Οικονομία

Εγκρίθηκε το οικονομικό σκέλος, ερωτήματα για τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου

Στην έγκριση της συμφωνίας γύρω απο τα βασικές οικονομικές εκκρεμότητες, χωρίς ωστόσο αν είναι σαφές τι έχει γίνει ως προς την συμμετοχή της Κύπρου με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, προχώρησε το υπουργικό συμβούλιο στη Λευκωσία.

Εν αναμονή της εξιδείκευσης της απόφασης που αναμένεται να κάνει στις 18.00 ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ. Παπαναστασίου, βρίσκεται η Αθήνα, για την οποία το ζητούμενο είναι το τελικό περιεχόμενο του κειμένου και κατά πόσο θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτό η άμεση απόφαση εισόδου της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του καλωδίου. 

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, το υπουργικό συμβούλιο φαίνεται να έχει εγκρίνει την ανάκτηση κατά τη φάση κατασκευής του έργου, ποσού 125 εκατ ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ, καθώς και τον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου, ισόποσα, 50%-50%, μεταξύ των δύο χωρών.

Ερωτηματικά ωστόσο υπάρχουν ως προς το τρίτο σημείο του κειμένου το οποίο επρόκειτο να τεθεί προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, δηλαδή τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας με 100 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector και με ποσοστό 30%.

Σημειωτέον ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα των όσων είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών τις τελευταίες ημέρες. Το σκεπτικό ήταν ότι η Αθήνα θα συναινέσει στον επιμερισμό 50% -50% του ρίσκου, και η Λευκωσία θα δεχθεί την συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Λευκωσία θα ήθελε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας μια ελαστική διατύπωση, χωρίς ωστόσο να τη δεσμεύει, προτού παραλάβει την αξιολόγηση από ξένο οίκο της μελέτης κόστους – οφέλους που ετοίμασε η Exergia για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Λευκωσία έχει προκηρύξει δύο φορές σχετικό διαγωνισμό, και στις δύο ανταποκρίθηκε μόνο μια εταιρεία (DNV), και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι σε θέση να λάβει τη σχετική απόφαση για μετοχική είσοδο στον Great Sea Interconnector πριν από τον Νοέμβριο.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-17 15:57:27

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button