Χορτοφαγικό burger με μελιτζάνα, κασέρι Σοχού ΠΟΠ και καραμελωμένα κρεμμύδια
Μας έχει μείνει λίγη ακόμη καλοκαιρινή διάθεση σωστά; Θα μου πεις στην Ελλάδα είμαστε, αλίμονο μελιτζάνες υπάρχουν ακόμη γι’ αυτό και τολμώ να ανεβάσω την συνταγή για χορτοφαγικό burger με μελιτζάνα, κασέρι Σοχού και καραμελωμένα κρεμμύδια!
Ναι τα αγαπώ τα burgers, καταρχήν αν το μπέργκερ είναι σωστό είναι ένα πλήρες συναρπαστικό γεύμα!
Και πιστεύω πως ένα χορτοφαγικό burger δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το κλασικό.
Το burger έχει μια αλητεία, όχι μόνο γιατί μπορείς να το φας οπουδήποτε με τα χέρια χωρίς να σε νοιάζει πώς θα καταλήξεις..
Απλά γιατί ανάμεσα μέσα σε αυτά τα δύο ψωμάκια του burger μπορούν να συμβούν “πράματα και θάματα”, μια κατηγορία μόνα τους!
Όποια γεύση και να προτιμάς, όποιο διατροφικό κανόνα να ακολουθείς, όποια ώρα της ημέρας θες να το απολαύσεις ή να χορτάσεις την πείνα σου.
Και τέλος σε οποιαδήποτε διάθεση και να βρίσκεσαι υπάρχει το αντίστοιχο, κατάλληλο ζουμερό burger!
Συχνά σκέφτομαι πάω να φάω ένα μπέργκερ και όχι ας φτιάξω ένα μπέργκερ, ξέρεις γιατί;
Γιατί εκεί έξω υπάρχουν κολασμένα μπέργκερ, έχω αγαπήσει 3-4 μπεργκεράδικα και δεν τα αλλάζω.
Όταν όμως λέμε ας φτιάξουμε μπέργκερ τότε γίνεται Ο ΧΑΜΟΣ.
Ανοίγουμε το ψυγείο, τα ντουλάπια συγκεντρώνουμε πιθανά υλικά και αποφασίζουμε τί είδους μπέργκερ θα φτιάξουμε.
Κι εκείνη την ημέρα η έμπνευση ήταν το χορτοφαγικό burger με μελιτζάνα, κασέρι Σοχού και καραμελωμένα κρεμμύδια!
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
Αρχικά ξεκινάμε με τα burger buns, δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσω πάντα θα φτιάξω τα δικά μου, με τη συνταγή για εύκολα brioche από το στο βιβλίο μου “ΕΛΑΤΕ ΤΡΩΜΕ”.
√ Τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια ταιριάζουν στα περισσότερα burger.
Σε αυτή την συνταγή δεν “μπήκαν” μόνο γιατί ταίριαζαν αλλά επειδή ήταν αναγκαία για να αναδειχτούν τα υπόλοιπα συστατικά.
Όταν φτιάχνω καραμελωμένα κρεμμύδια, ακολουθώ μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία είναι λίγο διαφορετική από την συνηθισμένη μέθοδο.
Όταν τα σοτάρω, μόνο με λίγο ελαιόλαδο και αρχίσουν να γυαλίζουν, τους προσθέτω λιγοστό νερό.
Τα κρεμμύδια μαγειρεύονται σε πιο γρήγορο χρόνο,, είναι πιο ελαφριά και το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.
Πάντα φτιάχνω μεγαλύτερη ποσότητα αφού μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, σε αποστειρωμένο βάζο, για αρκετές ημέρες.
Στη συνταγή για καραμελωμένα κρεμμύδια που ακολουθεί τα έχω εμπλουτίσει με σταφίδες και κουκουνάρι.
Εννοείται πως δεν μπήκαν τυχαία αυτά τα 2 υλικά, υπάρχει “σχέδιο” βασισμένο στην καπονάτα.
√ Η μελιτζάνα
Αν ψήσεις σωστά την μελιτζάνα στο bbq τύφλα να ‘χει το μπιφτέκι!
Όχι, δεν ανοίγω “διαμάχες” ξέρουμε όλοι την αξία ενός μπέργκερ με ζουμερό και τέλεια ψημένο μπιφτέκι..
Η μελιτζάνα όπως και το μανιτάρι όμως λειτουργούν τόσο καλά σαν μπιφτέκια στα burgers!
Η μελιτζάνες θα πρέπει να κοπούν σε σωστό μέγεθος, σχεδόν 3-4 εκ. ώστε να δηλώνει παρουσία.
Μην παραλείψεις την διαδικασία που περιγράφω γιατί με αυτό τον τρόπο η μελιτζάνα-μπιφτέκι θα γίνει σούπερ ζουμερή και θα καλομαγειρευτεί!
√ Τί άλλο χωράει στο χορτοφαγικό burger με μελιτζάνα;
Θυμάσαι που παραπάνω σου ανέφερα τη λέξη καπονάτα;
Ωραία, αφού αποφασίσεις για το αν θα φτιάξεις δική σου μαγιονέζα ή αν θα χρησιμοποιήσεις έτοιμη, θα της προσθέσεις οπωσδήποτε σέλερι, ελιές και κάπαρη ή έστω ένα από αυτά.
Και μαζί με το κασέρι Σοχού, ΠΟΠ έχεις το πιο ισορροπημένο combo.
Θα μου πεις γιατί κασέρι Σοχού ΠΟΠ και όχι μια γραβιέρα ή ένα άλλο τυρί που λιώνει;
Σίγουρα το τσένταρ δεν είχε καμία θέση στην έμπνευσή μου και όταν σκεφτόμουν ένα τυρί με δυνατή επίγευση που λιώνει το κασέρι Σοχού ΠΟΠ ήταν το πρώτο που σκέφτηκα.
Γιατί θέλεις ένταση με ένα δυνατό υλικό, τόσο ώστε να μην “καπελώνει” τα υπόλοιπα αλλά να τα αναδεικνύει.
Αυτή ήταν η ιδέα μου για το χορτοφαγικό burger με μελιτζάνα, ειλικρινά είναι από τις συνταγές που στο χωριό έφτιαχνα πιο συχνά και από μπατζίνα.
Και ξέρεις γιατί; Το τρώγαν τα παιδιά τόσο πολύ που μου το ζητούσαν κάθε μέρα, ΝΑΙ, με μελιτζάνα και όμως!
♡
Εύα
Χορτοφαγικό burger με μελιτζάνα, κασέρι Σοχού ΠΟΠ και καραμελωμένα κρεμμύδια
Εκτυπώση Συνταγής
Ναι τα αγαπώ τα burgers, αν το μπέργκερ είναι σωστό είναι ένα πλήρες συναρπαστικό γεύμα! Και σίγουρα αυτό το χορτοφαγικό burger με μελιτζάνα, κασέρι Σοχού ΠΟΠ και καραμελωμένα κρεμμύδια δεν δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το κλασικό!
Υλικά
Για τις ψητές μελιτζάνες
- 2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
- 3 ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 3 μέτρια λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 κ.σ. βαλσαμική κρέμα
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 1 ½ κ.γ. κουκουνάρι
- 1 κ.σ. κ.σ. σταφίδες
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
- 6 στρογγυλά ψωμάκια μπριος , για μπέργκερ
- 6 φέτες κασέρι Σοχού ΠΟΠ
- 6 φέτες ντομάτας, χοντρές
- 120 μαγιονέζα, της επιλογή μας
- 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. Κάπαρη ΄
- 4 πράσινες ελιές, ψιλοκομμένες
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού
Διαδικασία
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια
-
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα κρεμμύδια, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το ελαιόλαδο, σοτάρουμε ανακατεύοντας τακτικά.
-
Μόλις τα κρεμμύδια γυαλίσουν προσθέτουμε 50 γρ. νερό και τα καραμελώνουμε σε μέτρια φωτιά για 20’, ανακατεύοντας τακτικά.
-
Λίγο πριν αποσύρουμε προσθέτουμε τη βαλσαμική κρέμα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και πιπέρι.
Οι μελιτζάνες
-
Μέσα σε μπολ με νερό, που θα βάλουμε τις μελιτζάνες, προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
-
Αφήνουμε τις μελιτζάνες μέσα στο νερό για 20′ στην άκρη και δεν ξεχνάμε να τις καπακώσουμε με ένα πιάτο ώστε να μη βγαίνουν στην επιφάνεια.
-
Κατόπιν τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και ξεκινάμε να τις ψήνουμε στο BBQ μέχρι να ψηθούν καλά.
-
Όσο τις ψήνουμε τις αλείφουμε 2-3 φορές με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε, ελαφρά.
-
Λίγο πριν τις αποσύρουμε τοποθετούμε επάνω στην κάθε φέτα 1 φέτα κασέρι.
-
Ταυτόχρονα φρυγανίζουμε και τα ψωμάκια.
Το σερβίρισμα
-
Ανακατεύουμε την με μαγιονέζα με την κάπαρη, τις ελιές και το σέλερι.
-
Ετοιμάζουμε τα μπέργκερ αλείφοντας το κάτω ψωμάκι με την μαγιονέζα, προσθέτουμε κρεμμύδια, μια φέτα ντομάτα, την μελιτζάνα με το λιωμένο κασέρι.
-
Τέλος, λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού και σερβίρουμε τα μπέργκερ μελιτζάνας.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στην μαγιονέζα λίγες σταγόνες ταμπάσκο
- Ταιριάζουν επίσης οι ψητές πιπεριές
- Εκτός από μελιτζάνα μπορούμε να φτιάξουμε το burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι ή οποιοδήποτε χορτοφαγικό ή vegan μπιφτέκι
Δημοσιεύτηκε !