Showbiz

5 φράσεις που οι γονείς λένε συχνά στα παιδιά

Η Caroline Leaf, συγγραφέας του βιβλίου «How to Help Your Children Clean Up their Mental Mess» και νευροεπιστήμονας, είναι επίσης μητέρα και κατανοεί πλήρως ότι πολλές φορές οι γονείς επαναλαμβάνουμε φράσεις που μας έλεγαν οι δικοί μας γονείς, χωρίς να συνειδητοποιούμε τις ψυχολογικές συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτές οι λέξεις στα παιδιά μας.

Η ίδια προτείνει στους γονείς να αποφεύγουν τις επαναλήψεις αυτών των φράσεων στα παιδιά, καθώς έχουν σημαντική επίδραση στην ψυχολογία τους και τους δυσκολεύουν στην κατανόηση του τρόπου που θα πρέπει να λειτουργούν ως ενήλικες.

1. «Είσαι ανυπάκουο παιδί»

Όταν ένα παιδί φωνάζει, έχει τάντρουμ, αισθάνεται άγχος ή απελπισία, μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του με έντονο τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «κακό παιδί» ή δύσκολο. Απλώς προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Αν δεν το υποστηρίξουμε ώστε να μάθει πώς να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και πώς να ελέγχει τα συναισθήματά του στο μέλλον, δεν το βοηθάμε να εξελιχθεί σε έναν αυτόνομο ενήλικα. Αντίθετα, αν του πούμε «είσαι κακό παιδί», δημιουργούμε ντροπή και επιδεινώνουμε το πρόβλημα.

2. «Είσαι υπερβολικός» / «Υπερβάλλεις αυτή τη στιγμή»

Ακόμα και αν κάποιος έχει άδικο, ή αν δεν συμφωνούμε μαζί του, ή αν πράγματι υπερβάλλει, δεν είναι ποτέ σωστό να υποτιμούμε τα συναισθήματα των άλλων, ειδικά όταν πρόκειται για το παιδί μας. Όταν ένα παιδί εκφράζει υπερβολικά τα συναισθήματά του, είναι σημαντικό να του δείξουμε με ηρεμία πώς μπορεί να μάθει να τα διαχειρίζεται καλύτερα.

3. «Δεν είναι κάτι σοβαρό. Θα ξεπεραστεί.»

Όταν το παιδί μας είναι λυπημένο ή απογοητευμένο, συχνά λέμε «θα περάσει» ή «θα το ξεπεράσεις», με σκοπό να το ηρεμήσουμε. Ωστόσο, με αυτές τις φράσεις υποτιμούμε τα συναισθήματά του και δεν εκφράζουμε κατανόηση. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά του και να το στηρίξουμε ώστε να τα ξεπεράσει. Ως γονείς, είναι σημαντικό να δείχνουμε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθει ό,τι νιώθει και να διδάσκουμε την έννοια της ενσυναίσθησης.

4. «Μην λυπάσαι»

Το κλάμα λειτουργεί ως μηχανισμός που μας βοηθά να διαχειριστούμε την ένταση που πλημμυρίζει το μυαλό και το σώμα μας. Είναι μια αναγκαία εκτόνωση που αποτρέπει την καταπίεση των συναισθημάτων και μας προσφέρει ανακούφιση. Αντί να πούμε «μην κλαις», είναι προτιμότερο να αγκαλιάσουμε το παιδί και να το υποστηρίξουμε. Όταν ηρεμήσει, μπορούμε να κάνουμε μια βόλτα και να μιλήσουμε πιο ανοιχτά.

5. «Διότι το δηλώνω εγώ!»

Το έχουμε ακούσει οι περισσότεροι και το λέμε και στα παιδιά μας όταν μας αντιμιλούν ή όταν ρωτούν γιατί έχουμε θέσει κάποιο όριο. Είναι σημαντικό, όταν θέτουμε κανόνες, να εξηγούμε πάντα στο παιδί τους λόγους πίσω από αυτούς, ώστε να μην μπερδευτεί. Διαφορετικά, μπορεί να νιώσει ανασφάλεια, καθώς το «επειδή το λέω εγώ» ακούγεται περισσότερο σαν εντολή και λιγότερο σαν κανόνας που πρέπει να ακολουθήσει για τη δική του ασφάλεια.


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-08 17:00:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button