Οι επόμενες κινήσεις της Samsung για την αξιοποίηση του ΑΙ στα smartphones
«Είμαστε ακόμη στην αρχή όσον αφορά την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στα smartphones μας». Με αυτή την χαρακτηριστική ατάκα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής της ομάδας ΑΙ του Mobile eXperience Business στη Samsung Electronics, YJ Kim έδειξε ότι οι εντυπωσιακές δυνατότητες που έχουν τα μοντέλα της νέας σειράς smartphones Galaxy S24 αποτελούν μόνο το ξεκίνημα της προσπάθειας του κορεατικού κολοσσού να προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία στους χρήστες.
Μιλώντας σε εκπροσώπους ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το CNN Greece, στο περιθώριο της παρουσίασης των νέων Galaxy S24, ο κ. Kim τόνισε ότι ο απώτερος στόχος είναι να αυξηθούν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και να φθάσουμε στο σημείο όπου ο κάθε χρήστης θα έχει μία προσωποποιημένη ΑΙ εμπειρία όσον αφορά στη χρήση του smartphone του.
Όσον αφορά στο παρόν, όπως ανέφερε ο κ. Kim, ο στόχος της ομάδας του, σχετικά με τις ΑΙ δυνατότητες των καινούριων smartphones της Samsung ήταν να παρέχουν λύσεις που έχουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα των χρηστών. Σε αυτές τις εφαρμογές περιλαμβάνονται το Live Translate, το Interpreter, το Note Assist και αρκετές ακόμη που διαφοροποιούν αρκετά τα νέα Galaxy S24 από τον ανταγωνισμό. Επιπλέον, η Samsung σχεδιάζει να τις ενσωματώσει και σε παλαιότερα μοντέλα, όπως η σειρά Galaxy S23 με τον κ. Kim να επισημαίνει -απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece- ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συσκευές να έχουν τα chipsets και τα τεχνικά χαρακτηριστικά εκείνα που «επιτρέψουν» να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχουν οι συγκεκριμένες ΑΙ εφαρμογές που έχει αναπτύξει η Samsung.
Ο κορεατικός κολοσσός ασχολείται αρκετά χρόνια με τον τομέα των ΑΙ εφαρμογών, όπως επεσήμανε ο κ. Kim. Και μάλιστα μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης γίνεται στο Samsung Research Americas, το ερευνητικό κέντρο του κορεατικού κολοσσού στο Σαν Χοσέ στη βόρεια Καλιφόρνια, όπου έγινε και η σχετική παρουσίαση. Ένα κέντρο όπου απασχολούνται πάνω από 700 ερευνητές και δημιουργήθηκε εκεί πολύ απλά γιατί στη περιοχή βρίσκονται ουκ ολίγοι τεχνολογικοί κολοσσοί με τους οποίους συνεργάζεται η Samsung και σε αυτό τον τομέα.
Ένα παράδειγμα είναι η Google, με την οποία η Samsung συνεργάστηκε αρκετά όσον αφορά στα νέα Galaxy S24 μοντέλα. Μάλιστα, Samsung θα είναι ο πρώτος συνεργάτης του Google Cloud που θα αναπτύξει το Gemini Pro και το Imagen 2 στο Vertex AI, μέσω του cloud στις συσκευές smartphone της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι λύσεις της Google βρίσκονται πίσω από εφαρμογές όπως είναι η αναζήτηση έχοντας «κυκλώσει» ένα αντικείμενο ή οι εντυπωσιακές δυνατότητες επεξεργασίας των φωτογραφιών που διαθέτουν τα νέα κορυφαία μοντέλα της Samsung.
Σύμφωνα με τον κ. Kim, η συνεργασία με τη Google αποτελεί δείγμα της «ανοικτής» στρατηγικής της Samsung με το υψηλόβαθμο στέλεχος του κορεατικού κολοσσού να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δούμε συνεργασίες και με άλλους «παίκτες». Χωρίς, όμως, να αναφερθεί και σε κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως, για παράδειγμα, αν κάποιες από τις ΑΙ δυνατότητες όπως το Note Assist ή το Chat Assist θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε εφαρμογές τρίτων.
Επίσης, η Samsung δεν βασίζεται σε συνεργασίες για την παροχή ΑΙ δυνατοτήτων. Ο κ. Kim έκανε εκτενή αναφορά στο Samsung Gauss, το large language model που έχει αναπτύξει ο κορεατικός κολοσσός και προσφέρει πολλές εξειδικευμένες δυνατότητες. Μάλιστα, το Gauss χρησιμοποιείται στις ΑΙ εφαρμογές που σχετίζονται με τη μετάφραση με τη Samsung να ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το παρελθόν με αποτέλεσμα να μπορεί να προσθέτει πιο γρήγορα υποστήριξη για επιπλέον γλώσσες. Αυτή τη στιγμή, λειτουργίες όπως το Note Assist και το Interpeter υποστηρίζουν 13 γλώσσες που έχουν επιλεγεί με βάση και τη δημοτικότητα τους, αλλά το πλάνο είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. «Ιδανικά θα θέλαμε να υποστηρίζουμε όλες τις γλώσσες του κόσμου» επεσήμανε ο κ. Kim, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να είναι άμεσα εφικτό.
Η χρήση του Gauss επιτρέπει επίσης στη Samsung να υλοποιεί ορισμένες από τις ΑΙ εφαρμογές απευθείας μέσω της συσκευής και χωρίς να χρησιμοποιεί το cloud. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι εφαρμογές όπως το Interpreter δεν απαιτούν καν σύνδεση στο διαδίκτυο ή σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Kim σχετίζεται και με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Μάλιστα, οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται μέσω του Live Translate και του Interpeter διαγράφονται άμεσα προκειμένου να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα.
Επίσης, το θέμα της ασφάλειας στην εποχή του ΑΙ είναι και ο λόγος που στις φωτογραφίες που θα έχουν επεξεργαστεί με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό από την αρχική λήψη θα υπάρχει υδατογράφημα προκειμένου να είναι σαφές ότι η εικόνα αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας. Και να αποφευχθούν περιπτώσεις ψεύτικων φωτογραφιών και δηλώσεων.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-01-20 10:58:52