Auto

ΕΕ: Κρίσιμη ψηφοφορία για τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να διεξαγάγει ψηφοφορία για την επιβολή οριστικών και μάλιστα αυξημένων -σε σχέση με την πρόσφατη μικρή μείωση– δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες.

Η ημερομηνία της ψηφοφορίας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ωστόσο προκρίνεται η 25 Σεπτεμβρίου και εφόσον η πλειοψηφία -που αντιπροσωπεύει το 65% του πληθυσμού της ΕΕ- των 15 κρατών δεν αντιταχθεί σε αυτή την πρόταση, η επιβολή των νέων δασμών θα τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Νοέμβριο.

Υπενθυμίζουμε ότι η «ταρίφα» που ισχύει, προς το παρόν και πέραν της τρέχουσας επιβάρυνσης του 10%, είναι 36,3% για την SAIC, 19,3% για την Geely και 17% για την BYD.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και το Πεκίνο, για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων, δεν έχουν σταματήσει όλο αυτό το διάστημα. Αλλά δεν έχουν αποδώσει και καρπούς, όπως μαρτυρούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Η Γερμανία και η Ισπανία, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων της ΕΕ, φαίνεται να πιέζουν τις Βρυξέλλες για την εύρεση της χρυσής τομής με την Κίνα. Ειδικά η Ισπανία, εναποθέτει σημαντικές ελπίδες για την ανάκαμψη της οικονομίας της, από την πρόθεση των κορυφαίων Κινέζων κατασκευαστών, να επενδύσουν σε μονάδες παραγωγής στην Ιβηρική.



Η Ιταλία θέλει τους Κινέζους, αλλά στηρίζει τους δασμούς

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Ισπανία, αλλά με χειρότερα οικονομικά δεδομένα, λόγω και της ανοικτής κόντρας με τη Stellantis, φαινόταν να βρίσκεται η Ιταλία…

 Αλλά λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εμπορίου στη Ρώμη, Wang Wentao, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Antonio Tajani, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του, ότι: «Στηρίζουμε τα μέτρα της Επιτροπής, για την προστασία της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών μας».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι όλο αυτό το διάστημα, η ιταλική κυβέρνηση βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με μεγάλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, για την προοπτική επενδύσεων σε παλιές παροπλισμένες μονάδες παραγωγής της Fiat, αλλά και τη δημιουργία νέων εργοστασίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-17 17:45:09

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button