3 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις μετά από μια διαφωνία
Ένας καβγάς δεν είναι πάντα κάτι κακό. Μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για γνήσια και σημαντική επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού. Απλά χρειάζεται να ακολουθήσεις αυτά τα τρία βήματα.
1. Να εκτιμήσουν την έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί
Συνήθως, μετά από έναν καβγά, το ζευγάρι αποφεύγει να συζητήσει τα αρνητικά συναισθήματα που προκλήθηκαν από τη διαμάχη. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να εκφράσεις ανοιχτά τα συναισθήματά σου, ώστε ο σύντροφός σου να κατανοήσει την οπτική σου και να σε γνωρίσει καλύτερα. Ξεκίνα μιλώντας για το πώς ένιωσες εσύ και ενθάρρυνε και τον σύντροφό σου να μοιραστεί τα δικά του συναισθήματα. Ρώτα με ειλικρινή ενδιαφέρον και δείξε πραγματική διάθεση να κατανοήσεις την πλευρά του άλλου.
2. Να εντοπίσουν την αληθινή αιτία της διαμάχης
Συχνά, σε μια διαμάχη, η αφορμή δεν είναι το γεγονός που προκαλεί τη σύγκρουση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό λειτουργεί απλώς ως έναυσμα. Η πραγματική αιτία μπορεί να είναι ότι ένας από τους δύο συντρόφους αισθάνεται πως η γνώμη του δεν λαμβάνεται υπόψη. Επιπλέον, ο καβγάς μπορεί να προκύπτει από μια αίσθηση έλλειψης φροντίδας και ενδιαφέροντος που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 στο περιοδικό Clinical Psychology and Psychotherapy αποκαλύπτει ότι οι εμπειρίες συναισθηματικής παραμέλησης και κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία συχνά οδηγούν σε αίσθηση έλλειψης αγάπης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια και δυσπιστία στις σχέσεις των ατόμων στην ενήλικη ζωή τους.
Αυτά τα συναισθήματα οδηγούν σε παρεξηγήσεις, συναισθηματική απομάκρυνση και συχνές εντάσεις, καθιστώντας δύσκολη την ανάπτυξη οικειότητας και την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά από έναν καβγά προσφέρει την ευκαιρία να αναδειχθούν αυτές οι κρυφές ανάγκες και τα ζητήματα, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της έντασης.
3. Να σχεδιάσουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση μελλοντικών συγκρούσεων
Η κύρια λειτουργία και ο σκοπός της ήρεμης συζήτησης που ακολουθεί κάθε διαφωνία είναι να βοηθήσει το ζευγάρι να βρει μεθόδους και τρόπους για να διαχειριστεί μελλοντικές συγκρούσεις. Αντί να προχωρήσετε απλώς στη ζωή σας μετά την ολοκλήρωση του καβγά, είναι σημαντικό να εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία για να αναπτύξετε μια στρατηγική που θα σας καθοδηγήσει στη διαχείριση παρόμοιων διαφωνιών στο μέλλον.
Μια έρευνα που εξέτασε την επίδραση της σύγκρουσης και της διαμάχης στην εγκεφαλική δραστηριότητα των συντρόφων αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες σε διαπραγματευτικές συζητήσεις παρουσίασαν αυξημένη ενεργοποίηση σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το σύστημα ανταμοιβής. Ιδιαίτερα, αυτή η ενεργοποίηση παρατηρήθηκε σε εκείνους που ένιωθαν ικανοποιημένοι από την επίλυση της διαφωνίας.
Η συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία ενισχύει την εμπιστοσύνη και εξασφαλίζει ότι και οι δύο σύντροφοι θα νιώθουν ότι οι απόψεις τους ακούγονται και υποστηρίζονται σε μελλοντικές διαφωνίες.
Αν στη συζήτηση προκύψει το θέμα του τι θα μπορούσε να κάνει ο καθένας διαφορετικά την επόμενη φορά, καθώς και πώς θα μπορούσε ο ένας να υποστηρίξει τον άλλο σε δύσκολες στιγμές, τότε αυτό που αρχικά φαινόταν ως αντιπαράθεση μπορεί να εξελιχθεί σε μια ουσιαστική επικοινωνία και φροντίδα για τη σχέση.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-17 21:00:00