Πώς η τεχνητή νοημοσύνη «απελευθερώνει» τους δημιουργούς video games
Η βιομηχανία των video games «αγκαλιάζει» τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), καθώς εξοικονομεί χρόνο και χρήμα και απελευθερώνει τη δημιουργικότητα που συνήθως καταπιέζεται από βαρετές, επαναλαμβανόμενες εργασίες.
Ο Andrew Maximov εργάζεται στη βιομηχανία ηλεκτρονικών παιχνιδιών εδώ και 12 χρόνια, αλλά παρά την εμπειρία του εξακολουθεί να απορεί με το ποσό των χρημάτων που δαπανώνται για την παραγωγή των μεγαλύτερων τίτλων.
«Δούλευα για το PlayStation, και στο τελευταίο παιχνίδι πάνω στο οποίο εργάστηκα, η παραγωγή και μόνο κόστισε 220 εκατ. δολάρια. Με τα έξοδα προώθησης το κόστος διπλασιάζεται, και το τέλος φτάνεις να χρειάζεσαι μισό δισεκατομμύριο δολάρια για ένα παιχνίδι, ποσό δυσβάσταχτο για τις περισσότερες εταιρείες», λέει στο BBC News.
Λιγότερο κόστος, περισσότερη δημιουργικότητα
Πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κόστους παραγωγής παιχνιδιών, το οποίο έχει εκτοξευθεί, και θα εξοικονομήσει χρόνο στους σχεδιαστές των video games με την αυτοματοποίηση πολλών επαναλαμβανόμενων εργασιών. Και η εταιρεία του, Promethean AI, προσφέρει στους προγραμματιστές μια σειρά εργαλείων για να δημιουργήσουν τους δικούς τους εικονικούς κόσμους.
Μια επίδειξη των δυνατοτήτων τους μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο βίντεο:
Ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να παίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία παραγωγής. Η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεργάζεται με τον άνθρωπο και θα του επιτρέπει να είναι πιο δημιουργικός.
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα όραμα για ένα παιχνίδι και στη συνέχεια ο δημιουργός μπορεί να πατήσει ένα κουμπί και να ζητήσει από μια τεχνητή νοημοσύνη να του δώσει ιδέες και εικόνες σχετικές με το πρότζεκτ του», λέει ο Maximov.
Μερικές φορές η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί έκπληξη με τις ιδέες της. «Θυμάμαι μια φορά που προσπαθούσαμε να φτιάξουμε ένα αστυνομικό τμήμα και ζητήσαμε από την ΑΙ να το γεμίσει, και εκείνη έβαλε ένα ντόνατ σε κάθε γραφείο. Μια άλλη φορά, φτιάχναμε ένα διαμέρισμα και έβαζε συνεχώς μια κάλτσα κάτω από το τραπεζάκι του σαλονιού. Αναρωτηθήκαμε αν ήταν σφάλμα, αλλά αποδείχθηκε ότι το είχαμε χαρακτηρίσει το διαμέρισμα ως εργένικο, οπότε υποθέτω ότι ήταν λογικό σε κάποιο βαθμό», λέει.
Νέοι ορίζοντες στην αφήγηση και το gameplay
Η καλιφορνέζικη εταιρεία λογισμικού Inworld χρησιμοποιεί επίσης την τεχνητή νοημοσύνη για την κατασκευή στοιχείων των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Έχει δημιουργήσει μια μηχανή που επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσθέτουν ρεαλισμό στους κόσμους των παιχνιδιών και συναισθηματικό βάθος στους χαρακτήρες. Εργάζεται επίσης πάνω σε ένα αφηγηματικό εργαλείο που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στη δημιουργία ιστοριών.
Ο διευθύνων σύμβουλός της Kylan Gibbs, εξηγεί ότι «η μηχανή επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσθέσουν AI agents που μπορούν να βλέπουν, να αισθάνονται και να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, ενώ παράλληλα αλληλεπιδρούν με τους παίκτες και αναλαμβάνουν ενέργειες εντός του παιχνιδιού. Όταν μπορείτε να προσδώσετε σε εικονικούς χαρακτήρες προηγμένες γνωστικές ικανότητες, ξεκλειδώνεται ένα εντελώς νέο πεδίο για την αφήγηση ιστοριών και το gameplay».
Εξατομικευμένη εμπειρία παιχνιδιού
Ο Nick Walton, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παιχνιδιών Latitude.io, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δύναμη να εξατομικεύσει την εμπειρία του παιχνιδιού.
«Βρισκόμαστε στην αρχή με την τεχνητή νοημοσύνη, και καθώς αυτή εξελίσσεται, θα δούμε πολύ δυναμικούς, προσαρμοστικούς κόσμους με χαρακτήρες που μοιάζουν ζωντανοί, με ιστορίες όπου εσείς ως ήρωας κάνετε μοναδικά πράγματα και έχετε έναν πολύ μοναδικό αντίκτυπο στον κόσμο».
«Θα μπορούσατε να παίξετε ένα παιχνίδι όπου θα βρίσκετε μια πόλη για την οποία κανείς άλλος δεν ενδιαφέρεται και κανένας άλλος παίκτης δεν έχει περάσει χρόνο σε αυτήν, και θα μπορούσατε να επενδύσετε πραγματικά σε αυτήν και να αναπτύξετε σχέσεις με όλους τους χαρακτήρες της», λέει στο BBC News.
Η εταιρεία του ανέπτυξε το «AI Dungeon», ένα παιχνίδι που επιτρέπει στους παίκτες να επιλέξουν από μια ποικιλία κόσμων και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες μέσα σε αυτούς. «Είναι κάπως σαν εκείνα τα παλιά παιχνίδια κειμένου, όπου πληκτρολογείς μια ενέργεια και μετά το παιχνίδι καθορίζει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αλλά η βασική διαφορά είναι ότι αντί ένας προγραμματιστής να έχει φανταστεί εκ των προτέρων ό,τι μπορεί να γίνει, η τεχνητή νοημοσύνη αποφασίζει εκείνη τη στιγμή τι θα συμβεί στη συνέχεια. Έτσι, οποιαδήποτε ενέργεια είναι δυνατή».
Η μεγαλύτερη εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους της βιομηχανίας. Ο διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών EA, Andrew Wilson, δήλωσε πρόσφατα σε συνέδριο ότι περίπου το 60% των διαδικασιών ανάπτυξης ενός παιχνιδιού θα μπορούσε να επηρεαστεί από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία απέλυσε πρόσφατα το 5% του προσωπικού της, αφαίρεσε δηλαδή περίπου 670 θέσεις εργασίας.
«Δημιουργική αξιοπρέπεια»
Ωστόσο ο Maximov δεν βλέπει την ΑΙ να αντικαθιστά τους ανθρώπους, αλλά να τους επιτρέπει περισσότερη «δημιουργική αξιοπρέπεια», και να μη χάνουν αμέτρητες ώρες σε επαναλαμβανόμενες εργασίες.
«Υπάρχουν πολλοί προγραμματιστές που είχαν δει τον “Χάρι Πότερ” και τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” και εμπνεύστηκαν να κάνουν κάτι σπουδαίο, αλλά τώρα περνούν τις μέρες τους τοποθετώντας ψηφιακές πέτρες στα τείχη ενός κάστρου για έναν χρόνο. Πρέπει να ανακτήσουμε τον πραγματικό σκοπό και την αξία αυτών των θέσεων εργασίας», λέει.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-13 07:25:00