Περιβάλλον

Βιωσιμότητα: Το στοίχημα της κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων

Το στοίχημα της κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων τέθηκε στο επίκεντρο του 12ου Συνεδρίου RGC στην Πάτρα. Το πώς οι καινοτόμες λύσεις διαχείρισης στερών αποβλήτων μπορούν να μεταμορφώσουν τη διαχείριση τους από κοστοβόρα και ενεργοβόρα σε μία κυκλική διαδικασία προστιθέμενης αξίας, συζητήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν οι Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντας και Ενέργειας, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Πρόεδρος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Γρηγόρης Αλεξόπουλος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Πρόεδρος Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο Νομό Αχαΐας, Κωνσταντίνος Αραβώσης, Καθηγητής και Κάτοχος της έδρας της UNESCO για την πράσινη Καινοτομία και την Κυκλική Οικονομία), Διονύσης Γεωργόπουλος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Μεσόγειος ΑΕ και ο Ηλίας Δημητριάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ.

Ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε “οργασμό” δουλειάς» στον τομέα των υποδομών της ανακύκλωσης, έχοντας κάνει πολλά βήματα προόδου. Τόνισε πως είναι, ήδη, έτοιμες 12 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, ενώ άλλες 18 μονάδες είναι στο στάδιο της υλοποίησης. Αποκάλυψε πως είτε προς το τέλος Ιουλίου είτε αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την Πάτρα, ενώ πρoσέθεσε πως τρέχουν πολλές δημοπρατήσεις σε όλη την Δυτική Ελλάδα. Τέλος, ανέφερε πως πιθανότατα μέσα στον Ιούνιο θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση.

Με την σειρά του ο κ. Καλαβρουζιώτης ανέφερε πως το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα στο ζήτημα της ανακύκλωσης είναι η εκπαίδευση από τις νεαρές ηλικίες, η άγνοια, τα βιοαπόβλητα αλλά και το ζήτημα της επαναχρησιμοποίησης η οποία, όπως συμπλήρωσε, «είναι πολύ σημαντική για την γεωργία όπου εκεί μπαίνει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της καινοτομίας».

Ο κ. Αραβώσης επισήμανε πως για να πετύχει η ανακύκλωση πρέπει να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα, ανταποδοτικότητα, ευαισθητοποίηση των πολιτών, κοστολόγηση των απορριμμάτων, συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, σχεδίαση προϊόντων με στόχο την επιμήκυνση της ζωής τους και ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς προϊόντων.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στη σημασία αξιοποίηση των μπαζών, που απορρέουν από διάφορά έργα και από κατασκευές. Για να συμβεί αυτό όπως είπε «πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες στον σχεδιασμό αξιοποίησης των απορριμμάτων». Συμπλήρωσε πως «τα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΕΚ) πρέπει να μπουν στο παιχνίδι της διαχείρισης, καθώς δεν είναι άκακα. Είναι υπεύθυνα για πρόκληση πλημμυρών εφόσον τα αποθέτουν σε ρέματα».

Τέλος, ο κ. Δημητριάδης έθεσε το θέμα της κοινωνικής ενεργοποίησης των πολιτών για να «τρέξει» η ανακύκλωση. «Αυτό είναι η ευθύνη των δήμων, των ΦΟΣΔΑ, της αγοράς και των λειτουργών της» τόνισε και ανέδειξε το ζήτημα της στελέχωσης της αγοράς με εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο θα καλύψει το αυξημένο φόρτο δουλειά που θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια.

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-03 11:55:08

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button