5 πράγματα που κάνεις, χωρίς να το καταλαβαίνεις, αλλά κάνουν τους άλλους να σε αντιπαθούν
Η ψυχολογία, πάντως, έχει πολλά να πει
Όλοι θέλουμε να μας συμπαθούν. Αυτή, είναι η αλήθεια. Οι άνθρωποι, είμαστε κοινωνικά όντα και εκ φύσεως αναζητάμε την αποδοχή των άλλων. Ωστόσο, μερικές φορές, χωρίς καν να το ξέρουμε, κάνουμε πράγματα που αποθαρρύνουν τα άτομα που βρίσκονται δίπλα μας.
Μπορεί να μην είναι πάντα «σημαντικά» λάθη, αλλά πράγματα που συχνά παραβλέπουμε, και έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Αυτό, μπορεί να ισχύει και στη δική σου περίπτωση. Η ψυχολογία, πάντως, έχει πολλά να πει γι’ αυτά τα ανεπαίσθητα λάθη.
Παρακάτω, ακολουθούν 5 πράγματα που ίσως κάνεις, χωρίς να το καταλαβαίνεις, αλλά κάνουν τους άλλους να σε αντιπαθούν
-
Διακόπτεις πάντα τους συνομιλητές σου
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η συχνή διακοπή των άλλων μπορεί να σηματοδοτήσει ότι δεν ακούς πραγματικά ή ότι θεωρείς τις δικές σου σκέψεις πιο σημαντικές. Αυτό, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται υποτιμημένοι και «περιττοί». Να θυμάσαι, όσο περισσότερο ακούς, τόσα περισσότερα μαθαίνεις.
-
Αποφεύγεις την οπτική επαφή
Η οπτική επαφή παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Επικοινωνεί σεβασμό, προσοχή και ενδιαφέρον για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου ατόμου. Εάν, όταν μιλάς με κάποιον, κοιτάζεις συνεχώς το τηλέφωνό σου ή απλά δεν συναντάς το βλέμμα του συνομιλητή σου, μπορεί να στέλνεις λάθος μήνυμα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έχει διαπιστώσει ότι η έλλειψη οπτικής επαφής είναι μία από τις κύριες μη λεκτικές συμπεριφορές που οδηγούν σε αρνητικές εντυπώσεις.
-
Είσαι υπερβολικά σαρκαστικός
Ο σαρκασμός μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για το χιούμορ, όταν χρησιμοποιείται με φειδώ. Η ψυχολογία όμως, λέει ότι η συνεχής χρήση του σαρκασμού μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο σε αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά, ο σαρκασμός μπορεί να φανεί σαν επιθετικότητα, ιδιαίτερα αν το άτομο που έχεις δίπλα σου, δεν σε γνωρίζει καλά.
-
Δεν αναγνωρίζεις τα συναισθήματα των άλλων
Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται τα συναισθήματά τους, δεν αναζητούν πάντα συμβουλές ή λύσεις. Μερικές φορές, χρειάζονται απλώς κάποιον να τους πει: «Σε ακούω. Αυτό που περνάς είναι δύσκολο». Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά τους, δείχνεις σεβασμό και ενσυναίσθηση, κάτι που μπορεί να συμβάλει πολύ στην οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων.
-
Θέλεις να μιλάς μόνο για σένα
Σε όλους μας αρέσει να μιλάμε για τον εαυτό μας, τις εμπειρίες μας, τις σκέψεις μας. Κι αυτό, δεν είναι κακό. Πάντα, όμως, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να μοιραζόμαστε και να κυριαρχούμε στη συζήτηση. Όταν καταλαμβάνεις τη συζήτηση και δεν δίνεις στους άλλους την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, αυτό μπορεί να φανεί ως εγωκεντρισμός.
Δημοσιεύθηκε
2024-07-10 20:30:00