Ελλάδα

6+1 πλημμύρες στην Ελλάδα, που τα τελευταία 10 χρόνια επιβεβαιώνουν τη κλιματική αλλαγή

Οι εικόνες καταστροφής από τις Κυκλάδες και κυρίως την Πάρο και την Μύκονο κάνουν τον γύρο της Ελλάδος σήμερα, μετά την έντονη κακοκαιρία που έχει χτυπήσει τις τελυεταίες ώρες την χώρα!

Λίγους μήνες μετά την φονική πλημμύρα στην Βαλένθια της Ισπανίας που συγκλόνισε όλο τον πλανήτη, οι πλημμύρες έφτασαν και στην χώρα μας και ευτυχώς, προς το παρόν, δεν μετράμε θύματα.

Με αφορμή τις εικόνες που μας έρχονται από τις Κυκλάδες το Athensmagazine.gr κάνει μια αναδρομή στις πλημμύρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια και επιβεβαιώνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει φτάσει και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτή τα επόμενα χρόνια…

Πάμε να δούμε ακόμα 6 πλημμύρες (εκτός από την χθεσινή) που συγκλόνισαν την χώρα την τελευταία 10ετία…

• Καλαμάτα 2016

Ο απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε τη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 υπήρξε τραγικός, με τέσσερις ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Στην Καλαμάτα, τρεις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στα σπίτια τους, ενώ ένας ακόμη άνδρας έχασε τη ζωή του στη Λακωνία.

Στο Πήδημα Μεσσηνίας, μία 63χρονη ανάπηρη γυναίκα που ζούσε μόνη της σε υπόγειο, πνίγηκε αβοήθητη μέσα στο σπίτι της. Παρόμοια τραγωδία σημειώθηκε στην Καλαμάτα, όπου μία 79χρονη γυναίκα εγκλωβίστηκε σε υπόγειο διαμέρισμα και δεν κατάφερε να σωθεί. Το τρίτο θύμα, ένας 90χρονος στη Θουρία Μεσσηνίας, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Παρότι η στάθμη του νερού δεν έφτασε σε απειλητικό ύψος, εκτιμάται ότι ο θάνατός του ίσως σχετίζεται με το σοκ και τον φόβο. Λίγο αργότερα, στις 16:00, ένας 73χρονος εντοπίστηκε νεκρός στη Βλαχιώτη Λακωνίας, παρασυρμένος από χείμαρρο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους τέσσερις.

Η θεομηνία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις πληγείσες περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Η κυκλοφορία στους δρόμους διακόπηκε ή διεξαγόταν με δυσκολία, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε επιχειρήσεις, καλλιέργειες, αντλιοστάσια και θερμοκήπια. Στους Μολάους, το φαράγγι του Λάρνακα υπερχείλισε, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, ενώ το αγροτικό δίκτυο της περιοχής υπέστη επίσης μεγάλες βλάβες.

Συνεργεία των δήμων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου εργάζονταν για μέρες σε διάφορα σημεία, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν ζημιές στο οδικό δίκτυο. Πλημμυρισμένοι δρόμοι και ακινητοποιημένα οχήματα σε λιμνάζοντα ύδατα καταγράφηκαν σε περιοχές όπως Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά, Χώρα, Στούπα, Θουρία, Εύα, Πήδημα, Κεφαλόβρυσο, Βασιλικό και Ψάρι.

Στην Καλαμάτα, οι θάνατοι και οι καταστροφές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με την οργή να στρέφεται κυρίως κατά του τότε δημάρχου Παναγιώτη Νίκα. Ο δήμαρχος αντιμετώπισε στη συνέχεια συγκεκριμένες κατηγορίες σε δικαστήρια, καθώς οι ευθύνες για την ανεπάρκεια των υποδομών και την προετοιμασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

 

• Μάνδρα 2017

Ήταν 15 Νοεμβρίου 2017, λίγο πριν την αυγή, όταν οι ουρανοί άνοιξαν πάνω από την περιοχή των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Η βροχή έπεφτε ασταμάτητα και με τρομερή ένταση για περίπου μιάμιση ώρα, προκαλώντας πρωτόγνωρες συνθήκες.

Στη Μάνδρα, οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμούνταν ακόμα, ενώ κάποιοι μόλις είχαν ξυπνήσει για να ετοιμαστούν για τη δουλειά τους. Κανείς σχεδόν δεν φανταζόταν ότι τα δύο μεγάλα ρέματα της περιοχής, τα γνωστά ως «Σκούρες» και «Αγία Αικατερίνη», που ποτέ δεν είχαν διευθετηθεί, δεν θα κατάφερναν να αντέξουν τον τεράστιο όγκο του νερού που κατέβαινε με ορμή από το όρος Πατέρας.

Τα ρέματα, μπαζωμένα και με πλήθος αυθαίρετων κατασκευών να τα καλύπτουν, δεν είχαν καμία δυνατότητα να συγκρατήσουν τη μανία του νερού. Το ορμητικό ρεύμα ξεχύθηκε ανεξέλεγκτο, χωρίς να συναντήσει αντίσταση, βυθίζοντας τη Μάνδρα στο χάος.

Η πόλη πνίγηκε σε μια κόλαση από κραυγές, απελπισμένα ουρλιαχτά και ζωές που χάνονταν, πολλές από αυτές χωρίς καν να προλάβουν να ζητήσουν βοήθεια. Η πρώτη καταγεγραμμένη απώλεια ήταν μια 82χρονη γυναίκα, κατάκοιτη και ανήμπορη να μετακινηθεί, την οποία βρήκαν νεκρή λίγο μετά τις 10:30 το πρωί. Όσο προχωρούσε η μέρα, οι ειδήσεις γίνονταν όλο και πιο τραγικές, καθώς αποκαλύπτονταν τα θύματα της καταστροφής.

Η μητέρα του Γιώργου Μακαρούνα ανησυχούσε βαθιά για τον γιο της. Μιλούσαν στο τηλέφωνο όταν εκείνος της είπε με αγωνία ότι ένας τεράστιος χείμαρρος λάσπης πλησίαζε το σημείο όπου ήταν εγκλωβισμένος με το φορτηγό του. Τα τελευταία του λόγια ήταν «Μάνα, πνιγόμαστε». Ώρες αργότερα, ο Γιώργος βρέθηκε νεκρός. Είχε εγκαταλείψει το φορτηγό του σε μία προσπάθεια να σωθεί, αλλά δεν τα κατάφερε. Η σορός του βρέθηκε τρία χιλιόμετρα μακριά από το όχημά του. Ο Γιώργος έγινε άλλο ένα θύμα της φονικής πλημμύρας που έπνιξε τη Μάνδρα, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια και ανείπωτο πόνο.

Λίγες ώρες πριν από την καταστροφική πλημμύρα, ο Μπάμπης και ο Δημήτρης Δημητρόπουλος απολάμβαναν τον καφέ τους και ετοιμάζονταν για κυνήγι στο όρος Πατέρας, μία δραστηριότητα που αγαπούσαν και γνώριζαν καλά. Είχαν εξοικειωθεί με τα μονοπάτια του βουνού και τα σημεία από τα οποία περνούσαν τα θηράματα. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι λίγο αργότερα ένας ορμητικός χείμαρρος θα τους παρέσερνε με τέτοια δύναμη, αφήνοντάς τους ανυπεράσπιστους απέναντι στη μανία της φύσης.

Άλλο ένα θύμα της τραγωδίας ήταν ο Σωτήρης Πίνης, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, σφηνωμένος ανάμεσα σε ένα φορτηγό και ένα κοντέινερ, ενώ το όχημά του είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το μαρτύριο που βίωσε στις τελευταίες του στιγμές.
Η Μάνδρα, λίγες ώρες μετά την καταστροφή, μοιάζει με κρανίου τόπο. Ο θρήνος και η καταστροφή έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή των ανθρώπων και στον τόπο τους.

Καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, κατοικίες έχουν σχιστεί στα δύο από τη δύναμη του νερού, μικρές πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει, ενώ δεκάδες αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά ρεύματα. Ορισμένα αυτοκίνητα κρέμονται σε κατακόρυφη θέση, ακουμπώντας πάνω σε τοίχους σπιτιών, ενώ άλλα έχουν εισβάλει μέσα σε κτίρια και πολυκατοικίες. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της τραγωδίας.

Οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους και προκάλεσαν τεράστιες υλικές ζημιές. Πρόκειται για την τρίτη πιο φονική πλημμύρα στην Αττική, με βάση τον αριθμό των θυμάτων.

 

• Χαλκιδική 2019

Λίγες μέρες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία, ξαφνική κακοκαιρία στη Χαλκιδική στις 10 Ιουλίου 2019 εκδηλώθηκε ως μέρος ενός ευρύτερου συστήματος το οποίο επηρέασε τη βόρεια Ελλάδα.

Το φαινόμενο στη Χαλκιδική ήταν μια τοπική καταιγίδα – υπερκύτταρο που χτύπησε λίγο μετά τις 21:30 και όταν είχε μόλις νυχτώσει, εντελώς ξαφνικά, ως ένα ακραίο μπουρίνι, στο οποίο συνέβη μια απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου στα (αναλόγως με το σημείο) 10 ή 11 Μποφόρ μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα! Χαρακτηριστικό είναι ότι περιγράφηκε από όσους είδαν το φαινόμενο ότι «ενώ είχε άπνοια, πρώτα άρχισε να φυσάει ένα αεράκι και τότε, ξαφνικά, ήρθε από το πουθενά, μέσα στο σκοτάδι, κυριολεκτικά σε μια στιγμή».

Μάλιστα σε αρκετά σημεία οι στιγμιαίες ριπές του ανέμου έφθασαν τα 132 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή τα 12 Μποφόρ, τον μέγιστο βαθμό στην κλίμακα. Επίσης και η οριζόντια διάμετρος της λεγόμενης «υπερκυτταρικής» καταιγίδας ήταν εξαιρετικά μεγάλη, στα 160 χιλιόμετρα, ενώ οι κορυφές των νεφών ξεπέρασαν τα 13 χιλιόμετρα ύψος, φτάνοντας δηλαδή στον πυθμένα της Στρατόσφαιρας, και υπήρξε σημαντική κεραυνική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε ασυνήθιστα απότομη πτώση της θερμοκρασίας, που έφθασε τους 7 βαθμούς Κελσίου μέσα σε μόλις 10 λεπτά.

Προκάλεσε 7 νεκρούς (6 ξένους τουρίστες και έναν Έλληνα ψαρά), ανάμεσά τους ένα αγόρι 2 ετών. Καταγράφηκαν επίσης περισσότεροι από 100 τραυματίες. Όλοι οι θάνατοι και οι τραυματισμοί προκλήθηκαν λόγω της ξαφνικής εξοντωτικής ταχύτητας των ανέμων και κυρίως από πτώσεις δέντρων, καταρρεύσεις υποστέγων εστιατορίων (κάποιοι τραυματισμοί και από πτώσεις άλλων αντικειμένων) και από πολλαπλή ανατροπή ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου, το οποίο όμως ενδέχεται να επλήγη από σίφωνα. Γενικότερα, επίσης, σύμφωνα με τις αναλύσεις των καταστροφών από τους μετεωρολόγους, ενδέχεται να υπήρξαν και κάποιοι σίφωνες.

Εκτός του ανθρώπινου απολογισμού, επίσης αποκολλήθηκαν στέγες κατοικιών και υπόστεγα καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν και δέντρα ξεριζώθηκαν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συμμετείχε σε διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Συνολικά δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και επενέβη σε 235 συμβάντα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.

 

• Κυκλώνας Ιανός 2020

Ο Ιανός ήταν βαθύ μετεωρολογικό χαμηλό με μερικά χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα που έπληξε τη Μεσόγειο και κυρίως την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2020. Εξελίχθηκε με θυελλώδεις ανέμους και πολύ ισχυρές τοπικές καταιγίδες, οι οποίες επέφεραν βιβλικές πλημμύρες, με τέσσερις θανάτους.

Δημιουργήθηκε από τη θερμότητα των πολύ ζεστών υδάτων της Μεσογείου. Εμφανίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, ως μετεωρολογικός στρόβιλος νοτιοδυτικά της Ιταλίας, μεταξύ Σικελίας και Ιονίου Πελάγους και με θυελλώδεις κυκλωνικούς ανέμους μετατοπίζονταν, διαγράφοντας ανατολική πορεία προς την Ελλάδα με ανέμους 150 km/h. Οι Π.Ε. Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης στο Νότιο Ιόνιο ήταν οι πρώτες περιοχές που επλήγησαν, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η Πελοπόννησος. Στο λιμάνι της Κυλλήνης τα δρομολόγια σταμάτησαν ενώ στις Π.Ε. Ηλείας, Αχαΐας, Αιτολοακαρνανίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δάρδανος. Στη Ζάκυνθο το λιμάνι υπέστη καταστροφές. Τα κύματα είχαν ύψος πάνω από 7 μέτρα, ενώ συνοδεύονταν από έντονες χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς. Από εκεί, ο στρόβιλος προχώρησε βορειοανατολικά προς τη Στερεά, νότια Θεσσαλία, Σποράδες, αλλά επηρεάζοντας και τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ο κυκλώνας αρχικά επηρέασε σοβαρά τα νησιά της Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς με θυελλώδεις ανέμους, αντίστοιχους με τυφώνα κατηγορίας 2 στην κλίμακα Saffir-Simpson, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές καταστροφές, όπως ξεριζωμένα δέντρα, κατεστραμμένες σκεπές, πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Πολλές περιοχές επίσης της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Μαγνησίας επλήγησαν σφοδρά,καθώς οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, την ηλεκτροδότηση και γενικά βιβλικού χαρακτήρα επέφεραν και τον θάνατο ανθρώπων. Σπίτια και χωράφια πλημμύρισαν, περιουσίες κινητές και ακίνητες καταστράφηκαν, ενώ 3άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στη Στερεά Ελλάδα οι καταστροφές στη Φθιώτιδα ήταν μεγάλες, ενώ στη Θεσσαλία, στο Μουζάκι Καρδίτσας κατέρρευσαν πέντε γέφυρεςκαι όλοι οι δρόμοι της πόλης βουλιάξανε στη λάσπη. Στο ύψος του Αλμυρού διεκόπη η κυκλοφορία στην Εθνική οδό, ενώ στη Φθιώτιδα επλήγη το σιδηροδρομικό δίκτυο,με τη σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης να διακόπτεται. Γενικά εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα νερά, ενώ χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν, και άλλα σπίτια και δημόσια οικοδομήματα κατέρρευσαν,ενώ σπίτια και αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και πέτρες. Σε πολλές περιοχές κόπηκαν ρεύμα και νερό για δυο ημέρες. Εκατοντάδες έμειναν άστεγοι.

 

• Κακοκαιρία Daneil 2023

Η κακοκαιρία Ντάνιελ ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξε αρχικά την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Λιβύη, προκαλώντας επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τεράστιες υλικές καταστροφές και τον θάνατο τουλάχιστον 11.500 ανθρώπων, μετά τη ρήξη δύο φραγμάτων, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Λιβύη εξακολουθούν να αγνοούνται. Η κακοκαιρία Ντάνιελ ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 από το Ιόνιο πέλαγος, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και 17 νεκρούς. Άλλες περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία στην Ελλάδα είναι ο Δομοκός στην Φθιώτιδα, όπου εντοπίστηκε νεκρός και ένας αγνοούμενος κτηνοτρόφος και η Εύβοια.

Σύμφωνα με την υπηρεσία FloodHub του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND, μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις ανέρχονται σε 870.000 στρέμματα, η πλειοψηφία των οποίων να είναι αγροτικές εκτάσεις (περίπου 90%).

Από την έναρξη της κακοκαιρίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε περισσότερες από 4.870 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κόψιμο δέντρων και απομακρύνσεις ανθρώπων προς πιο ασφαλή σημεία.


Στις 5 Σεπτεμβρίου, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου. Την ίδια μέρα, η Ζαγορά δέχθηκε 759.6 χιλιοστά βροχής, 55 φορές περισσότερες από τις μέσες βροχοπτώσεις της χώρας για τον ίδιο μήνα.Η Πορταριά κατέγραψε επίσης νέο ρεκόρ βροχόπτωσης με 761.9 χιλιοστά. Δεν ήταν δυνατή η μέτρηση περαιτέρω χιλιοστών βροχοπτώσεων επειδή ο μετεωρολογικός σταθμός στη συνέχεια απέτυχε να δώσει στοιχεία.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο χείμαρρος Κραυσίδωνας, που πηγάζει από το Πήλιο, ξεχείλισε στις όχθες του στο Βόλο και κατέστρεψε μια γέφυρα και ένα γηροκομείο, ενώ παρέσυρε αυτοκίνητα, λεωφορεία,δέντρα και άλλα βαριά αντικείμενα στο πέρασμά του.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο βασικός αυτοκινητόδρομος μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έκλεισε και τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ των δύο πόλεων ανεστάλησαν.Επίσης περισσότεροι από 800 άνθρωποι χρειάστηκε να διασωθούν από την ΕΜΑΚ μέσα από κτίρια και γέφυρες που κατέρρευσαν και βυθισμένα χωριά. Στη Λάρισα, μετά το τέλος των βροχοπτώσεων στις 8 Σεπτεμβρίου, το νερό συνέχισε να ανεβαίνει, καθώς ο Πηνειός ποταμός υπερχείλισε στις όχθες του, φτάνοντας σε στάθμη 9,5 μέτρων, σε σύγκριση με την κανονική στάθμη των 4 μέτρων.

Την ίδια μέρα, η συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα κατά τις πρωινές ώρες είχε σαν αποτέλεσμα την υπερχείλιση των ποταμών, με πολλά χωριά (όπως ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση) να βυθιστούν κάτω από τα νερά και δεκάδες κατοίκους να εγκλωβιστούν.Κατά την επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ στο χωριό Αστρίτσα Καρδίτσας, εντοπίστηκαν νεκρές, δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Στο Μορφοβούνι Καρδίτσας αρκετά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ οι κάτοικοι στον Παλαμά ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών τους ή σε ψηλότερα σημεία προκειμένου να προστατευθούν.

Στη πόλη των Τρικάλων, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να μετατράπηκαν σε λιμνοθάλασσα. Επίσης κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού. Στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και ειδικότερα στην ανατολική είσοδο της πόλης σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές σε κτίρια, κατοικίες και επιχειρήσεις από την υπερχείλιση του χείμαρρου Γκουσμπασανιώτη. Στο Δήμο Φαρκαδόνας οι καταστροφές ήταν τεράστιες με πολλά χώρια να βρίσκονται κάτω από το νερό όπως στο Κεραμίδι και στους Γεωργανάδες Τρικάλων, όπου κατέρρευσαν πάνω από 60 σπίτια, αφήνοντας κυριολεκτικά τους μισούς κατοίκους στο χωριό και τούς άλλους μίσους να φεύγουν απ το χωριό και να βρίσκουν λύση κατοικίας στην πόλη των Τρικάλων αλλά και στην έδρα του Δήμου, στην Φαρκαδόνα, η ζημιά ήταν επίσης μεγάλη με όλη την κωμόπολη να λαμβάνει εντολή εκκένωσης προς το υψηλότερο σημείο της περιοχής στο δημαρχείο, αφού σε πολλά σημεία η στάθμη του νερού έφτασε και τα τέσσερα μέτρα λόγω της πτώσης τοπικών αναχωμάτων που προστάτευαν τον Δήμο. Στον Δήμο Πύλης οι ζημιές είναι μεγάλες, με τα πεδινά του Δήμου να πλημμυρίζουν ενώ τα ορεινά χωριά είχαν αποκοπεί από την Πύλη. Ο Πορταικος ποταμός στο ύψος του Δημαρχείου Πύλης ήταν έτοιμος να παρασύρει την πόλη. Χάρη στην έγκαιρη προσπάθεια των μηχανημάτων του Δήμου αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύλης η πόλη σώθηκε. Το Αστυνομικό Τμήμα της πόλης απομάκρυνε τους κατοίκους από την παραποτάμια περιοχή απ το ύψος των σχολικών συγκροτηματων έως τον κυκλικό κόμβο στην είσοδο της Πύλης. Στην Κοιλάδα των Τεμπών το ύψος των νερών του Πηνειού ποταμού έφτασε τα 18 μέτρα. Ο απολογισμός, μέχρι στιγμής, για την Ελλάδα είναι 17 άνθρωποι νεκροί και 229.192 πνιγμένα ζώα. Ο νομός Τρικάλων και Καρδίτσας κηρύχθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι περιοχές αυτές βρίσκονται στον Θεσσαλικό Κάμπο με αποτέλεσμα τις φονικές αυτές πλημμύρες.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ του τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, οι ζημιές από την καταιγίδα στην περιοχή αποτιμήθηκαν σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.Κατά την επίσκεψή του στον πληγέντα Παλαμά Καρδίτσας, ο επί δώδεκα χρόνια περιφερειάρχης, δέχθηκε επίθεση και προπηλακίστηκε από εξαγριωμένους πολίτες για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή και τον απομάκρυνε η αστυνομία.

 

• Βόλος 2023

Δρόμοι κομμένοι, σπίτια πλημμυρισμένα, επιχειρήσεις βυθισμένες στη λάσπη. Η επόμενη μέρα στον Βόλο αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias, λίγες μέρες μετά το πέρασμα και το Daniel…

Μεγάλα προβλήματα καταγράφηκαν στο κέντρο και τη Νέα Ιωνία, ενώ χωρίς ρεύμα και νερό έμεινε το 80% της πόλης. Η πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε 800 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 330 απεγκλωβισμοί.

H φωτογραφία που ανήρτησε στο Facebook το Forecast Weather Greece είναι από κεντρικό δρόμο του Βόλου. Ο όγκος των νερών είναι τόσο μεγάλος που έχουν σηκωθεί κύματα, κάνοντας την πόλη να μοιάζει με παραλία! «Δεν είναι κάποια παραλία ή από τυφώνα στο Μαϊάμι είναι κεντρικός δρόμος του Βόλο» αναγράφεται χαρακτηριστικά στη λεζάντα.

Πολίτες όλο το βράδυ βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, με δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ να επιχειρούν και να τους συνδράμει και ο στρατός. Περισσότεροι από 330 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους, ενώ μεγάλες είναι οι ποσότητες λάσπης.

«Υπερχείλισαν ρέματα που περνούν μέσα από την πόλη όπως ο Κραυσίδωνας και ο Ξηριάς και το νερό στην πόλη ξεπέρασε σε αρκετές περιοχές τα 30 και 40 εκατοστά πλημμυρίζοντας όχι μόνο την πόλη του Βόλου αλλά και πλησιέστερες παράκτιες περιοχές» είπε o εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. Όπως είπε πλημμύρισε και το νοσοκομείο του Βόλου.

 

πηγή: www.athensmagazine.gr


Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-01 14:34:00

Back to top button