Επιστήμη

Άνοια: Βαρύ φορτίο για ασθενείς, οικογένειες και φροντιστές – Απασχολεί περισσότερους από 1,5 εκατ. Έλληνες

Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί να είναι ο παγκόσμιος μήνας Αλτσχάϊμερ και τo φετινό μήνυμα είναι να εξαλειφθεί το κοινωνικό στίγμα. Τα άτομα με άνοια ανέρχονται παγκοσμίως σε 55 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 10,5 εκατ. ζουν στην Ευρώπη. Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερ-τριπλασιαστεί, φτάνοντας το 2050 τα 152 εκατομμύρια.

Μιλάει στο ΕΡΤNews η κ. Κατερίνα η οποία πάσχει από άνοια. Με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή η κ. Κατερίνα φρενάρει την εξέλιξη της νόσου. Η ίδια είπε ότι «Για μένα ήταν κάτι απότομο αυτό που συνέβαινε. Είχα κάποιες τάσεις, ξεχνούσα πολύ και δεν θυμόμουν. Και έκανα και κάποια πράγματα που στεναχωρούσαν τα παιδιά μου» είπε η κ. Κατερίνα.

Βαρύ φορτίο επίσης σηκώνουν και οι φροντιστές οι οποίοι περνούν αμέτρητες ώρες μαζί με τους ασθενείς προκειμένου να τους φροντίζουν. Η φροντιστής κ. Σίσσυ μας τονίζει πως «ο δρόμος είναι μόνο ανηφορικός και μοναχικός. Έχουμε πάρα πολύ έντονη ψυχική κατάρρευση, οικονομική επιβάρυνση, κοινωνικό αποκλεισμό αλλά και επαγγελματικό αποκλεισμό».

Η άνοια απασχολεί περισσότερους από 1,5 εκατ. Έλληνες πολίτες.

Η Διευθ. Σύμβουλος Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κ. Έλλη Ανδριανοπούλου αναφέρει ότι « έχουμε αναπτύξει προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της μνήμης αλλά και της νοητικής λειτουργίας και τα υλοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Η νευρολόγος- πρόεδρος εταιρείας ALZHEIMER Αθηνών κ. Σάκκα δήλωσε ότι μεταξύ άλλων θέματα στα οποία πρέπει να δοθούν λύσεις είναι τα οικονομικά βοηθήματα, η δικαιοπραξία αλλά και να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για τα δικαιώματά τους.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το  στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-16 12:19:06

Back to top button