Επιστήμη

Η νευρολόγος – ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά μιλά στο Πρώτο Πρόγραμμα για το 2ο Festival Alzheimer Αθήνας (audio)

Με αφορμή το Festival Alzheimer το οποίο έρχεται για 2η χρονιά στην Αθήνα και μάλιστα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου-μια διοργάνωση της Εταιρείας Alzheimer σε συνεργασία με το Κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος-μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «ZOIGR» με τη Χριστίνα Βίδου, η νευρολόγος-ψυχίατρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Αlzheimer Αθήνας, κα Παρασκευή Σακκά.

Δραστηριότητες Φεστιβάλ

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, είπε χαρακτηριστικά «Το επόμενο Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις μας έχουν σαν μήνυμα «Άνοια – Δίνουμε το σωστό στίγμα». Προσπαθούμε να ενημερώσουμε το κοινό, να το ευαισθητοποιήσουμε για να υπάρξει λύση, φροντίδα, υπηρεσίες, πρόληψη. Είναι πολύ σημαντικό. Θα έχουμε περίπτερα αφιερωμένα στην πρόληψη, στη σωματική άσκηση που συντελεί πολύ στην πρόληψη της άνοιας, στις διατροφικές συνήθειες σε συνεργασία με το Χαροκόπειο. Θα ενημερώνεται ο κόσμος, θα μοιράζουμε φυλλάδια. Θα μαγειρέψει ο κ. Σκαρμούτσος πράγματα υγιεινά, φαγητά καλά για την νοητική υγεία. Θα έχουμε εργαστήρια για παιδιά, όπως και ένα πολύ καλό πρόγραμμα «Γιατί η γιαγιά μου δεν θυμάται το όνομά μου;». Πώς πρέπει οι οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά να προσεγγίσουν το θέμα; Και βέβαια θα υπάρχουν και επιστημονικές ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Θα υπάρχουν δύο συνεδρίες όπου το κοινό μπορεί να κάνει ερωτήσεις, ό, τι θέλει, σε επιστήμονες, ειδικούς, σε γιατρούς, νευρολόγους και θα υπάρχουν και τεστ μνήμης. Τώρα όμως, τα τεστ μνήμης, να σας πω, επειδή είναι πολύ μεγάλη η προσφορά, ενδιαφέρεται πολύς κόσμος, δεν υπάρχουν πλέον θέσεις. Τα κάναμε με δηλώσεις συμμετοχής και έχουν κλείσει οι θέσεις. Αλλά όποιος θέλει να κάνει ένα τεστ μνήμης και είναι πάνω από 60 χρονών, δωρεάν, μπορεί ανά πάσα στιγμή να απευθυνθεί στα Κέντρα Ημέρας της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών που υπάρχουν σε όλη την Αττική».

Για τη νόσο Alzheimer – Τι αναμένουμε

Όπως και υπογράμμισε στη Χριστίνα Βίδου, «Έχουμε μπει σε μία καινούργια εποχή νέων θεραπειών αποτελεσματικότερων και καλύτερων. Είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα που γίνεται τόσος ντόρος στην τηλεόραση, στα σόσιαλ, στα επιστημονικά περιοδικά τα τελευταία τρία χρόνια αλλά δεν έχουν έρθει ακόμα στη χώρα μας. Είναι μεγάλη ελπίδα, αλλά θέλω να επιστήσω την προσοχή των ασθενών και των οικογενειών γιατί ρωτάνε. Δεν είναι για όλους. Είναι πολύ αυστηρές οι προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος ένα τέτοιο φάρμακο όταν θα έρθει και στην Ελλάδα. Έχει ανεπιθύμητες αρκετές ενέργειες και είναι ακριβές οι θεραπείες. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα τα πληρώνουν οι δημόσιοι ασφαλιστικοί οργανισμοί. Θα πληρώνουν αυτές τις θεραπείες, αλλά δεν είναι πανάκεια, δεν είναι για όλους. Είναι απλώς μια ελπίδα».

Τι σημαίνει το να έχεις έναν τέτοιο άνθρωπο στο σπίτι σου;

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση η κα Σακκά είπε «Είναι πάρα πολύ μεγάλο φορτίο, συναισθηματικό, το να έχεις δίπλα σου έναν δικό σου άνθρωπο που να καταρρέει σαν προσωπικότητα, να φεύγει, να χάνεται. Είναι ψυχοφθόρο αλλά και πρακτικά είναι δύσκολο γιατί θέλει βοήθεια στο να ντυθεί, να πλυθεί, να κάνει την ατομική του υγιεινή, να μετακινηθεί, να φάει, να πάει τη βόλτα του. Κουράζονται οι οικογένειες και γι’ αυτό προσπαθούμε. Οι οργανώσεις Αλτσχάιμερ-εκτός από τη δική μας που είναι η μεγαλύτερη, υπάρχουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας-προσπαθούμε να υποστηρίξουμε αυτούς τους ασθενείς και να υποστηρίξουμε και τα δικαιώματά τους. Υπάρχει το περίφημο σχέδιο νόμου για τα δικαιώματα ασθενών και φροντιστών που προβλέπει οικονομικά βοηθήματα. Προβλέπει άδειες. Παραδείγματος χάρη διάφορους κοινωνικούς θεσμούς προστασίας για τις οικογένειες, άδειες από την εργασία. Ας πούμε, υπηρεσίες, περισσότερες κέντρα ημέρας, γηροκομεία για τελικό στάδιο. Διότι, και αυτά χρειάζονται. Έχουν ανάγκη εξειδικευμένης φροντίδας στα τελικά στάδια. Όλα αυτά προβλέπονται σε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο το φτιάξαμε με πολύ μεγάλη προσοχή, νομοπαρασκευαστική επιτροπή, είναι τέσσερα χρόνια τώρα και πάμε στον πέμπτο που κάθε Σεπτέμβριο και κάθε Μάρτιο που είναι η ημέρα του Φροντιστή, οι αρμόδιοι μας υπόσχονται ότι ψηφίζεται τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους μήνες. Και κάθε φορά κάτι συμβαίνει και δεν γίνεται τίποτα. Αυτό είναι πολύ μεγάλο έλλειμμα. Θέλω για μια ακόμη φορά να υποστηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που είναι συνολικό σχέδιο που προσφέρει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το  στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-12 13:31:34

Back to top button