Τεχνολογία

Μητρική, κάρτα γραφικών ή… κάτι άλλο; Πώς θα ξεκινήσεις την αναβάθμιση στο PC σου

Πήρες λοιπόν τη μεγάλη απόφαση: αναβάθμιση. Και τώρα; Η όλη διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη και εξαρτάται από τρεις βασικούς παράγοντες: τα «θέλω» σου, το διαθέσιμο budget και τις προοπτικές που έχει το υπάρχον σύστημά σου.

Τα δύο πρώτα εξαρτώνται αποκλειστικά από εσένα: εσύ είσαι εκείνος που γνωρίζει πόσο βαθιά μπορείς να βάλεις το χέρι στην τσέπη αλλά και τι ακριβώς θες να κάνεις με τον υπολογιστή σου. Μιλάμε π.χ. για εργασίες γραφείου, streaming και browsing ή πιο απαιτητικές καταστάσεις τύπου AAA gaming και video rendering; Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προοπτικές του PC σου όμως, μπορούμε να σε βοηθήσουμε. Έλα να δούμε από πού θα ξεκινήσεις την αναβάθμιση του υπολογιστή σου.

Μητρική κάρτα

Πριν από οποιοδήποτε άλλο υποσύστημα θα πρέπει να ελέγξεις τη μητρική κάρτα του PC σου. Τι socket έχει και τι chipset υποστηρίζει; Με βάση αυτά θα δεις ποιος είναι ο ισχυρότερος επεξεργαστής που μπορείς να προσθέσεις. Ως προς τη RAM, πόση είναι η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να αντέξει και για τι χρονισμούς μιλάμε; Ως προς τη συνδεσιμότητά της περιορίζεται σε PCIe 3.0 ή μήπως καλύπτει και το νεότερης γενιάς PCIe4.0; Αν συνηθίζεις να χρησιμοποιείς περιφερειακά και αξεσουάρ, υπάρχουν θύρες USB Type-C και 3.2; Εξέτασε προσεκτικά λοιπόν όλα τα παραπάνω και δες τι προοπτικές αναβάθμισης προσφέρει η μητρική σου κάρτα. Αν είσαι καλυμμένος, τότε απλά προσθέτεις οτιδήποτε έξτρα χρειάζεται, ειδάλλως θα πρέπει να ξεκινήσεις από εκείνη.

Τροφοδοτικό

Οτιδήποτε κι αν προσθέσεις στο σύστημά σου, το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί έξτρα ενέργεια την οποία θα πρέπει να του προσφέρει το τροφοδοτικό. Και καλά για τη RAM ή έναν SSD. Στην περίπτωση μίας καινούριας κάρτας γραφικών τι γίνεται; Έλεγξε τις προδιαγραφές του υπάρχοντος τροφοδοτικού σου μαζί με την πιστοποίηση αποδοτικότητάς του και χρησιμοποίησε ένα εργαλείο υπολογισμού ισχύος (θα βρεις στα sites των περισσότερων κατασκευαστών), προκειμένου να αποφασίσεις αν χρειάζεσαι νέο ή όχι. Ακόμα κι αν από πλευράς μέγιστης ισχύος πάντως το τροφοδοτικό σου σε καλύπτει, αν η ηλικία του ξεπερνά τα πέντε-έξι χρόνια, ίσως ένα καινούριο να αποδειχθεί πολύ πιο αποδοτικό.

RAM

Ο ευκολότερος πιθανότατα τρόπος για να αναβαθμίσεις το σύστημά σου, εφ’ όσον φυσικά η μητρική σου στο επιτρέπει. Αν η υπάρχουσα RAM είναι ικανοποιητικής ταχύτητας, τότε μπορείς να προσθέσεις ακόμα ένα ολόιδιο DIMM για να εκμεταλλευτείς κιόλας τη λειτουργία dual channel που κατά πάσα πιθανότητα θα διαθέτει η μητρική σου. Εναλλακτικά, μπορείς να επενδύσεις σε καινούρια αλλά με υψηλότερο χρονισμό και χαμηλότερο CAS latency, προκειμένου να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις δυνατότητές της και να επιτύχεις την καλύτερη δυνατή απόδοση στο PC σου. Αν τρέχεις απαιτητικά προγράμματα με πολύπλοκους υπολογισμούς, τότε εξέτασε την περίπτωση της λειτουργίας ECC.

Κάρτα γραφικών

Αν αποφασίσεις να αλλάξεις κάρτα γραφικών, τότε το πράγμα σοβαρεύει. Η κάρτα γραφικών θα σε ωφελήσει είτε στην εφ’ όσον είσαι gamer, είτε στην περίπτωση που εκτελείς απαιτητικές σε γραφικά εφαρμογές (σχεδίαση CAD, επεξεργασία βίντεο, μηχανική μάθηση κλπ). Οι κάρτες βέβαια που θα χρειαστείς στα παραπάνω σενάρια διαφέρουν. Όπως και να ‘χει, δες τις δυνατότητες της μητρικής σου πριν κάνεις την επιλογή σου. Διαθέτει σωστής γενιάς θύρα PCIe και τα κατάλληλα βύσματα ώστε να συνδέσεις την κάρτα γραφικών σου; Εφ’ όσον ισχύουν αυτά, έλεγξε αν τη «σηκώνει» το τροφοδοτικό σου. Τέλος, οφείλεις να διασφαλίσεις πως θα υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην κάρτα γραφικών και τον επεξεργαστή: μία πανίσχυρη κάρτα θα πάει χαμένη με έναν μέτριο επεξεργαστή, γι’ αυτό εξασφάλισε πως έχεις αφιερώσει τη δέουσα προσοχή και στα δύο υποσυστήματα.

Δίσκοι

Ο δίσκος συνιστά μία ακόμα εύκολη λύση για την αναβάθμιση του υπολογιστή σου. Ως προς τους SSD, θα πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στους δίσκους 2,5 ιντσών και τους M.2, με τους τελευταίους να διακρίνονται σε M.2 SATA και M.2 NVMe. Η βέλτιστη λύση είναι οι τελευταίοι αφού είναι οι πιο πρόσφατοι και οι ταχύτεροι, ωστόσο όπως και με τα υπόλοιπα υποσυστήματα, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι η μητρική σου έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σου. Φρόντισε ο SSD στον οποίο βρίσκονται αποθηκευμένα τα Windows και τα προγράμματα/παιχνίδια που χρησιμοποιείς συχνότερα να είναι τουλάχιστον κατά 25-30% άδειος και αν χρειάζεσαι χώρο για τις βιβλιοθήκες πολυμέσων, τα αρχεία και τα backups σου, πάρε έναν δεύτερο HDD ή έναν φθηνότερο SSD

To άρθρο Μητρική, κάρτα γραφικών ή… κάτι άλλο; Πώς θα ξεκινήσεις την αναβάθμιση στο PC σου δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-24 09:45:00

Back to top button