Υγεία

Χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ από το Horizon Europe σε εταιρείες καινοτομίας

Με 300 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η 2η φάση του προγράμματος Horizon Europe η οποία έκλεισε με 1.920 προτάσεις από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, από το βήμα του InnoHealth Forum 2024, που έγινε στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα η υφυπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στο πάνελ με θέμα «Επενδύσεις για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας» για τη σημασία της καινοτομίας στα συστήματα υγείας και τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, όπως το Horizon Europe και το Ερευνώ Καινοτομώ, επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι να υποστηριχθεί η έρευνα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της υγείας. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση πανευρωπαϊκά σε απορρόφηση προγραμμάτων Horizon Europe και πως κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έλαβε 1,75 δισ. ευρώ μέσω 5.000 προτάσεων Ελλήνων επιστημόνων. Ενώ, στη Β’ φάση του Ερευνώ Καινοτομώ, η οποία έκλεισε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, με πάνω από 1.900 προτάσεις από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, οι οποίες η χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ το προσεχές διάστημα.

Η κα Ράπτη εξήγησε ότι η ΕΕ έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας την Ευρώπη και την μεγαλύτερη ανάπτυξή του και ως εκ τούτου από τα 75 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό badged για τον τομέα αυτό αυξήθηκε στα 95 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση του.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κλείσει ο διαγωνισμός για τους υπερ-υπολογιστές

Στο ίδιο πάνελ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη ομογενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων και επενδύσεων στην ψηφιοποίηση και την υπολογιστική ισχύ για την υποστήριξη έργων τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας ότι η καινοτομία ξεκινάει από τα δεδομένα, το ανθρώπινο δυναμικό και την υπολογιστική ισχύ. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κλείσει και ο διαγωνισμός για τους υπερ-υπολογιστές που θα φτιαχτούν στη χώρα μας για να έχουμε πλήρη ηλεκτρονική διασύνδεση του κράτους και των δομών σε όλους τους τομείς για καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και έλεγχο από πλευράς πολιτείας για το που υπάρχουν κενά ή προβλήματα. Αναφορικά με την ασφάλεια των δεδομένων υγείας και την εμπιστοσύνη των πολιτών τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και πρέπει να δοθεί η πρέπουσα σημασία. Εξήγησε ότι υπάρχουν δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν όπως επίσης και του να δοθεί η απαραίτητη εκπαίδευση στους επαγγελματίες υγείας καθώς οι τεχνολογίες θα διευκολύνουν τη δουλειά τους.

Η Λάρισα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας

Για το θέμα της επέκτασης της έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή της Λάρισας και κατά πόσο η πόλη μπορεί να «αντέξει» τις νέες επενδύσεις ο δήμαρχος Λαρισαίων Αθανάσιος Μαμάκος, απαντώντας σε ερώτηση της «Ν», είπε ότι η πόλη μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με έμφαση στους τομείς του πολιτισμού, της αγροδιατροφής και της υγείας, εξηγώντας ότι ήδη υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών δομών υγείας, ενώ, υποστηρίζεται η μικροεπιχειρηματικότητα και η απασχόληση μέσα από συμπράξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του επιτυχημένου InnoHealth Forum 2024 αναδείχθηκε η ανάγκη στήριξης των Startups στον τομέα Υγείας οι οποίες έδωσαν δυναμικό παρόν στη διημερίδα που ολοκληρώθηκε με τον Μαραθώνιο Καινοτομίας (Hackathon). Οι τρεις κορυφαίες ομάδες που βραβεύτηκαν ήταν οι:

  • Ενσωμάτωση Μεθόδων Εικονικής (VR) & Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) στην Ιατρική Εκπαίδευση που έλαβε χρηματοδότηση ύψους 3.000 ευρώ.
  • BIOANALYTIX που θα συμμετέχει στη Β’ φάση του 15ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας και πήρε και χρηματοδότηση 1000€.
  • GET2WORK που πήρε 2 δωρεάν θέσεις στο Coworking Space του Πάρκου Καινοτομίας JOIST για 3 μήνες και δωρεάν συνδρομή στο JOIST Community για έναν χρόνο.

Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 10:52:12

Back to top button