Περιβάλλον

Αύξηση 48% των ρύπων κατέγραψε η Google μέσα σε πέντε χρόνια, λόγω τεχνητής νοημοσύνης

Την ώρα που στόχος της Google είναι να επιτύχει καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2030,  μια περιβαλλοντική έκθεση που δημοσίευσε η ίδια η εταιρεία την Τρίτη (02/7) ανατρέπει τα δεδομένα – και τις ελπίδες.

Οπως δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, oι εκπομπές άνθρακα της Google αυξήθηκαν κατά 48% μέσα σε πέντε χρόνια εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης. Και αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων και των εκπομπών ρύπων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Καθώς η εταιρεία βασίζεται όλο και περισσότερο στα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων για να τροφοδοτήσει τα νέα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει, οι εκπομπές άνθρακα του τεχνολογικού γίγαντα έχουν αυξηθεί κατά 48% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι εκπομπές της το 2023 αυξήθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τους 14,3 εκατ. μετρικούς τόνους.

Η Google, η οποία επενδύει σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι ο «εξαιρετικά φιλόδοξος» στόχος της να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2030 «δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί».

Ανέφερε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την επίτευξη του στόχου της εξαρτάται από «την αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης- κάτι που είναι περίπλοκο και δύσκολο να προβλεφθεί».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως το 2026. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας SemiAnalysis, έως το 2030, τα κέντρα δεδομένων θα αντιπροσωπεύουν το 4,5% της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας.

Τα κέντρα δεδομένων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εκπαίδευση και τη λειτουργία των μοντέλων στα οποία βασίζονται εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το Gemini της Google και το GPT-4 της OpenAI.

Εκστρατεία Μπιλ Γκέιτς για την καταπολέμηση
της κλιματικής κρίσης μέσω ΑΙ

Η Microsoft παραδέχτηκε φέτος ότι η χρήση ενέργειας που σχετίζεται με τα κέντρα δεδομένων της έθετε σε κίνδυνο τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές έως το 2030.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, επειδή οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίες είναι πρόθυμες να πληρώσουν κάτι παραπάνω και να χρησιμοποιήσουν ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας βασίζονται όλο και περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μια προσπάθεια να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών άνθρακα φαίνεται να επισκιάζονται από τις μεγάλες επενδύσεις σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που απαιτούν σημαντικές ποσότητες ενέργειας.

Τα κέντρα δεδομένων απαιτούν επίσης μεγάλες ποσότητες νερού για την ψύξη των υπολογιστών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε αύξηση της απόληψης νερού σε 6,6 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2027- σχεδόν τα 2/3 της ποσότητας που καταναλώνει το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-04 15:06:00

Back to top button