Ελλάδα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την υγεία των πνευμόνων μας – Podcasts από την FairlLife

Ο καρκίνος του πνεύμονα, είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. 

Η FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα καλωσορίζει τη νέα σειρά podcasts με τίτλο «Υγεία Πνευμόνων» στο πλαίσιο της ομώνυμης πρωτοβουλίας του φορέα με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με την υιοθέτηση πρακτικών ευ ζην, την πρόληψη σοβαρών πνευμονικών παθήσεων και την έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση του καρκίνου του πνεύμονα.

Κάθε επεισόδιο φιλοξενεί εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, ασθενείς, φροντιστές και survivors που απαντούν σε ερωτήματα γύρω από την υγεία των πνευμόνων, συνήθεις πνευμονοπάθειες, όπως η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και η σύνδεσή της με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Παρουσιάζονται η συμπτωματολογία και οι παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση, που λειτουργούν επιβαρυντικά στην υγεία μας. Συζητάμε την επίδραση της πανδημίας στις διαγνώσεις και στις επεμβάσεις, την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης στην Ελλάδα, αλλά και τον ρόλο της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στον εντοπισμό των κατάλληλων υποψηφίων για προσυμπτωματικό έλεγχο. Παράλληλα, τονίζεται η αξία της πρόληψης (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής πρόληψη) και προτείνονται τρόποι συμπεριλαμβανομένων της υγιεινής διατροφής, της φυσικής άσκησης και της έγκαιρης διάγνωσης μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου με την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT).

Επιπλέον, δίνονται έγκυρες και επικαιροποιημένες απαντήσεις γύρω από τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, τον ρόλο των βιοδεικτών στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, τη σημασία και τους περιορισμούς της αλληλούχισης επόμενης γενιάς (NGS) καθώς και για την επίδραση της ποιότητας των διαγνωστικών ελέγχων στην πρόσβαση των ασθενών στην εξατομικευμένη θεραπεία.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα τίθεται στο επίκεντρο, συζητώντας για τις βέλτιστες πρακτικές ανίχνευσης αλλά και διαχείρισης της νόσου στο ταξίδι του ασθενούς, τις προκλήσεις και το στίγμα της ασθένειας υπογραμμίζοντας τη σημασία του κοινωνικού περιβάλλοντος και της ψυχολογικής υποστήριξης.

Βιωματικές ιστορίες ασθενών και φροντιστών φωτίζουν το δύσκολο μονοπάτι του καρκίνου του πνεύμονα και στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας, με τη φωνή των ανθρώπων που έχουν περάσει μέσα από την ασθένεια και μεταφέρουν την εμπειρία τους.

Η σειρά των podcasts είναι διαθέσιμη στο Youtube και το Spotify καθώς και στην Iστοσελίδα της FairLife L.C.C.

Συμμετέχουν(αλφαβητικά):

Ευαγγελία Γκιζοπούλου – Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής, Ευρωκλινική Αθηνών.

Βασίλης Δρόλιας – Μουσικός, survivor καρκίνου του πνεύμονα.

Νίκος Κουφός – Πνευμονολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδος Επεμβατικής Πνευμονολογίας, Θεραπευτήριο Metropolitan.

Γιάννης Μούντζιος – Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Δ’ Ογκολογικού Τμήματος και Μονάδας Κλινικών Μελετών, Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Αθηνά Μπαρούφη – Εικαστικός, survivor καρκίνου του πνεύμονα.

Αγγελική Σαέττα – Καθηγήτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη Μονάδας Μοριακής Διαγνωστικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

Γεωργία Χαρδαβέλλα – Πνευμονολόγος, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Σωτηρία», Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρκίνου Πνεύμονα, Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS).

Με την ευγενική υποστήριξη των: MSD, Roche, AstraZeneca Tima Foundation

Σχετικά με τη FairLife– Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Η «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» είναι o πρώτος και μοναδικός μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα, την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα μας και παγκοσμίως.

Αποστολή του φορέα είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και η ολιστική στήριξη ασθενών και των οικογενειών στη διαδρομή τους με την ασθένεια.

Η FairLife– Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα ιδρύθηκε στη μνήμη του Simon Βell, 57 ετών, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020.

Για να υποστηρίξουμε την αποστολή μας, σύμφωνα με τους επικεφαλής του φορέα,

  • Eνημερώνουμε για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τον προσυμπτωματικό έλεγχομε σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας.
  • Ευαισθητοποιούμε για την αξία ενός ολοκληρωμένου μοριακού ελέγχου
  • Παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ασθενείς, φροντιστές και μέλη οικογενειών.
  • Ενθαρρύνουμε και εκπαιδεύουμε ασθενείς, φορείς και το γενικό κοινό για την αξία των κλινικών μελετών και την πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες.
  • Εργαζόμαστε για τηνκαταπολέμηση του στίγματος που σχετίζεται με το κάπνισμα.
  • Ενεργοποιούμε τη νέα γενιά και το ευρύ κοινό για τη θετική επίδραση του καθαρού περιβάλλοντος στην υγεία των πνευμόνων μας. Για τον σκοπό αυτό, προωθούμε την περιβαλλοντική συνείδηση, δράσεις αειφορίας και βιώσιμες πρακτικές στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 23:39:00

Back to top button