Χατζηδάκης: Κοντά στο μηδέν το έλλειμμα του 2024 – έρχονται μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη το 2025
Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ και συνολικό (δημοσιονομικό) έλλειμμα που αγγίζει το μηδέν πέτυχε η Ελλάδα το 2024, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, στην ιδρυτική εκδήλωση του think tank Synergia που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τα επιπλέον έσοδα –όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια– θα επιστρέψουν στην κοινωνία με νέες μειώσεις άμεσων φόρων που θα ανακοινωθούν μέσα στη χρονιά και εφεξής -όπως υποσχέθηκε- θα δοθεί περαιτέρω έμφαση στη μικροοικονομική πολιτική.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν το 2024, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέμεινε στο δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης.
«Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω και από αυτό που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2025, κοντά στο 3% του ΑΕΠ. Που σημαίνει έλλειμμα το οποίο αγγίζει το μηδέν. Αυτό στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε καιρούς αστάθειας, όπως είναι οι καιροί που ζούμε τώρα, ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει και σε ισχυρούς ανέμους αν προκύψουν. Για αυτό εργαζόμαστε. Διότι η δουλειά του καλού νοικοκύρη είναι να σκέφτεται το αρνητικό σενάριο και όχι να παίρνει αλόγιστα ρίσκα. Ιδιαίτερα μετά από αυτά που μεσολάβησαν την περασμένη δεκαετία», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
Τα αποτελέσματα του 2024, που θα πιστοποιηθούν τις αρχές του τρέχοντος έτους, εξήγησε ο υπουργός, οφείλονται μεταξύ άλλων στα επιπλέον έσοδα που προέρχονται από τη μείωση της φοροδιαφυγής, τα οποία αγγίζουν πλέον τα 2 δισ. ευρώ – επίδοση που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο μετά τη μεταπολίτευση αλλά και από την υψηλότερη, σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, ανάπτυξη της οικονομίας.
«Ο,τι περισσότερο μπορούμε και επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, επιστρέφει στην κοινωνία», επανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Ηδη -σημείωσε- έχουμε μειώσει περισσότερους από 70 φόρους, ενώ αυξήσαμε τις δημόσιες επενδύσεις για δράσεις ανάπτυξης και συνοχής. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν έχει μόνο οικονομικό πρόσημο αλλά και ένα πρόσημο ενίσχυσης των κοινωνικών πολιτικών».
Και αναφερόμενος στον προγραμματισμό του 2025, δήλωσε:
«Αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά με σημαντικές περαιτέρω μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη. Αν δεν υπάρξει μια απρόβλεπτη, ανεξέλεγκτη διεθνής κρίση, η συνέχιση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (με τα ψηφιακά δελτία αποστολής και τιμολόγια, τα POS, κλπ.) θα μας επιτρέψει να μειώσουμε άμεσους φόρους. Επιμένουμε στους άμεσους φόρους γιατί θεωρούμε ότι οι μειώσεις σε αυτούς δεν ενθυλακώνονται από κάποιους ενδιάμεσους, όπως συμβαίνει με τους έμμεσους, αλλά πηγαίνουν κατευθείαν στην τσέπη των φορολογουμένων».
«Δεν είμαστε θαυματοποιοί και καμία οικονομία δεν βρίσκεται σε προστατευτική γυάλα», σημείωσε χαρακτηριστικα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ωστόσο -δεσμεύθηκε- «αν τα πράγματα εξελιχθούν κανονικά και ίσως και λίγο χειρότερα από κανονικά, καθώς είμαστε πάντοτε συντηρητικοί στις προβλέψεις μας, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω αυξήσεις αποδοχών και μειώσεις φόρων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό το φθινόπωρο στη ΔΕΘ».
Πρωτογενές πλεόνασμα 8,6 δισ. ευρώ το 2024
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο για την περίοδο του Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 300 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για έλλειμμα 3.601 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025 και ελλείμματος 3.760 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 8.629 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4.635 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3.920 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023. Σημαντικό μέρος της διαφοράς σε σχέση με τον στόχο προέρχεται αφενός από τα αυξημένα ταμειακά έσοδα από το ΠΔΕ κατά 612 εκατ. ευρώ και αφετέρου από τη μετακύλιση πληρωμών δαπανών των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο 2025 και από την υποεκτέλεση των μεταβιβάσεων προς ΟΚΑ ύψους 740 και 1.907 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους.
Χωρίς τα ανωτέρω ποσά, η θετική διαφορά του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου ανέρχεται σε 735 εκατ. ευρώ, εκ της οποίας τα 467 εκατ. ευρώ αφορούν την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων μετά επιστροφών.
Επισημαίνεται ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επιπρόσθετα, τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-17 14:12:00