Κόσμος

Χαμάς: Θα έχει συνέπειες η εκκένωση της Ράφα – Επικίνδυνη κλιμάκωση η απόφαση του Ισραήλ

«Επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες» χαρακτηρίζει η Χαμάς την εντολή εκκένωσης τμήματος της Ράφα που έδωσε το Ισραήλ από 100.000 Παλαιστίνιους.

Αυτό δήλωσε στο Reuters το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Σάμι Αμπού Ζούχρι τη Δευτέρα του Πάσχα (6/5)

Νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ (IDF) απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους και τους εκτοπισμένους να εκκενώσουν τις ανατολικές συνοικίες της Ράφα και να κατευθυνθούν σε μια, όπως ισχυρίστηκε, «διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη» στη νότια Γάζα. Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσαν ότι η επιχείρηση ήταν «περιορισμένης έκτασης».

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι έκαναν έκκληση για εκκένωση μέσω ανακοινώσεων, μηνυμάτων κειμένου, τηλεφωνημάτων και εκπομπών στα μέσα ενημέρωσης στα αραβικά. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα δράσει με “ακραία δύναμη” κατά των μαχητών.

Ο Iσραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι η στρατιωτική δράση στη Ράφα απαιτείται λόγω της άρνησης της Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα, βάσει της οποίας η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση θα απελευθέρωνε ορισμένους ομήρους. Την Κυριακή του Πάσχα (5/5), σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε για άλλη μια φορά τα αιτήματα της Χαμάς για οριστικό τέλος του πολέμου στη Γάζα.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι -περισσότεροι από το μισό πληθυσμό της Γάζας- είναι εγκλωβισμένοι στη Ράφα και τα περίχωρά της. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε άλλα σημεία της επικράτειας για να γλιτώσουν από την επίθεση του Ισραήλ και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλη μια μετακίνηση.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-06 12:18:54

Back to top button