Ψηλώνει το ενεργειακό κόστος για την ελληνική βιομηχανία
Σε μια συγκυρία που η συζήτηση περιστρέφεται ξανά γύρω από τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, καταρχήν στα νοικοκυριά και προσεχώς στις μικρές επιχειρήσεις, η βιομηχανία απουσιάζει ξανά από το κάδρο.
Την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύκλο ανόδου του κόστους ενέργειας, γεγονός που όπως επανειλημμένα «φωνάζουν» οι φορείς της επιδεινώνει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της, κανένα μέτρο δεν φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι για να στηριχθεί.
«Η ελληνική βιομηχανία συνεχίζει να παλεύει μόνη της μεσοπέλαγα, παρά την έκθεση Ντράγκι και τα ευχολόγια», σχολίασε χθες, ο Αντώνης Κοντολέων, προεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, του φορέα που εκπροσωπεί τις εγχώριες ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
«Χρειαζόμαστε στήριξη, αλλιώς τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα», είπε, θυμίζοντας ότι σήμερα μια ελληνική βιομηχανία πληρώνει 170 ευρώ η μεγαβατώρα, από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, καθώς και ότι οι φθηνές ΑΠΕ δεν έχουν καταφέρει να ρίξουν τα κόστη στο ρεύμα, όπως άλλωστε σημειώνει και η έκθεση Ντράγκι.
Τα χειρότερα μάλιστα είναι μπροστά. Από την 1η/1/2026 καταργούνται σταδιακά τα δωρεάν δικαιώματα CO2 που δίνονται στην ευρωπαική βιομηχανία για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική προς τις τρίτες χώρες.
Ταυτόχρονα πρόκειται να επιβληθεί ο λεγόμενος «φόρος άνθρακα» για τα εισαγόμενα στην ΕΕ προιόντα από τρίτες χώρες (πχ χάλυβα, τσιμέντα, λιπάσματα και ηλεκτρική ενέργεια) που σημαίνει ότι όλ’ αυτά, που χρησιμοποιούν ως πρώτες ύλες, οι ελληνικές βιομηχανίες, πρόκειται να ακριβύνουν. Το αυξημένο κόστος μ’ άλλα λόγια της ελληνικής βιομηχανίας θα μεγαλώσει κι άλλο, κάτι που δεν ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό της πράσινης μετάβασης.
Τα παραπάνω δεν είναι διαπιστώσεις μόνο της ΕΒΙΚΕΝ. Τα επισημαίνουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, με τελευταίο το ΙΟΒΕ, που στο μηνιαίο δελτίο για τις εξελίξεις στη βιομηχανία, επεσημαίνει ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει από το Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, σημαντική άνοδο του κόστους του.
Στο φόντο αυτό η βιομηχανία ανησυχεί. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία καταγράφεται μείωση προσδοκιών λόγω εξασθένισης των προβλέψεων στις παραγγελίες, τη ζήτηση και την παραγωγή κατά τους προσεχείς μήνες.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-08 08:32:00