Οικονομία

Όλο το νέο πακέτο για εκπτώσεις εφάπαξ καταβολής φόρου, φιλοδωρήματα και πρόστιμα

Υψηλά πρόστιμα που φτάνουν έως και 2.500 ευρώ θα επιβάλλονται σε επιχειρήσεις και τους φορείς που καθυστερούν την έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών, στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων που εισάγει η κυβέρνηση για τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τις εκπτώσεις στον φόρο εισοδήματος.

Οι ημερομηνίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι πλέον σταθερές, χωρίς δυνατότητα παράτασης, ενώ η έγκαιρη πληρωμή του φόρου θα φέρει εκπτώσεις έως 4%. Οι νέες ρυθμίσεις θα παρουσιαστούν σήμερα (15.10.2024) από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και θα περιλαμβάνουν το ειδικό αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα, το οποίο θα ανέρχεται έως το 30% του ονομαστικού μισθού, με όριο τα 300 ευρώ το μήνα ή 3.600 ευρώ ετησίως. 

Ειδικότερα το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει:

  • Κλιμακωτή αύξηση της έκπτωσης για γρήγορη και εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος με κριτήριο το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής πριν από την καταληκτική ημερομηνία.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το «μπόνους» ανέρχεται σε:

  • 4% αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί,
  • 3% αν η διαδικασία γίνει 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας,
  • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει δύο συντελεστές:

  • 4% αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί μέχρι τέλος Μαΐου και ο φόρος εισοδήματος πληρωθεί  εφάπαξ, και:
  • 2% αν η υποβολή  και πληρωμή γίνει Ιούνιο – Ιούλιο.

Το ισχύον καθεστώς προβλέπει έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού του φόρου εφόσον εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου οπότε και λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης. Τα νέα οικονομικά κίνητρα για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, θα τεθούν σε ισχύ από το 2025.

Την καθιέρωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με σταθερές ημερομηνίες έναρξης και λήξης που θα βάλουν οριστικό τέλος στις παρατάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις θα ανοίγει 1η Μαρτίου και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου με αποτέλεσμα οι 6,6 εκατ. φορολογούμενοι να έχουν στην διάθεση τους ένα τετράμηνο για την υποβολή. Οι ημερομηνίες θα είναι κλειδωμένες και δεν θα γίνονται …λάστιχο.

Πρόστιμα έως 2.500 ευρώ σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που καθυστερούν την έκδοση των απαραίτητων βεβαιώσεων αποδοχών μπλοκάροντας την διαδικασία.
Τη θέσπιση ειδικού αφορολόγητου στα φιλοδωρήματα έως το 30% του ονομαστικού μισθού. Ποσά μεγαλύτερα του ορίου θα λογίζονται ως πρόσθετη αμοιβή, οπότε θα φορολογούνται και θα υπόκεινται σε ασφαλιστικές κρατήσεις. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μηνιαίο αφορολόγητο μέχρι του ποσού των 300 ευρώ ή 3.600 ευρώ το χρόνο. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για 25.000 μισθωτούς με «μπλοκάκι» με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό της Εφορίας να καθίσταται ελαφρύτερο κατά 400 – 500 ευρώ  από το 2025 καθώς το μέτρο θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα. 

 

To άρθρο Όλο το νέο πακέτο για εκπτώσεις εφάπαξ καταβολής φόρου, φιλοδωρήματα και πρόστιμα δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-15 08:19:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button