Περιβάλλον

Η Σουηδία εξέδωσε άδειες κυνηγιού για σχεδόν 500 καφέ αρκούδες – Διαμαρτύρονται οι φιλοζωικές

Περίπου το 20% του πληθυσμού της καφέ αρκούδας της Σουηδίας αναμένεται να θανατωθεί αυτή την κυνηγετική περίοδο, με άδειες να έχουν εκδοθεί για 486 ζώα, παρά τις διαμαρτυρίες των ομάδων προστασίας τους.

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι 2.450 καφέ αρκούδες περιφέρονται στη σουηδική ύπαιθρο, αριθμός που έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου αδειοδοτημένου κυνηγιού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2023. Δεδομένης της ραγδαίας μείωσης του πληθυσμού της αρκούδας από το 2022, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε ήδη να είναι ακόμη χαμηλότερος.

Για την ομάδα προστασίας Sweden’s Big Five, η απόφαση να συνεχιστεί η έκδοση τόσο μεγάλου αριθμού αδειών κυνηγιού σημαίνει ότι «100 χρόνια προόδου στη διατήρηση της καφέ αρκούδας καταργούνται με ανησυχητική ταχύτητα», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Μέχρι τις αρχές του 1900, οι καφέ αρκούδες είχαν σχεδόν εξαφανιστεί στη Σουηδία μετά από δεκαετίες πολιτικών που επεδίωκαν την εξάλειψή τους από τη χώρα. Έκτοτε, ωστόσο, τα αυστηρά μέτρα προστασίας τους επέτρεψαν να εγκατασταθούν εκ νέου στο φυσικό τους περιβάλλον και ο πληθυσμός τους έφτασε στο αποκορύφωμα των 3.298 το 2008.

«Υπήρξαν εκατό χρόνια προσπαθειών για την αύξηση του αριθμού τους, αλλά βλέπουμε μια αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση που είναι πραγματικά επιθετική τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στο CNNi ο Μάγκνους Λούντγκρεν, διευθυντής στο Ίδρυμα Wild Wonders, το οποίο διαχειρίζεται τη Sweden’s Big Five.

Οι αποφάσεις σχετικά με τον αριθμό των αδειών κυνηγιού που εκδίδονται λαμβάνονται πλέον από τα διοικητικά συμβούλια των νομών, δήλωσε η Χάνα Εκ από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Σουηδίας, προσθέτοντας ότι ο συνολικός αριθμός σε όλη τη χώρα φέτος ανήλθε σε 486.

Σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να πληρούνται εκ των προτέρων διάφορες προϋποθέσεις, πρόσθεσε η Εκ, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή φύση τους, και οι αποφάσεις αυτές μπορούν να προσβληθούν. «Το αδειοδοτημένο κυνήγι είναι ένα από τα πολλά εργαλεία στη σουηδική διαχείριση των μεγάλων σαρκοφάγων», είπε.

Υποχώρηση απέναντι στους κυνηγούς

Όμως για τον Λούντγκρεν και τον Στέφαν Γουίνστραντ, διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος Wild Wonders, η εκτεταμένη χρήση του αδειοδοτημένου κυνηγιού αποτελεί μια υποχώρηση απέναντι στους κυνηγούς, οι οποίοι έχουν τους δικούς τους λόγους για να σκοτώνουν αρκούδες.

«Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι κυνηγοί σκοτώνουν αρκούδες», δήλωσε ο Widstrand στο CNNi. «Ο ένας είναι επειδή είναι διασκεδαστικό ή συναρπαστικό ή macho. Και ο άλλος είναι επειδή θέλουν να απαλλαγούν από εκείνες, γιατί τους τρώνε τις άλκες και τα ελάφια, που είναι το νούμερο ένα θήραμα για γι’ αυτούς».

Η ομάδα Sweden’s Big Five υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας «όσο το δυνατόν πιο κοντά σε ένα καθορισμένο ελάχιστο επίπεδο… που θα σήμαινε περίπου 1.400 αρκούδες».

Ο κίνδυνος για τις αρκούδες

Οι καφέ αρκούδες είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες σε μια υψηλή κυνηγετική πίεση», δήλωσε ο Γιόνας Κίντμπεργκ, επικεφαλής του Scandinavian Bear Project και ερευνητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών. «Οι αρκούδες χρειάζονται τρία με τέσσερα χρόνια για να ωριμάσουν, κάνουν μόνο λίγα μικρά κάθε φορά και μόνο κάθε δύο με τρία χρόνια», πρόσθεσε.

«Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τις θηλυκές από τις αρσενικές, και οι θηλυκές είναι πολύ πιο πολύτιμα για τον πληθυσμό. Επομένως, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση που μπορεί να χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκατασταθεί».

Αντί για το κυνήγι των καφέ αρκούδων, οι Γουίντστραντ και Λούντγκρεν υποστήριξαν ότι υπάρχουν και άλλες στρατηγικές που μπορούν να τους επιτρέψουν να συνυπάρξουν μαζί με τους ανθρώπους, όπως η χρήση φράχτη για να τις διαχωρίζουν από τα ζώα των αγροκτημάτων ή ο οικοτουρισμός που συνδέεται με την παρακολούθηση της άγριας ζωής, φέρνοντας χρήματα στις τοπικές κοινότητες.

Με πληροφορίες από: About 20% of Sweden’s brown bears to be killed in annual hunt by Issy Ronald, CNN




Δημοσιεύτηκε ! 2024-08-22 14:03:00

Back to top button