Κόσμος

Χαμάς: Καμία συμφωνία η οποία δεν θα προβλέπει απερίφραστα τον τερματισμό του πολέμου

Στέλεχος της Χαμάς επανέλαβε σήμερα ότι η οργάνωση, που διαπραγματεύεται στο Κάιρο συμφωνία ανακωχής στην Λωρίδα της Γάζας, «δεν θα αποδεχθεί σε καμία περίπτωση συμφωνία η οποία δεν θα προβλέπει απερίφραστα τον τερματισμό του πολέμου.

«Οι πληροφορίες μας επιβεβαιώνουν ότι ο Νετανιάχου φρενάρει προσωπικά μία συμφωνία από προσωπικούς υπολογισμούς», δήλωσε επίσης το στέλεχος της Χαμάς που δεν κατονομάζεται για τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι αποκλείει το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου που διαρκεί εδώ και επτά μήνες πριν από την «εξουδετέρωση» της Χαμάς.

Καθώς οι διαπραγματευτές συναντώνται στο Κάιρο, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία για ένα πλαίσιο που θα συνδύαζε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα πιθανότατα θα ακολουθηθεί από συνεχείς διαπραγματεύσεις για τις λεπτότερες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Για να υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αναμένονται αρκετές ημέρες διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματευτές έχουν σημειώσει πρόοδο στις τεχνικές πτυχές μιας πιθανής συμφωνίας, αλλά δύο ισραηλινές πηγές λένε ότι μπορεί να χρειαστεί μια εβδομάδα για να οριστικοποιηθεί η ίδια η συμφωνία.

Σύμφωνα με το CNNi, ένας Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε αυτό το σημείο το Σάββατο, λέγοντας ότι ακόμη και αν η Χαμάς αποδεχτεί τη συμφωνία όπως προτείνεται, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες ακόμη για να συμφωνηθούν ορισμένες από τις λεπτομέρειες που θα οδηγούσαν τελικά σε εκεχειρία. Αυτές οι συζητήσεις θα μπορούσαν επίσης να είναι δύσκολες και εκτεταμένες. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να βλέπουν τις συνομιλίες με συγκρατημένη αισιοδοξία, περιγράφοντας την πρόοδο, αλλά εξακολουθούν να έχουν επίγνωση ότι οι προηγούμενες προσπάθειες έχουν καταρρεύσει την τελευταία στιγμή.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση – Ο κίνδυνος δεύτερης εισβολής στη Ράφα

Η πρόταση προβλέπει «κατάπαυση του πυρός 40 ημερών» και την απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση αυτών των ομήρων.

Η Χαμάς ζητά ωστόσο οριστική κατάπαυση του πυρός, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ, απειλώντας να διατάξει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στο νότο του θύλακα, όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

«Θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο για να νικήσουμε, για να συντρίψουμε τον εχθρό μας, μη εξαιρουμένης της Ράφας», επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που διαμηνύει ότι η επιχείρηση στην πόλη θα γίνει «με ή χωρίς συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός.

Για τον Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου για την επίθεση στη Ράφα «έχουν ξεκάθαρα στόχο να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα συμφωνίας».

Αντίθετα, για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν «το μοναδικό εμπόδιο» για την κατάπαυση του πυρός «είναι η Χαμάς».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-05 09:10:29

Back to top button