Οικονομία

Χρίστος Δήμας: Ποια είναι τα μεγάλα «ραντεβού» για τον νέο αρμόδιο φορολογικής πολιτικής

Ο μίνι κυβερνητικός ανασχηματισμός που ανακοίνωσε την Παρασκευή (14.06.2024) ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έφερε ένα νέο πρόσωπο στο υπουργείο Οικονομικών, ορίζοντας τον Χρίστο Δήμα ως υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για ζητήματα φορολογικής πολιτικής.

Ο κ. Χρίστος Δήμας αναλαμβάνει τα καθήκοντα τα οποία κατείχε ο Χάρης Θεοχάρης, και θα επωμιστεί μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα «βάρη» της φορολογικής πολιτικής.

Αναλαμβάνει τον ρόλο στο πέρας μίας χρονιάς κατά την οποία η φορολογία αποτέλεσε βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής, με την πάλη κατά της φοροδιαφυγής να επιφέρει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.

Ο κ. Δήμας, ωστόσο, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την σωστή εφαρμογή των παραπάνω, ήδη συντελεσμένων, αλλαγών, αλλά έχει να αναλάβει δράση και σε επιπλέον μέτωπα.

Τεκμαρτό εισόδημα

Ένα από τα ανοιχτά μέτωπα που θα πρέπει να χειριστεί ο νέος αρμόδιος για θέματα φορολογικής πολιτικής είναι το ζήτημα του τεκμαρτού εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς οι παρεμβάσεις του φετινού χειμώνα έχουν «σηκώσει» πολλή συζήτηση.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη κάνει ξεκάθαρο πως θα παρέμβει διορθωτικά διορθώνοντας αδικίες που έχουν παρατηρηθεί στον καθορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος εξετάζονται ήδη συγκεκριμένα πεδία πιθανών αλλαγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του site σήμερα.gr οι αλλαγές θα «απαντήσουν» στις διαμαρτυρίες της αγοράς, επεμβαίνοντας στις προσαυξήσεις του τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του τζίρου 5%, των εργαζομένων και του χρόνου δραστηριότητας της επιχείρησης.

Τέλη κυκλοφορίας

Άλλη μία εκκρεμότητα στην φορολογική πολιτική είναι και η μεταρρύθμιση του καθεστώτος των οχημάτων, σε ό,τι έχει να κάνει με τα τέλη κυκλοφορίας καθώς και των ανασφάλιστων οχημάτων.

Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή (12.6.2024) θέτοντας σε συζήτηση όλες τις αλλαγές στο καθεστώς των τελών κυκλοφορίας, την εφαρμογή του νέου συστήματος ελέγχων με τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεδομένων για τα ανασφάλιστα οχήματα, καθώς και τα κλιμακωτά πρόστιμα.

Το νομοσχέδιο πλην των αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει παρεμβάσεις και στα ισχύοντα για όσους έχουν οχήματα χωρίς ασφάλιση και ΚΤΕΟ, αλλά και για την διαγραφή των ανενεργών οχημάτων, ορίζοντας πρόστιμα και κυρώσεις στους παραβάτες.

Φορολογικές δηλώσεις

Στην ίδια περίοδο «τρέχει» και η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων, με την πλατφόρμα να έχει ήδη ανοίξει από τις 6 Ιουνίου και για τις τροποιητικές.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου δίδεται η ευκαιρία στους φορολογούμενους να διορθώσουν πιθανά λάθη στις αρχικές δηλώσεις τους.
Μάλιστα, τα φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι υπόχρεα υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αλλά στην πορεία υποπέσουν σε λάθη και παραλείψεις, έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς να κινδυνεύουν να δεχτούν πρόστιμο εφόσον είναι εμπρόθεσμες.

Τα δεδομένα που εισάγει στην αρχική του δήλωση (Ε1, Ε2, Ε3) ο φορολογούμενος, μεταφέρονται αυτόματα στη νέα τροποποιητική δήλωση, ενώ για εκείνες τις δηλώσεις που αρχικά υποβλήθηκαν μέσω του myAADE και απαιτούνται δικαιολογητικά, προσκομίζονται ή αποστέλλονται με τους προβλεπόμενους τρόπους μόνο τα δικαιολογητικά που αφορούν σε κωδικούς της δήλωσης για τους οποίους δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Ηλεκτρονικό σύστημα κατασχέσεων

Παράλληλα, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και καθυστερήσεις, αλλάζει το τοπίο για όσους έχουν οφειλές στην εφορία οι οποίες εκκρεμούν.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται μέσα στο καλοκαίρι να «ανεβάσει» το ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματων κατασχέσεων για όσους έχουν οφειλές στην εφορία, τις οποίες μπορούν να αποπληρώσουν και δεν το πράττουν, ενώ λόγω θέρους αναμένεται να είναι σε πλήρη παραγωγική λειτουργία από το φθινόπωρο.

Φυσικά, η τελική υλοποίηση και η ορθή λειτουργία του νέου συστήματος, πλην της ΑΑΔΕ, αναμένεται να απασχολήσει και τον κ. Δήμα, ως νέο αρμόδιο επί της φορολογικής πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών.

 

To άρθρο Χρίστος Δήμας: Ποια είναι τα μεγάλα «ραντεβού» για τον νέο αρμόδιο φορολογικής πολιτικής δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-16 07:03:00

Back to top button