Κόσμος

«Χαμένη» η Ρωσία από την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Τα ισραηλινά πλήγματα του Σαββάτου περιόρισαν την ικανότητα του Ιράν να προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία.

Η επίθεση, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 αεροσκάφη, είχε ως στόχο την ικανότητα του Ιράν να πλήξει το Ισραήλ, αλλά όπως παρατηρούν οι ειδικοί, θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι ορισμένες εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν από το Ισραήλ χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους. Ως αποτέλεσμα, η Τεχεράνη ίσως δεν μπορεί πια να στείλει βαλλιστικούς πυραύλους στη Μόσχα, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Η καταστροφή των εγκαταστάσεων σημαίνει ότι αν οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς με στερεά καύσιμα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, οι Ιρανοί δεν θα τους στείλουν στη Ρωσία, δήλωσε στην Telegraph ο Σιντάρθ Κοσάλ, ανώτερος ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης Rusi.


Η ισραηλινή επίθεση φάνηκε επίσης να έπληξε μια τοποθεσία βαλλιστικών πυραύλων στο Παρτσίν, στο βόρειο Ιράν, όπου η Τεχεράνη θεωρείται ότι έχει πραγματοποιήσει δοκιμές εκρηκτικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πυρηνικό όπλο.

Ο Κοσάλ δήλωσε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε τοποθεσίες όπως το Παρτσίν θα μπορούσαν να υποχρεώσουν το Ιράν να σταματήσει τις εξαγωγές βαλλιστικών πυραύλων.


Η Μόσχα θα μπορούσε επίσης να υποστεί οικονομικό πλήγμα, αφού ένα ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 καταστράφηκε στην ισραηλινή επίθεση, βλάπτοντας τη φήμη της ρωσικής βιομηχανίας όπλων.

«Το θέαμα της αποτυχίας των ρωσικών συστημάτων, σε συνδυασμό με τα γεγονότα στην Ουκρανία, δεν θα κάνει καλό στη φήμη της βιομηχανίας όπλων τους, με πιθανές οικονομικές επιπτώσεις» δήλωσε ο Κοσάλ.


Το Ισραήλ επιτέθηκε επίσης σε ιρανικά εργοστάσια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά ο Κοσάλ δήλωσε ότι οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος στη Ρωσία θα είναι περιορισμένες, καθώς είναι σε θέση να παράγει η ίδια το Shahed-136, που σχεδιάστηκε από το Ιράν και χρησιμοποιείται ευρέως στις επιθέσεις της στην Ουκρανία.

«Δεδομένου ότι η Ρωσία παράγει τώρα μαζικά το Shahed-136, αμφιβάλλω αν θα υπάρξει μαζική επίπτωση στις επιχειρήσεις».

Από τότε που απέκτησε το Shahed από το Ιράν, το 2022, η Ρωσία εκτιμάται ότι έχει εκτοξεύσει περισσότερα από 8.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους στην Ουκρανία.

Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να εκμεταλλευθεί την κατάσταση παρέχοντας drones και καύσιμα πυραύλων στο Ιράν για μια πιθανή απάντηση στο Ισραήλ, σημείωσε η Telegraph.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-30 11:30:00

Back to top button