Περιβάλλον

Πώς οι βραδύποδες αρκούδες κάνουν τις τίγρεις να το βάζουν στα πόδια

Οι αρκούδες στη Βόρεια Αμερική σπανίως αναγκάζονται να παλέψουν για τη ζωή τους απέναντι σε αρπακτικά, όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για τους βραδύποδες της Ινδίας. Αυτές οι συγκριτικά μικρές αρκούδες έρχονται συχνά αντιμέτωπες με τα πιο άγρια αρπακτικά του ζωικού βασιλείου: τις τίγρεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, παρότι τα ογκώδη αιλουροειδή είναι τρομακτικά, δεν βρίσκουν τους βραδύποδες –που έχουν μέγεθος μικρής μαύρης αρκούδας– εύκολη λεία. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Ecology and Evolution, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι τίγρεις στα εθνικά πάρκα της Ινδίας πλησιάζουν αθόρυβα κοντά σε βραδύποδες, οι οποίοι συχνά δείχνουν να αγνοούν ότι κινδυνεύουν να γίνουν… γατοτροφή.

Μάλιστα, μόλις οι τίγρεις ξεκινήσουν τις επιθέσεις τους, οι αρκούδες συχνά καταφέρνουν να κάνουν τα τρομακτικά αιλουροειδή να το βάλουν στα πόδια. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση των στρατηγικών μείωσης των συγκρούσεων ανάμεσα σε ανθρώπους και βραδύποδες, που θεωρούνται ευάλωτο είδος της ινδικής πανίδας.

Οι βραδύποδες δεν είναι αρπακτικά ζώα. Τρέφονται κυρίως με τερμίτες, μυρμήγκια και φρούτα. Αλλά έχουν αναπτύξει τη δική τους άγρια ​​φήμη στις τάξεις των ανθρώπων – σύμφωνα με σχετικές αναφορές, ευθύνονται για περισσότερες επιθέσεις σε ανθρώπους από ό,τι οποιοδήποτε άλλο μεγάλο σαρκοφάγο. Οι ερευνητές άγριας ζωής προσπαθούν να καταλάβουν γιατί τα ζώα αυτά έχουν γίνει πιο επιθετικά τα τελευταία χρόνια.

Σύντομα ανακάλυψαν 40 βίντεο και τρεις σεκάνς φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από λάτρεις του σαφάρι στα εθνικά πάρκα της Ινδίας, τα οποία απαθανάτιζαν τίγρεις να επιτίθενται σε βραδύποδες τις νυχτερινές ώρες. Οι συγκεκριμένες αρκούδες περνούν πολύ χρόνο σκάβοντας και ρουθουνίζοντας με το κεφάλι σκυμμένο στη γη, ψάχνοντας για έντομα. Κάνουν πολύ θόρυβο και δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους.

Από την άλλη, οι τίγρεις είναι αθόρυβα ζώα. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί τα αιλουροειδή να στήνουν καρτέρι στις ανυποψίαστες αρκούδες. Οι τίγρεις πλησιάζουν τους βραδύποδες στα τρία μέτρα χωρίς να γίνουν αντιληπτές. Μόλις όμως οι αρκούδες αντιλαμβάνονται την απειλή, είναι έτοιμες να αναμετρηθούν μαζί τους. Στηρίζονται στα πίσω πόδια και βγάζουν απειλητικούς βρυχηθμούς.

Η επιθετική αυτή τακτική αποδίδει: σε διάφορα διαθέσιμα βίντεο, το 86% των αρκούδων διέφευγαν αλώβητες. Μόλις οι βραδύποδες υψώνουν τα σώματά τους, τα αιλουροειδή συνήθως οπισθοχωρούν με τα αυτιά μαζεμένα, σαν θρασύδειλες γάτες που κάνουν πίσω όταν οι άνθρωποι κινούνται επιθετικά εναντίον τους.

Παρότι οι βραδύποδες δεν είναι επιθετικά ζώα, τόσο αυτοί όσο και οι τίγρεις ζουν σε ένα περιβάλλον που δυσκολεύει το τρέξιμό τους και κάθε απόπειρά τους να κρυφτούν. Η συμπεριφορά τους είναι αντίστοιχη εκείνης των αρκούδων γκρίζλι, που γίνονται πιο επιθετικές σε εδάφη όπου αισθάνονται εκτεθειμένες – και οι επιθέσεις τους είναι αμυντικής φύσης.

Οι επιθέσεις των βραδυπόδων σε ανθρώπους μοιάζουν με εκείνες απέναντι σε τίγρεις. Οταν ο άνθρωπος τους πλησιάσει σε πολύ κοντινή απόσταση, στέκονται στα πίσω πόδια τους, βρυχώνται και ετοιμάζονται για εφόρμηση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό οι αρκούδες να αντιδρούν επιθετικά με τους ανθρώπους επειδή ακριβώς έχουν αντιμετωπίσει αιφνιδιαστικές επιθέσεις τίγρεων και άλλων αρπακτικών.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι τα βίντεο που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο είναι από τις πιο δραματικές συναντήσεις ανθρώπων με  αρκούδες. Σίγουρα υπάρχουν λιγότερο επιθετικές αλληλεπιδράσεις ανθρώπων και βραδυπόδων, αλλά τα περιστατικά που συλλαμβάνουν τα βίντεο δείχνουν πόσο αποτελεσματική είναι η αμυντική τακτική των συγκεκριμένων ζώων.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-31 21:05:54

Back to top button