Κόσμος

$53 δισ. στοιχίζει το σχέδιο της Αιγύπτου για τη Γάζα

Η Αίγυπτος παρουσίασε ένα σχέδιο, κόστους 53 δισ. δολαρίων, για την ανάπλαση της Γάζας σε βάθος πενταετίας, που βασίζεται στην ανοικοδόμηση και τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με ένα κείμενο που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, την Τρίτη.

Το σχέδιο που συζητείται στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των αραβικών χωρών στο Κάιρο, προβλέπει δύο φάσεις ανοικοδόμησης και προτείνει την ίδρυση ενός ταμείου υπό διεθνή επίβλεψη, το οποίο θα εγγυηθεί «την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της χρηματοδότησης» καθώς και «τη διαφάνεια».

Κατά το πρώτο βήμα, που θα διαρκέσει έξι μήνες, θα πρέπει να εκκαθαριστούν τα χαλάσματα, να γίνει αποναρκοθέτηση και να απομακρυνθούν όσα βλήματα δεν έχουν εκραγεί, ενώ παράλληλα θα στηθούν προσωρινά καταλύματα για τους κατοίκους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, θα επιλεγούν επτά τοποθεσίες όπου θα φιλοξενηθούν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε προκατασκευασμένα σπίτια, το καθένα εκ των οποίων μπορεί να στεγάσει έξι ενοίκους, κατά μέσο όρο. Προβλέπεται επίσης ότι θα επιδιορθωθούν 60.000 κατοικίες που έχουν υποστεί ζημίες και μπορούν να φιλοξενήσουν 360.000 ανθρώπους.


Η φάση της ανοικοδόμησης θα γίνει σε δύο στάδια, σε μια περίοδο 4,5 ετών.

Το πρώτο στάδιο θα διαρκέσει μέχρι το 2027 και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να κατασκευαστούν οι αναγκαίες υποδομές, όπως δρόμοι και εγκαταστάσεις των δημόσιων υπηρεσιών. Θα χτιστούν επίσης 200.000 μόνιμα καταλύματα για 1,6 εκατ. ανθρώπους και θα κατανεμηθούν 81.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.


Στο δεύτερο στάδιο, που διαρκέσει μέχρι το 2030 και θα κοστίσει 30 δισ. δολάρια, ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι υποδομές και να δημιουργηθούν βιομηχανικές ζώνες, ένα αλιευτικό λιμάνι, ένα εμπορικό λιμάνι και ένα αεροδρόμιο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου (δεξιά) και της Ιορδανίας συναντήθηκαν στο Κάιρο τη Δευτέρα, για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής της Τρίτης – REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Το Κάιρο σκοπεύει να συγκαλέσει μια υπουργική σύνοδο στην οποία θα συμμετάσχουν οι χώρες-δωρητές, διεθνείς και περιφερειακοί οικονομικοί θεσμοί, ο ιδιωτικός τομέας αλλά και η κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι αναγκαίοι πόροι.


Ποιος θα διοικεί τη Γάζα

Με βάση το σχέδιο, θα συγκροτηθεί, υπό την αιγίδα της παλαιστινιακής κυβέρνησης, μια επιτροπή διοίκησης της Γάζας, αποτελούμενη από ανεξάρτητους τεχνοκράτες και προσωπικότητες.

Η επιτροπή θα διαχειρίζεται τον θύλακα κατά τη μεταβατική περίοδο των έξι μηνών. Το μέτρο αυτό περιγράφεται ως ένα στάδιο μέχρι την ανάληψη του πλήρους ελέγχου της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή, που εδρεύει στη Δυτική Oχθη.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία θα εκπαιδεύσουν τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας και θα τις προετοιμάσουν ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της διατήρησης της τάξης στον θύλακα.

Το σχέδιο αναφέρεται επίσης στην πιθανότητα της παρουσίας μιας «διεθνούς δύναμης» στα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία θα αναπτυχθεί με βάση ένα ενδεχόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι αρμόδια για τη διατήρηση της ειρήνης ή την προστασία της Γάζας και τη Δυτική Oχθη.

Η ανάπτυξη κυανοκράνων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο χρονοδιάγραμμα με απώτερο στόχο την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και την ενίσχυση των θεσμών του.

Το έγγραφο αναγνωρίζει ότι θα είναι πρόκληση να αντιμετωπιστούν οι ένοπλες οργανώσεις της Γάζας, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί εάν εφαρμοστεί μια «αξιόπιστη πολιτική διαδικασία» για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και τους προσφερθεί μια «προοπτική» για το μέλλον.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-04 18:35:00

Back to top button