Οικονομία

«Χαλάρωσαν» οι τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο

Το πληθωριστικό μέτρο των τιμών χονδρικής δεν παρουσίασε καμία μεταβολή τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας συνεχή χαλάρωση του πληθωρισμού, ανακοίνωσε την Παρασκευή (11.10.2024) το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ένας δείκτης πληθωρισμού που μετρά τι παίρνουν οι παραγωγοί στις ΗΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους, παρέμεινε αμετάβλητος για τον μήνα και αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,1% μετά την αύξηση 0,2% του Αυγούστου.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2%, ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες, και ήταν αυξημένος κατά 2,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η έκθεση έρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένα πιο ευρέως ακολουθούμενο μέτρο πληθωρισμού που δείχνει τι πραγματικά πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες, είχε αύξηση 0,2% για το μήνα και 2,4% από ένα χρόνο πριν.

Συνολικά, οι ανακοινώσεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει απομακρυνθεί από τον καταιγιστικό ρυθμό του που κορυφώθηκε πριν από δύο και πλέον χρόνια, αλλά εξακολουθεί να διατηρείται ως επί το πλείστον πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Αν και κανένας από τους δύο δεν είναι ο προτιμητέος δείκτης πληθωρισμού της Fed, και οι δύο τροφοδοτούν τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών που προτιμούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Σύμφωνα με το CNBC, μετά τις ανακοινώσεις, πολλοί οικονομολόγοι δήλωσαν ότι αναμένουν ότι ο αποπληθωριστής PCE θα παρουσιάσει αύξηση περίπου 0,2% ή ελαφρώς μεγαλύτερη για τον μήνα, όταν θα ανακοινωθεί κοντά στο τέλος Οκτωβρίου.

 


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-11 17:31:48

Back to top button