Κόσμος

Με συναυλία κάντρι γιορτάστηκαν τα 100ά γενέθλια του Τζίμι Κάρτερ

Παρότι τα 100ά γενέθλια του πρώην αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ απέχουν ακόμη δύο εβδομάδες, οι επετειακές εκδηλώσεις και τα αφιερώματα του Τύπου έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού. Την Τρίτη έγινε και μια συναυλία εν είδει πάρτι προς τιμήν του στην Πολιτεία όπου γεννήθηκε και αναδείχθηκε ως πολιτικός.

Δημοσίευμα του Guardian αναφέρει ότι μια παρέλαση αστέρων λάμπρυνε το θρυλικό θέατρο Fox στην οδό Πίτστρι της πρωτεύουσας της Τζόρτζια, Ατλάντα. Σε μια πόλη που υπερηφανεύεται για τους νέους, μοντέρνους χώρους της από γυαλί και χάλυβα, όπως το κέντρο παραστατικών τεχνών Cobb Energy, οι διοργανωτές επέλεξαν την παλαιότερη αίθουσα συναυλιών για να γιορτάσουν την εκατονταετηρίδα του Κάρτερ – ο οποίος είναι τέσσερα χρόνια γηραιότερος της αίθουσας.

«Δεν καταφέρνουν όλοι να γιορτάσουν την εκατονταετηρίδα τους» είπε ο Τζέισον Κάρτερ, εγγονός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιος κυβερνήτης της Τζόρτζια το 2014. «Αλλά όταν κάποιος το καταφέρνει και χρησιμοποιεί όλον αυτόν τον χρόνο για καλό, αξίζει να το γιορτάζουμε».

Η διοργάνωση ήταν πανηγυρική, χωρίς ίχνος μεμψιμοιρίας. Μαρτυρίες μέσω βίντεο από τον θρύλο της μουσικής Μπομπ Ντίλαν, τον κωμικό τηλεοπτικό παρουσιαστή Τζον Στιούαρτ και άλλους πλημμύρισαν μια τεράστια οθόνη εντός της αίθουσας, η οποία ήταν διάσπαρτη με  φωτογραφίες διάσημων μουσικών της περιόδου προεδρίας του, οι οποίοι επισκέπτονταν τότε τον Λευκό Οίκο – δεν είναι τυχαίο ότι ο Κάρτερ έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς ως «ο ροκ-εν-ρολ πρόεδρος».

Η ηθοποιός Ρενέ Ζελβέγκερ ήταν ανάμεσα στους προσκεκλημένους της συναυλίας για τα 100ά γενέθλια του Τζίμι Κάρτερ (REUTERS/Elijah Nouvelage)

Ολοι οι εν ζωή πρόεδροι, εκτός του Ντόναλντ Τραμπ, έστειλαν μηνύματα με συγχαρητήρια και ευχές. Οι μουσικοί που εμφανίστηκαν στην εκδήλωση περιλάμβαναν τη βραβευμένη με Γκράμι Ανζελίκ Κίτζο από το Μπενίν, τον σόουλ και γκόσπελ τραγουδιστή ΜπίΜπι Γουάινανς και την κόρη της συζύγου του θρυλικού Τζόνι Κας, την κάντρι τραγουδίστρια Καρλίν Κάρτερ.

Μέλος του Δημοκρατικού κόμματος, ο Κάρτερ διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1977 έως το 1981 και είναι ο μακροβιότερος αμερικανός πρόεδρος έως σήμερα. Το 2002 του απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, με την επιτροπή να σημειώνει «τις δεκαετίες ακούραστων προσπαθειών του να βρει ειρηνικές λύσεις σε διεθνείς συγκρούσεις, να προωθήσει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Η 68χρονη Καρλίν Κάρτερ θυμήθηκε την επίσκεψη της μητέρας της, Τζουν Κάρτερ, και του συζύγου της, Τζόνι Κας, στον Λευκό Οίκο. «Είχε ζηλέψει με την επίσκεψή τους, γιατί ήμουν οπαδός του προέδρου Κάρτερ από τότε» είπε η τραγουδίστρια, συμπληρώνοντας: «Ως πρόεδρος ήταν εμφανές ότι επιθυμούσε το καλύτερο για τη χώρα μας και την ανθρωπότητα – τον βλέπω ως μια ιδιαίτερη, πνευματική ψυχή».

Στο δικό του μήνυμα ο Στιούαρτ ανέφερε: «Ο Κάρτερ διαθέτει αυτά τα ιδανικά και εφαρμόζει στην πράξη. Η ζωή του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση». Ο ροκ μουσικός Ντέιβ Μάθιους, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του επιβεβαίωσε το προσωνύμιο του Κάρτερ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ησουν σίγουρα ο πρώτος ροκ-εν-ρολ πρόεδρος».

Με την επιλογή του πρώτου ρεφρέν του κλασικού ύμνου «The Road Home» από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ατλάντα και χορωδία οι διοργανωτές της βραδιάς ήταν σαν να αναγνώριζαν αθόρυβα την περιρρέουσα στενοχώρια, καθώς το τέλος της ζωής του Κάρτερ είναι κοντά – κάτι που το γενικότερο εορταστικό κλίμα δεν θα ήταν δυνατόν να καλύψει.

Η θετή κόρη του θρυλικού Τζόνι Κας, η τραγουδίστρια της κάντρι Καρλίν Κάρτερ, συμμετείχε στη συναυλία προς τιμήν του πρώην προέδρου (REUTERS/Elijah Nouvelage)

Ο πρώην πρόεδρος νοσηλεύεται εντός του σπιτιού του, στην πόλη Πλέινς της Τζόρτζια, από τον Φεβρουάριο του 2023, έχοντας συμπληρώσει 579 ημέρες «ανακουφιστικής θεραπείας» – όταν ο μέσος χρόνος ζωής ατόμων με τέτοια φροντίδα είναι περίπου 17 ημέρες. Η σύζυγός του, Ρόζαλιν, πέθανε πέρυσι μετά από λίγες ημέρες παραμονής σε οίκο ευγηρίας.

Τον περασμένο μήνα είχε πει ο Τζίμι Κάρτερ στον εγγονό του: «Προσπαθώ να κρατηθώ στη ζωή μερικούς μήνες ακόμα, μόνο για να ψηφίσω την Κάμαλα Χάρις». Ο Τζέισον Κάρτερ είπε στους παρευρισκόμενους ότι ο παππούς του ήθελε πολύ να βρίσκεται ανάμεσά τους. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Πολιτείας της Τζόρτζια σκοπεύει να προβάλει τη συναυλία της Τρίτης –την οποία «θα στηθεί για να παρακολουθήσει» ο τιμώμενος Κάρτερ, σύμφωνα με τον εγγονό του– την ημέρα των γενεθλίων του, την 1η Οκτωβρίου.

Πολλοί από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συναυλία, όπως το κάντρι-ροκ συγκρότημα Drive-by Truckers, το μέλος των θρυλικών Allman Brothers, Τσακ Λίβελ, και η δημοφιλής ροκ μπάντα B-52s, συνδέονται με την Pολιτεία της Τζόρτζια. Οι B-52s σχηματίστηκαν στην πόλη Αθήνα της Τζόρτζια το 1976, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του Κάρτερ. Η μπάντα πραγματοποίησε την αποχαιρετιστήρια συναυλία της τον περασμένο Ιανουάριο.

Aπό την εκδήλωση συγκεντρώθηκαν χρήματα για το «Κέντρο Κάρτερ» στην Ατλάντα, το οποίο προωθεί θέματα υγείας και υποστηρίζει την εξάπλωση της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρόσφατα, το Κέντρο, μαζί με άλλες οργανώσεις υπεράσπισης της δημοκρατίας, κυκλοφόρησε μια σειρά μοντέλων για γνήσιες εκλογές – ένα σύνολο συγκεκριμένων βημάτων που μπορούν να κάνουν οι κυβερνητικοί ηγέτες και οι υποστηρικτές της δημοκρατίας για να βοηθήσουν στην ενίσχυσή της.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-18 20:01:49

Back to top button