Επιστήμη

Η Ιαπωνία κατασκευάζει τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή στον κόσμο

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως κατασκευάζει τον πρώτο υπερυπολογιστή «zeta-class»- το ισχυρότερο και ταχύτερο υπολογιστικό σύστημα στον κόσμο. Ο Fugaku Next, όπως ονομάστηκε προσωρινά ο νέος υπερυπολογιστής, θα ξεπεράσει τα τρέχοντα συστήματα σε ισχύ, καθώς θα είναι 1.000 φορές ταχύτερος από τους πιο ισχυρούς σημερινούς υπερυπολογιστές. Ο Fugaku Next αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός μέχρι το 2030, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το κόστος κατασκευής του αναμένεται να φτάσει τα 750 εκατομμύρια δολάρια. Ο νέος υπερυπολογιστής έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε ταχύτητες zetaFLOPS—μια κλίμακα απόδοσης που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ πριν. Σήμερα, οι πιο ισχυροί υπερυπολογιστές μπορούν να κάνουν υπολογισμούς 19 ψηφίων (1 ακολουθούμενο από 18 μηδενικά) ανά δευτερόλεπτο. Ένας υπερυπολογιστής με ταχύτητα zetaFLOPS, θα μπορεί να κάνει υπολογισμούς 22 ψηφίων (1 ακολουθούμενο από 21 μηδενικά) ανά δευτερόλεπτο. Αυτή η τεράστια αύξηση της υπολογιστικής ισχύος θα επιτρέψει στην Ιαπωνία να αντιμετωπίσει τις πιο περίπλοκες προκλήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την επιστημονική έρευνα. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται ολοένα και πιο αναπόσπαστο μέρος της επιστημονικής προόδου, η δέσμευση της Ιαπωνίας να αναπτύξει αυτόν τον υπερυπολογιστή υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας.

Ο Fugaku Next θα είναι ο «διάδοχος» του ιαπωνικού υπερυπολογιστή Fugaku (0,44 exaFLOPS), οποίος εκθρονίστηκε το 2002 από τον Frontier των ΗΠΑ (1,2 exaFLOPS). Σήμερα, ο Fugaku θεωρείται ο τέταρτος ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο.

Ο Fugaku Next θα αναπτυχθεί από την RIKEN και την Fujitsu, τις δυο εταιρείες πίσω από τον αρχικό Fugaku. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Tom’s Hardware, το νέο μηχάνημα πιθανότατα θα διαθέτει εξαρτήματα που έχουν σχεδιαστεί από την Fujitsu, διασφαλίζοντας διασταυρούμενη συμβατότητα μεταξύ των δύο υπερυπολογιστών.

Μία από τις κύριες προκλήσεις στην κατασκευή ενός τέτοιου υπερυπολογιστή είναι η ενεργειακή απόδοση. Μια έκθεση του HPCwire που δημοσιεύθηκε το 2023 διαπίστωσε ότι η κατασκευή ενός τέτοιου μηχανήματος με τις τρέχουσες τεχνολογίες θα απαιτούσε τεράστια ποσότητα ενέργειας, ισοδύναμη με την παραγωγή 21 πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό είναι ένα σημαντικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν οι μηχανικοί για να κάνουν τον Fugaku Next πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το  στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-11 14:59:50

Back to top button