Τεχνολογία

Ανθρώπινη αναβάθμιση: Η νέα πραγματικότητα της τεχνολογίας εγκεφάλου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας του Elon Musk, Neuralink , οι προσλήψεις ασθενών για το πρώτο κλινικό δοκιμαστικό πρόγραμμα σε ανθρώπους έχουν αρχίσει.

Η Neuralink ετοιμάζεται να προσφέρει εμφυτεύματα εγκεφάλου σε ασθενείς με παράλυση τα οποία θα συνδέουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με έναν υπολογιστή. Πρόκειται για ένα τσιπ που θα τοποθετείται από ένα ρομπότ και θα επιτρέψει τους ασθενείς να «πληκτρολογούν», να ελέγχουν δηλαδή εξωτερικά συστήματα χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που νοσούν πιθανώς να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους τους μετακινώντας υπολογιστικούς κέρσορες και πληκτρολογώντας με το μυαλό τους.

Ωστόσο, η δυνατότητα των τεχνολογιών δι’ επαφής εγκεφάλου-υπολογιστή να έχουν άμεση πρόσβαση στον ανθρώπινο εγκέφαλο δημιουργεί ηθικούς προβληματισμούς σχετικά με την ιδιωτικότητα και την προσωπική ελευθερία-σε πρώτο στάδιο-των ατόμων που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές αλλά και σχετικά με το ζήτημα της γνωστικής ελευθερίας δηλαδή το δικαίωμα του καθενός να έχει αποκλειστική πρόσβαση στις σκέψεις του.

Πέρα από τις καθαρά ιατρικές πρακτικές του τσιπ, δεν είναι αναπόφευκτο οι εφαρμογές του επεκταθούν. Αυτό, προκαλεί ενδοιασμούς που αφορούν την ανθρώπινη ακεραιότητα και την νέα πραγματικότητα που ενδέχεται να δημιουργήσουν τέτοιες κατακτήσεις.

«Κανονικότητα», λοιπόν. Τι την διαμορφώνει; Οι αξίες, οι συνήθειες μας; Όλη η κοινωνία μας έτσι όπως διαρθρώνεται, θα μπορούσαμε να πούμε. Τι επίδραση μπορεί, ωστόσο, να επιφέρει η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και πόσο μάλλον η ανθρώπινη αναβάθμιση που επιδιώκουμε με αυτήν, σε αυτήν την συνθήκη που τόσο χρόνια χτίζουμε, φροντίζουμε και συντηρούμε;

Είναι γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διεισδύσει σε όλες τις δραστηριότητες μας αλλά και στο ίδιο το άτομο, δημιουργώντας έτσι μια νέα ακανόνιστη κανονικότητα. Μπορεί η «εξελιγμένη» πραγματικότητα να είναι αποτέλεσμα της τεχνολογικής αυτής προόδου, αλλά οφείλεται στην εξυπνάδα των κατακτήσεων αυτών και όχι στην ηθική.

Αρχίζει δηλαδή και αναδύεται μια κανονικότητα που απομακρύνεται από το ανθρώπινο κέντρο. Το θέμα είναι να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας και να συγχρονίσουμε τις αξίες και της συνήθειες μας με την τεχνολογία. Ναι, θα λύσει πολλά προβλήματά μας αλλά θα προκαλέσει άλλα.

Πρόκειται πια για το ψηφιακό μας «δίδυμο» στο οποίο θα βασιζόμαστε, όχι στον καθηγητή, στον φίλο, στον αδελφό. Στην αρχή θα είναι για βοήθεια σε εργασίες ρουτίνας, έπειτα για επεμβάσεις στην υγεία μας, ώσπου δεν θα πρόκειται πλέον για ένα εργαλείο.

Αυτήν την φορά θα αντικαταστήσει ανθρώπους καθιστώντας έτσι τις ανθρώπινες σχέσεις ρηχές. Αντίληψη, Σκέψη, Δράση. Γι’ αυτό έχουν προγραμματιστεί τα μοντέλα αυτά. Είναι αδύνατον λοιπόν να συγκριθούν με την ευαισθησία και το πνεύμα που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους.

Οι αξίες μας πηγάζουν από την φύση και τις αρετές μας που διαμορφώνουν την ανθρώπινη εμπειρία. Επιδιώκουμε την εξέλιξη στο μέγιστο αλλά δεν πρέπει να διαταράξουμε την συνέχεια και την ενότητας αυτής. Μπορεί να έχουμε ελαττώματα, να διαφέρουμε μεταξύ μας αλλά μοιραζόμαστε κοινά γνωρίσματα που μας επιτρέπουν να επικοινωνήσουμε και να συνάψουμε μια ηθική σχέση με κάθε άλλο άνθρωπο.

Διαθέτουμε ηθική αίσθηση και κοινωνικές δεξιότητες και στην απώλεια αυτών είναι που διακρίνουμε τον φόβο για την αναβάθμιση του ανθρώπου που θα επιτρέψει η τεχνητή νοημοσύνη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕΝΤΙΔΗ

To άρθρο Ανθρώπινη αναβάθμιση: Η νέα πραγματικότητα της τεχνολογίας εγκεφάλου δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-02-02 12:05:30

Back to top button