eurofighter

Η Ιταλία επιβεβαιώνει την στήριξή της στο πρόγραμμα των F-35 με την πρόθεσή της να αγοράσει 25 επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει σημαντικές επενδύσεις και σε νέα αεροσκάφη Eurofighter.

Η γειτονική χώρα αναμένεται να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 16,8% το 2024, φτάνοντας τα 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο του νέου προϋπολογισμού.

Η Ιταλία θα δαπανήσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση επιπλέον 25 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων 15 F-35A και 10 F-35B αυξάνοντας τον στόλο της σε 115 αεροσκάφη, ενώ παράλληλα θα επενδύσει και σε logistics έως το 2035 σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defensenews.

H Iταλία επενδύει στα Eurofighter

Η Ρώμη σχεδιάζει επίσης να αποκτήσει νέα αεροσκάφη Eurofighter. Σύμφωνα με το κυβερνητικό έγγραφο η Ιταλία θα επενδύσει 690 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα για την αγορά 24 νέων αεροσκαφών 4ης γενιάς.

Η συγκεκριμένη κίνηση έχει ως στόχο να ανανεωθεί ο στόλος της πολεμικής αεροπορίας της γείτονος, καθώς μέχρι το 2029 θέλουν να έχουν αποσυρθεί από την υπηρεσία τα παλαιότερα μαχητικά Eurofighter και Tornado, σε μία χρονική στιγμή που οι αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών του NATO αυξάνονται λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Επιπλέον, ο εν λόγω προϋπολογισμός περιλαμβάνει την αγορά 15 νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από την ακροβατική ομάδα της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μία κίνηση που θα επιτρέψει στην ομάδα να αναπτύξει νέους ελιγμούς και να εκτελεί εναέριους ανεφοδιασμούς.

Τα πρώτα M-346 θα τεθούν σε υπηρεσία το επόμενο έτος, πρόσθεσε πηγή στο Defensenews.

H Ρώμη ετοιμάζεται επίσης να επενδύσει επίσης 500 εκατομμύρια ευρώ το 2024 για την ανάπτυξη του προγράμματος GCAP, ενός 6ης γενιάς μαχητικού αεροσκάφους, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.

Στο «club» των F-35 και η Ρουμανία

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 32 stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 όπως και σχετικού εξοπλισμού στη Ρουμανία. Πρόκειται για μία συμφωνία με εκτιμώμενο κόστος 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων όπου περιλαμβάνει επίσης υλικοτεχνική υποστήριξη, συντήρηση, πυρομαχικά και όπλα, εκπαίδευση πιλότων και προσομοιωτές. Η Ρουμανία αναμένει να παραλάβει τα πρώτα της F-35 το 2030.

Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ρουμανίας «να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, εξοπλίζοντάς την περαιτέρω όπως και ενισχύσει παράλληλα τη διαλειτουργικότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ πρόσθεσε ότι θα βελτιώσει «την ασφάλεια ενός Συμμάχου του ΝΑΤΟ που είναι μια σημαντική δύναμη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 07:25:28

Back to top button