6 ερωτήσεις που όλα τα ζευγάρια πρέπει να κάνουν
Η πανδημία άλλαξε πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας και ανάμεσά τους και τις προσωπικές μας σχέσεις
Με την πανδημία και τους περιορισμούς κυκλοφορίας, πολλές δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στο σπίτι ή online– από τη φροντίδα των παιδιών και τη δουλειά μέχρι τη διασκέδαση και τα ψώνια. Για τα ζευγάρια που συζούν, οι αλλαγές αυτές μπορεί να οδήγησαν τους συντρόφους να επαναπαυθούν στην ασφάλεια του σπιτιού και της σχέσης και να βασιστούν μόνο στο σύντροφό τους για να καλύψουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους ανάγκες.
Με την πανδημία να μην είναι πλέον στο προσκήνιο, οι επιπτώσεις αυτής της πρακτικής έχουν κάνει την εμφάνισή τους: πολλά ζευγάρια βρίσκονται πλέον σε κατάσταση επιβίωσης και η σχέση τους περιορίζεται στη διαχείριση του νοικοκυριού. Άλλοι έχουν ξεχάσει τι τους άρεσε να κάνουν μαζί και πώς είναι να διασκεδάζουν εκτός σπιτιού. Κάποια ζευγάρια επεξεργάζονται ακόμα την πανδημία ως τραυματική εμπειρία.
Αν νιώθετε κι εσείς ότι η σχέση σας έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας, αυτές είναι οι 6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο σύντροφό σας και -κυρίως- στον εαυτό σας:
1. Τι μας αρέσει να κάνουμε μαζί για διασκέδαση;
Όταν όλες οι σχέσεις ξεκινούν, είναι γεμάτες ενθουσιασμό και ευφορία κι ένας από τους λόγους είναι ότι τα ζευγάρια τείνουν να κάνουν περισσότερες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες μαζί. Μάλιστα σύμφωνα με μια θεωρία, πολλά ζευγάρια χωρίζουν όταν συγκρίνουν την καθημερινότητά τους με εκείνη τη φάση της σχέσης τους και νιώθουν ότι η χαρά, το πάθος και η θετική ενέργεια έχουν χαθεί. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα ζευγάρια να αναρωτηθούν πόση ώρα πέρασαν κάνοντας μαζί κάτι που τους ευχαριστούσε τον τελευταίο μήνα. Και αν η απάντηση δεν τους αρέσει, να ξεκινήσουν να προγραμματίζουν δραστηριότητες για να την αλλάξουν.
2. Ποιος βγάζει έξω τα σκουπίδια;
Για κάποια ζευγάρια, η πανδημία έκανε πιο δίκαιο τον τρόπο που μοιράζονται οι δουλειές του σπιτιού. Για άλλα, επιδείνωσε μια ήδη άνιση κατάσταση. Η Galena Rhoades, κλινική ψυχολόγος στο University of Denver, συστήνει σε όλα τα ζευγάρια να συζητήσουν πώς μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών και αν είναι και οι δύο ικανοποιημένοι από πρακτική και συναισθηματική άποψη από τον καταμερισμό.
3. Τι μας αρέσει στην ερωτική μας ζωή;
Όταν τα ζευγάρια περνάνε φάσεις που η ερωτική τους ζωή δεν είναι ικανοποιητική, οι σύντροφοι τείνουν να επικεντρώνονται στα αρνητικά, αλλά αυτό δεν θα οδηγήσει ποτέ σε μια παραγωγική συζήτηση. Η Tammy Nelson, ψυχολόγος με ειδίκευση στη σεξολογία, λέει: «Δεν θα αλλάξεις την ερωτική σου ζωή λέγοντας “δεν μου αρέσει καθόλου όταν πας αριστερά”. Πρέπει να πεις “μου αρέσει όταν πας δεξια”». Η ίδια ενθαρρύνει τα ζευγάρια που την επισκέπτονται να σκεφτούν τι τους αρέσει στην ερωτική τους ζωή, άσχετα με το πόσο ασήμαντο φαίνεται ή πόσο παλιά έγινε και να το συζητήσουν μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να επαναφέρουν την «ερωτική τους ενέργεια».
4. Πώς βοηθήσαμε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες περιόδους;
Είναι σημαντικό να δίνουμε στους εαυτούς μας χρόνο μετά από κάθε δύσκολη περίοδο για να επεξεργαστούμε και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι κάναμε σωστά και τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει καλύτερα. Η πανδημία μπορεί να ήταν πολύ δύσκολη ή τραυματική για κάποια ζευγάρια, αλλά αναπόφευκτα υπάρχουν στιγμές που οι σύντροφοι στηρίχθηκαν ο ένας στον άλλο.
5. Τι σκεφτόμαστε για τη μονογαμία;
Η μονογαμία σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και τους συντρόφους τους, οπότε είναι σημαντικό για τα ζευγάρια να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με το θέμα. Ακόμα και σε κλειστές σχέσεις, οι σύντροφοι μπορεί να θέλουν να συζητήσουν τι είδους σχέσεις είναι αποδεκτές για τον καθένα τους και πώς νιώθουν για θέματα όπως οι online συζητήσεις, η πορνογραφία και το χαλαρό φλερτ.
6. Τι είναι κάτι που ανησυχεί και δεν το έχεις μοιραστεί ακόμα μαζί μου;
Σύμφωνα με την σύμβουλο και κοινωνική λειτουργό Rafaella Smith-Fiallo, αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλες τις σχέσεις, αλλά είναι ακόμα σημαντικότερη σε μεταβατικές περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα. Ρωτώντας το σύντροφό σου τι τον ανησυχεί, του δίνεις χώρο να εκφραστεί και υπενθυμίζεις και στους δύο σας ότι είστε ομάδα. Στόχος δεν είναι η άμεση επίλυση του κάθε προβλήματος που μπορεί να υπάρχει, αλλά η ουσιαστική επικοινωνία.
Δημοσιεύθηκε
2022-07-02 17:37:01