Επτά «πράσινα» ελληνικά νησιά – Δείτε το Infographic του CNN Greece
Η ανακύκλωση, η ενεργειακή τροφοδότηση των τόπων αυτών μέσω Ανενώσιμων Πηγών και η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων για την μεταφορά ντόπιων και τουριστών, συνιστούν ένα πρωτοπόρο παράδειγμα για το πώς ένας ελληνικός τόπος μπορεί να μετατραπεί και σε έναν «πράσινο» προορισμό.
Δείτε το Infographic του CNN Greece
Από τη Χάλκη μέχρι την Αστυπάλαια, η λύση στην κινητικότητα μηδενικών ρύπων
Η Χάλκη έγινε το πρώτο νησί του προγράμματος GR-Eco Island, μιας πρωτοβουλίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που στόχο έχει στην βιώσιμη μετατροπή νησιών, τα οποία, έχοντας υπογράψει μια χάρτα δεσμεύσεων γύρω από την προώθηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και η κινητικότητα μηδενικών ρύπων.
Ακόμη ένα νησί που εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-Eco Island, είναι η «Πεταλούδα του Αιγαίου». Η Αστυπάλαια μπορεί μέχρι πρότινος να ξεχώριζε για τους γραφικούς της ανεμόμυλους και τα καταγάλανα νερά της, όμως πλέον οι επισκέπτες της έχουν έναν ακόμη λόγο να την επισκεφτούν.
Πρόκειται για έναν προορισμό που έχει να γίνει το πρώτο Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί με ενεργειακή αυτονομία στη Μεσόγειο, φιλοδοξώντας μέχρι το 2030 να καταφέρει να επιτύχει τον στόχο της κινητικότητας μηδενικών ρύπων. Στα «σκαριά» βρίσκεται ο σχεδιασμός ενός νέου συστήματος μεταφορών με αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα, όπου τα συνολικά, περίπου 1000 ηλεκτρικά ΙΧ θα υποκαταστήσουν περίπου 1500 οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Την ίδια ώρα, όμως, οι Αρχές επιδιώκουν να την πλήρη ενεργειακή αυτονομία μέσω της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Σειρά έχει ο Άγιος Ευστράτιος, ο οποίοε εντός του 2024 μετασχηματίζεται στο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας σε ηλεκτρισμό και θερμότητα χάρη σε ένα σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένας αιολικός σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 0,9 MW, ένας φωτοβολταϊκός σταθμός μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 MW, συσσωρευτές αποθηκευτικής ικανότητας 2,56 MWh, σταθμός για την παραγωγή θερμικής ενέργειας και δίκτυο διανομής και προμήθειας ενέργειας.
Από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα ηλεκτρικά… σκάφη
Και ενώ η αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά προχωρά με γοργούς ρυθμούς σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ο Πόρος «κοιτά» ακόμη πιο μπροστά βάζοντας ως στόχο την αντικατάσταση των μικρών παραδοσιακών επιβατηγών σκαφών σε σκάφη ηλεκτρικά. Στόχος είναι η απαλλαγή των θαλάσσιων μεταφορών από τον άνθρακα, προστατεύοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα του νησιού.
Όμως ο Πόρος γίνεται επίσης ο τρίτος νησιωτικός προορισμός του προγράμματος Greco Islands, με τοπικά ανεπτυγμένα έργα ΑΠΕ, αλλά και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου «μηδενικών αποβλήτων», με έμφαση στη διαλογή στην πηγή. Οι στόχοι αυτοί έχουν ορίζοντα ολοκλήρωση το 2026.
Εκεί όπου οι κάδοι σκουπιδιών είναι άγνωστο αντικείμενο
Από τους Λειψούς μέχρι και την Τήλο, οι κάδοι σκουπιδιών για τους ντόπιους μοιάζουν με άγνωστο αντικείμενο λέξη.
Στο Δήμο Λειψών, εφαρμόζεται πρόγραμμα ανακύκλωσης με το σύστημα «Διαλογή στην Πηγή και συλλογή πόρτα-πόρτα». Το εν λόγω σύστημα στηρίζεται στη διανομή σάκων απορριμμάτων σε κατοίκους και επιχειρήσεις για την προσωρινή αποθήκευση των συλλεγόμενων ρευμάτων στον χώρο τους. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας, χάρισε στους Λειψούς την πρώτη θέση σε ποσοστό ανακύκλωσης ανά κάτοικο και στην καθαρότητα υλικών ανακύκλωσης ήδη από το 2015.
Σειρά έχει η Τήλος, ο ήρεμος αυτός προορισμός που έχει γίνει πρότυπο στο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει υιοθετήσει.
Το νησί της Τήλου προχώρησε στην κατάργηση του ΧΥΤΑ και των δημοσίων κάδων και υιοθέτησε το «Just Go Zero Tilos», ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων που ξεκινάει από συλλογή πόρτα-πόρτα και καταλήγει στην πλήρη αξιοποίηση των αποβλήτων που παράγονται στο νησί.
Μερικά παραδείγματα; Τα οργανικά απόβλητα κομποστοποιούνται και μετατρέπονται σε βελτιωτικό για το έδαφος. Τα ανακυκλώσιμα υλικά διαχωρίζονται, δεματοποιούνται και προωθούνται για ανακύκλωση.Τα μη ανακυκλώσιμα υλικά επεξεργάζονται και προωθούνται για ενεργειακή αξιοποίηση. Άλλα υλικά όπως οι συσκευές και τα υφάσματα καταλήγουν στο Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών όπου επισκευάζονται ή αξιοποιούνται.
Το Just Go Zero Tilos καταγράφει θεαματικά αποτελέσματα από το 2022 με το ποσοστό των υλικών που ανακτώνται και κομποστοποιούνται από τα απόβλητα, να ξεπερνάει το 85%. Γιατί όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.
Ένας προορισμός, όχι μακριά από την Αττική, η Ύδρα σε συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» εφαρμόζει ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο οποίο όλοι οι δημότες, αλλά και οι τουρίστες μπορούν να ανακυκλώσουν τις άδειες συσκευασίες τους.
Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, τα λεγόμενα «σπιτάκια Ανακύκλωσης», το οποίο τοποθετημένο στην Δημοτική Αγορά, οι κάτοικοι μπορούν να επιστρέφουν για ανακύκλωση πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες με ανταποδοτικό κίνητρο. Για κάθε 33 συσκευασίες που ανακυκλώνετε, επιστρέφεται το ποσό του ενός ευρώ, το οποίο μπορούν να το εξαργυρώσουν στα συνεργαζόμενα super market για δωρεάν αγορές ή να το δωρίσουν για κοινωνικό σκοπό. Ο Δήμος εκτίμησε πως αυτός ο τρόπος μπορεί να δημιουργήσει το κίνητρο στους πολίτες να συμβάλλουν σε μια υπόθεση, η ανταποδοτικότητα της οποίας, δεν έγκειται στα χρήματα.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-08-23 09:02:27