Χριστούγεννα στην Ανταρκτική: Σκι, παγωτό και έρευνα
Πολλοί από εμάς δεν θα περάσουμε λευκά Χριστούγεννα φέτος, αλλά υπάρχουν επιστήμονες που θα δουν πολύ χιόνι, καθώς θα περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε ερευνητικές εξορμήσεις στη χερσόνησο της Ανταρκτικής. Οι χριστουγεννιάτικες δραστηριότητές τους θα είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μας, έγραψε ο Guardian, που μίλησε με τα μέλη της ομάδας.
Η Δρ Κέιτ Γουίντερ (αν δεν στείλεις επιστήμονα με το επώνυμο Winter [=χειμώνας] για Χριστούγεννα στην Ανταρκτική, ποιον θα στείλεις;), από το Πανεπιστήμιο Νορθάμπρια, και οι συνεργάτες της θα αναπτύξουν όργανα στον παγετώνα Flask, προκειμένου να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο το νερό από τους λιωμένους πάγους επηρεάζει το πόσο γρήγορα οι παγετώνες ρέουν στον ωκεανό.
Η αποστολή θα ξεκινήσει το πρωί των Χριστουγέννων. Η ομάδα της Γουίντερ θα διανυκτερεύει σε μια πορτοκαλί σκηνή, στρωμένη και ξύλινες σανίδες και χαλιά από δέρμα προβάτου. Θα τη στολίσουν με μάλλινα χειροποίητα μπιχλιμπίδια.
«Λόγω της ημέρας, μπορεί να βάλουμε μερικά επιπλέον μπαχαρικά στο πόριτζ μας. Μπορεί να είναι μια θλιβερή ημέρα αν καθόμαστε σε μια σκηνή και σκεφτόμαστε τους ανθρώπους μας πίσω στο σπίτι. Αλλά εμείς θα κάνουμε επιστήμη», είπε στον Guardian η Γουίντερ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ομάδα θα καλύψει με σκι έξι χιλιόμετρα μέχρι την ερευνητική τοποθεσία, όπου θα γίνουν διάφορες εργασίες, όπως η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών.
Στη διαδρομή με τα σκι, οι επιστήμονες θα είναι δεμένοι μεταξύ τους με σχοινί, όπως οι τάρανδοι του Αγιου Βασίλη. «Αν κάποιος από εμάς πέσει σε μια ρωγμή, βασίζεται στους άλλους για να τον σώσουν», είπε η Γουίντερ στον Guardian.
Αλλά δεν θα είναι όλα μόνο δουλειά. Η Γουίντερ, που έχει περάσει Χριστούγεννα στην Ανταρκτική στο παρελθόν, έχει και σχέδια. «Θα μάθω στους άλλους πώς να φτιάχνουν παγωτό της Ανταρκτικής», είπε. Η συνταγή περιλαμβάνει σκόνη Angel Delight, συμπυκνωμένο γάλα και χιόνι.
Ο,τι άλλο περιληφθεί στο εορταστικό μενού θα είναι έκπληξη. «Αυτό που κάνουν οι σεφ είναι να συσκευάζουν φαγητό σε αεροστεγείς σακούλες και μπορούμε να το διατηρήσουμε στον πάγο δίπλα στη σκηνή μας», είπε η Γουίντερ. «Δεν ξέρουμε τι θα περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο δείπνο, θα το δούμε όταν το βγάλουμε για να το ξεπαγώσουμε».
Χωρίς εύκολη σύνδεση στο Διαδίκτυο, οι βιντεοκλήσεις είναι δύσκολες, αλλά οι επιστήμονες της ομάδας ελπίζουν να καταφέρουν να στείλουν γραπτά μηνύματα ή να τηλεφωνήσουν στις οικογένειές τους. «Εχω δύο μικρά στο σπίτι, οπότε θέλω να ακούσω τι πήραν από τον Αγιο Βασίλη», είπε η Γουίντερ.
Η δρ Ρόχι Μουθιάλα, από το Πανεπιστήμιο Columbia, είπε στον Guardian ότι ανυπομονούσε για την αποστολή. Η Ανταρκτική είναι σίγουρα πιο ξεχωριστή από όλα τα μέρη του κόσμου. Οπότε είμαι σίγουρα ενθουσιασμένη με την εμπειρία. Ολα φαίνονται σουρεαλιστικά και όταν χιονίζει είναι απλά μαγικά».
Ο δρ Μπεν Ντέιβισον, επίσης μέλος της ομάδας, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, είπε στην βρετανική εφημερίδα: «Θα βρεθούμε σε έναν παγετώνα στον οποίο μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν πάει, κάνοντας μια πραγματικά σημαντική δουλειά με μια φανταστική ομάδα. Και νομίζω ότι θα είναι μια πραγματικά πλούσια εμπειρία που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό».
Η δρ Ρόβαν Γουίτλ, παλαιοβιολόγος στο British Antarctic Survey, θα περάσει επίσης τα Χριστούγεννα στην Ανταρκτική αν και η βάση της βρίσκεται στη Νήσο King George, περίπου 120 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ανταρκτικής.
Η Γουίτλ συμμετέχει σε ομάδα «κυνηγών απολιθωμάτων» που ελπίζουν να ανακαλύψουν το μακρινό παρελθόν για να συγκεντρώσουν γνώση για το μέλλον.
«Οταν πήγαμε στην Ανταρκτική την τελευταία φορά, βρήκαμε θαλάσσια πλάσματα που ζούσαν στον πυθμένα της θάλασσας, όταν η Ανταρκτική ήταν ζεστή και καλυμμένη από δάση», είπε στον Guardian. «Σε αυτήν την εξόρμηση θέλουμε να εξερευνήσουμε το πότε η Ανταρκτική καλύφθηκε για πρώτη φορά με πάγο».
Η Γουίτλ είπε ακόμη ότι η ιδέα είναι να συγκριθούν τα απολιθώματα που έμειναν στον πυθμένα της θάλασσας μεταξύ των δύο τεράστιων κλιματικών αλλαγών, μια προσπάθεια που θα μπορούσε να ρίξει φως στις επιπτώσεις μιας μελλοντικής αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Η Γουίτλ, την ημέρα των Χριστουγέννων θα βρίσκεται στο νησί, το οποίο αν και χωρίς χιόνι, θα είναι γεμάτο πιγκουίνους. «Εχουμε απολιθώματα πιγκουίνων 38 εκατομμυρίων ετών. Ηταν γιγάντιοι πιγκουίνοι, περίπου 3 μέτρα ύψος με μακριά, μυτερά ράμφη. Πιγκουίνοι τέρατα», είπε η Γουίτλ.
Το σπίτι του Αϊ Βασίλη είναι στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα προλάβει να επισκεφτεί και τον νότιο πόλο φέτος. Βέβαια, οι επιστήμονες είναι θα έλεγε κανείς απαιτητικοί στο γράμμα τους: «Ενα πλήρες απολίθωμα πιγκουίνου θα ήταν ένα υπέροχο δώρο», είπε η Γουιτλ!
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-27 15:45:00