Πολιτική

Ώρα απογαλακτισμού της ΕΕ από τις ΗΠΑ: «Καμπανάκι» Μητσοτάκη για δράσεις και όχι λόγια

Για σκληρές εμπορικές διαπραγματεύσεις στη λογική του «art of the deal», ακόμη και για ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ προετοιμάζεται η Ευρώπη στη σκιά της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ

Ακόμη πιο ζωτικής σημασίας θα είναι η αμυντική αφύπνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ανα πάσα στιγμή μπορεί να κληθεί να σηκώσει μόνη της, το γεωπολιτικό της βάρος.

Σε δύο επίπεδα οι ελληνικοί χειρισμοί

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σε δύο επίπεδα την επανεκλογή Τραμπ, στο διμερές επίπεδο και το ευρωατλαντικό. Το διμερές επίπεδο είναι και το πιο εύκολο για την Αθήνα.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο τους και έφτασαν σε αυτό επί της πρώτης Προεδρίας Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Σε ισχύ βρίσκεται η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελλάδα βρίσκεται σε ουρά αναμονής για τα F35, αμερικανικά πανεπιστήμια είναι πιθανόν να επενδύσουν πλέον στην Ελλάδα όπως ήδη πράττουν και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ενώ όπως έδειξε η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο η Αθήνα διατηρεί διαύλους επικοινωνίας τόσο με το Δημοκρατικό όσο και με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Η Ελλάδα επίσης είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που διαπανά πάνω από 2% του ΑΕΠ της στην Άμυνα, μία μόνιμη απαίτηση Τραμπ από τους Βορειο-ατλαντικούς συμμάχους…

Στα θετικά συγκαταλέγεται και ο διορισμός του Μάρκο Ρούμπιο στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ενός πολιτικού που γνωρίζει άπταιστα τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και που «εκνευρίζει» την Άγκυρα. Ειδικά σε μία φάση που οι δηλώσεις του Τραμπ για τον Ερντογάν μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν στην Αθήνα.

Ο Μάρκο Ρούμπιο ήταν ο Ρεπουμπλικανός που, μαζί με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, συνυπέγραψαν τη νομοθεσία EAST MED ACT το 2019, στο πλαίσιο διακομματικής πρωτοβουλίας. Η εν λόγω νομοθεσία αποτέλεσε τη βάση της αμερικανικής πολιτικής στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος κατέχουν κεντρικό ρόλο ως «πυλώνες σταθερότητας» στην περιοχή.

Με ανάρτησή του στο «X», το ΥΠΕΞ συνεχάρη τον Μάρκο Ρούμπιο για την επιβεβαίωσή του ως νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για την ενίσχυση των στρατηγικών μας σχέσεων και των βαθιών δεσμών που δεσμεύουν τα έθνη μας, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά για την υποστήριξη των δημοκρατικών αξιών και του Διεθνούς Δικαίου στους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σημειώνει στο μήνυμά της η Αθήνα.

«Να περιμένουμε να κάτσει η σκόνη»

Το ευρωατλαντικό επίπεδο είναι σίγουρα πολύ πιο σύνθετο και η Αθήνα αντιλαμβάνεται πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα επηρεαστούν κατά κόρον και από το πως ο Τραμπ θα επιλέξει να αντιμετωπίσει τις Βρυξέλλες.

«Είναι σημαντικό να κάτσει η σκόνη και να διαχωρίσουμε τι (από αυτά που λέει ο Ντ. Τραμπ) είναι επανάληψη προεκλογικών δηλώσεων και ποιά θα είναι εν τέλει η πολιτική του απέναντι στην Ευρώπη», δήλωσε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον Enrico Letta, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η Αθήνα διαβλέπει τον κίνδυνο το διεθνές σύστημα να απομακρυνθεί από μία λογική διεθνούς δικαίου, κανόνων και αξιών και να μετατραπεί σε ένα “συναλλακτικό” διεθνές σύστημα, απειλών και εκβιασμών.

«Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει αυτή τη νέα πραγματικότητα, πολύ πιο γεωπολιτικά ώριμα αλλά πρέπει να τονίσω πως παρόμοιες δηλώσεις έγιναν από τον Πρόεδρο Τραμπ το 2016 και τα χειρότερα, όμως ένας εμπορικός πόλεμος αποφεύχθηκε και ελπίζω ότι έτσι θα γίνει και τώρα» εκτίμησε ο Πρωθυπουργός και προειδοποίησε τις Βρυξέλλες πως τώρα πρέπει να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις.

«Δεν εννοώ ότι πρέπει να πάμε σε μία λογική αντιπαράθεσης σε σχέση με ΗΠΑ. Είμαστε παραδοσιακοί σύμμαχοι, η στενή συνεργασία δεν θα διαλυθεί, αλλά πρέπει να ερευνήσουμε αν αυτή η “τέχνη της συμφωνίας” περιλαμβάνει λύσεις win win», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Είναι σαφές πως είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται και αυτό δείχνει να αντιλαμβάνεται και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία δηλώνει ήδη έτοιμη να διαπραγματευθεί.

«Θα είμαστε ρεαλιστές, αλλά θα παραμένουμε πάντα πιστοί στις αρχές μας», εξήγησε και υπογράμμισε πως η Επιτροπή θα δημοσιεύσει σύντομα νέες προτάσεις σε τρεις τομείς, ανταποκρινόμενη στην έκθεση που ανέθεσε πέρυσι στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σχετικά με το πώς μπορεί να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη.

Ώρα αποφάσεων για την Ευρωπαϊκή Άμυνα

Με πρωτοβουλία και της Αθήνας στις 3 Φεβρουαρίου λαμβάνει χώρα Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών η οποία μπορεί να αποδειχθεί σύνοδος – σταθμός για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Θέση της Αθήνας είναι πως η τεράστια γεωπολιτική ένταση απαιτεί και μία πολιτική αφύπνιση η οποία θα μπορεί να κινηθεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, πως απαιτείται κινητοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου.

Το ζήτημα των αμυντικών δαπανών και της αναβάθμισης της στρατιωτικής ετοιμότητας της Ευρώπης μπαίνει στην ατζέντα και θα είναι η πρώτη φορά από το Brexit που θα βρεθεί σε ευρωπαϊκή σύνοδο Βρετανός πρωθυπουργός.

Όπως επισήμανε χθες ο Πρωθυπουργός απαιτείται να υπάρχει περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για επενδύσεις στην άμυνα και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου. «Αν δεν το κάνουμε τώρα, δεν νομίζω ότι θα συμβεί ποτέ», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεψε πως στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα τεθεί θέμα αύξησης των υποχρεωτικών δαπανών στην άμυνα που θα ξεπερνά το ποσοστό του 2% το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι τρεις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό αμυντικών δαπανών είναι η Πολωνία με 3,9%, οι ΗΠΑ με 3,49% και η Ελλάδα με αμυντικές δαπάνες 3,01% του ΑΕΠ. Οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό αμυντικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ είναι το Λουξεμβούργο (0,72%), το Βέλγιο (1,13%) και η Ισπανία (1,26%).




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-22 07:05:00

Back to top button