Ελλάδα

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Εξαφανίστηκαν 112 παιδιά το πρώτο εξάμηνο του 2024

Η επιδείνωση του κοινωνικού φαινομένου των ανηλίκων που εξαφανίζονται, ήταν το θέμα Συνεδρίου με συνδιοργανωτές «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα εξαφανισμένα παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία: στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του έτους εξαφανίστηκαν 112 παιδιά, αριθμός που αποτυπώνει αύξηση των περιστατικών κατά 14,28% σε σχέση με το 2023.

Συγκεκριμένα, κάθε δυο λεπτά ένα παιδί εξαφανίζεται στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024, εξαφανίστηκαν 112 παιδιά.

Συγκεκριμένα:

-71 φυγές εφήβων
-13 γονικές αρπαγές
-18 Amber Alert – Εισαγγελικές Εντολές
-6 ασυνόδευτοι ανήλικοι
-3 αρπαγές από τρίτο πρόσωπο
-1 σεξουαλική διαδικτυακή εκμετάλλευση

Σύμφωνα με έρευνες του Χαμόγελου του Παιδιού οι κυριότεροι λόγοι για τις εξαφανίσεις παιδιών αφορούν τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια αλλά και τις σχέσεις με το αντίθετο φύλο.

Πιο συχνές είναι οι εξαφανίσεις κοριτσιών στην εφηβεία και σύμφωνα με τα στοιχεία τα περισσότερα απο αυτά φεύγουν από το σπίτι τους λόγω σχέσεων με το άλλο φύλλο.

Η κακή σχέση μέσα στην οικογένεια αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία, καθώς από τα 70 παιδιά, τα 10 εξαφανίστηκαν το πρώτο 6μηνο του 2024 για τον λόγο αυτό.

«Προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, παραμέλησης, κακοποίησης παιδιών μέσα στην οικογένεια, θέματα που αφορούν παιδιά με ψυχικά προβλήματα, όλα αυτά καταλήγουν στις φυγές εφήβων», ανέφερε ο Κ. Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Από τα 112 παιδιά που αναζητούνταν από τις αρχές του έτους έχουν εντοπιστεί και βρεθεί τα 85. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε διάστημα λίγων ημερών και εντός μικρής χιλιομετρικής απόστασης ενώ άλλα αναζητούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παιδιών που εξαφανίζονται αλλά τα καλά νέα είναι ότι το 95% αυτών των παιδιών βρίσκονται και επιστρέφουν στις οικογένειές τους πολύ γρήγορα και αυτό είναι αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας των Διεθνών και Εθνικών Αρχών», λέει η Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, Maria Herzog.

Στο συνέδριο επισημάνθηκε η αξία της συνεργασίας των πολιτών με τις αρχές με στόχο την διαχείριση υποθέσεων εξαφάνισης ανηλίκων.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-21 20:27:00

Back to top button