Οικονομία

Χατζηδάκης: Η εξειδίκευση των μέτρων για τις τραπεζικές χρεώσεις

Στις 11:00 άρχισε η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για την εξειδίκευση μέτρων της κυβέρνησης για το μηδενισμό ή μείωση των τραπεζικών χρεώσεων που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την Κυριακή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση, τόνισε, ο κ. Χατζηδάκης, έλαβε κατ’ επανάληψη πρωτοβουλίες για τις τράπεζες και ευρύτερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά τις τελευταίες εκλογές, αναφερόμενος εκ νέου στα 9 σημεία των κυβερνητικών παρεμβάσεων – αναμέσά τους η ενίσχυση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, η θέσπιση σαφές πλαισίου υποχρεώσεων για τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, ενέργειες προς την μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εμφαση έδωσε ο υπουργός στην επιτυχή ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των τραπεζών, η οποία όπως για μία ακόμη φορά σημείωσε, προσέλκυσε μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και οδήγησε σε έσοδα 3,5 δισ. ευρώ για το Δημόσιο.

Ανέδειξε επίσης τη σημασία της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, ενώ αναφέρθηκε και στη  δράση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.


Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πρωτοβουλίες που έλαβαν οι ίδιες οι τράπεζες, όπως η δωρεά 50 εκατ. ευρώ μετά την κακοκαιρία «Daniel», τη συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην προσπάθεια δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, καθώς και στο «πάγωμα» των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων από πλευράς τραπεζών που δεν έγινε σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπολόγισε το κόστος για τις τράπεζες από τα κυβερνητικά μέτρα στα 350 εκατ. ευρώ. Οπως μεταξύ άλλων είπε:


  • Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ και τα ακίνητα των τραπεζών και των servicers που θα διπλασιαστεί το 2026 το κόστος υπολογίζεται μεταξύ 10 – 20 εκατ. ευρώ.
  • Για την κατάργηση των προμηθειών για ΔΕΚΟ κ.τλ. το κόστος είναι περί τα 35 εκατ. ευρώ.
  • Η επιβολή πλαφόν 0,5 ευρώ στα εμβάσματα από φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες (όχι νομικά πρόσωπα) μέχρι 5.000 ευρώ (αλλά και σε όσους λαμβάνουν έμβασμα).
  • To IRIS εντός της επόμενης χρονιάς, το αργότερο μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις εταιρείες και για κάθε μορφή συναλλαγής. Το ημερήσιο όριο των 1.000 ευρώ (500 ευρώ για συναλλαγές μεταξύ προσώπων και 500 για πληρωμές προς επαγγελματίες) θα ισχύσει σε τρείς έως έξι μήνες από σήμερα.
  • Όπως έκανε γνωστό τα νέα δεδομένα σε ότι αφορά προμήθειες και εμβάσματα θα τεθούν σε ισχύ περί τα μέσα Ιανουαρίου.
  • Σε ότι αφορά τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ του 2026 για τα οικιστικά ακίνητα των τραπεζών και των servicers,  στόχος είναι να αυξηθεί η προσφορά των ακινήτων ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές και τα ενοίκια. Τα ακίνητα που θα πληρώσουν διπλάσιο ΕΝΦΙΑ αν στις 31 Δεκεμβρίου δεν υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο για οποιαδήποτε στιγμή την επόμενη χρονιά.
  • Η κυβέρνηση θα επιτρέψει σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια. Καταργείται κάθε περιορισμός.  Προκειται για καθεστώς που ισχύει με βάση την ευρωπαική νομοθεσία στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Αφορά εταιρείες με μεγάλη ρευστότητα .Τον περασμένο Δεκέμβριο προβλέψαμε τέτοιους είδους ιδρύματα να δίνουν πέραν από τα καταναλωτικά δάνεια, να δίνουν στεγαστικά και κάποιας μορφής άλλα δάνεια. Τώρα καταργούμε κάθε περιορισμό, διευκρίνισε ο υπουργός.
  • Σε ότι αφορά τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων οι τράπεζες θα εισφέρουν 100 εκατ. ευρώ ανεξαρτήτως εξέλιξης του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους  Θεώνη Αλαμπάση.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-16 11:57:00

Back to top button