Κόσμος

Χάρις – Τραμπ: Μάχη στήθος με στήθος στις κρίσιμες Πολιτείες

Η εφετινή εκλογική μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ δεν σηκώνει ασφαλή προγνωστικά έγραψε η Corriere della Sera, αφού ελάχιστες ημέρες πριν από τις κάλπες τα γκάλοπ δείχνουν ότι οι δύο διεκδικητές του Λευκού Οίκου, η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ, διατηρούν περίπου τα ίδια ποσοστά στις λεγόμενες  swing Πολιτείες (swing states), οι οποίες, παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια, καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αν και δεν έχουν σαφή κομματικό προσανατολισμό.

Ετσι, στην τελική ευθεία, Χάρις και Τραμπ έχουν επιδοθεί σε κυνήγι αναποφάσιστων. Και οι δύο περιοδεύουν μετά κοπιώδους και δαπανηρού ζήλου στις επτά κρίσιμες Πολιτείες.

Η αντιπρόεδρος του Μπάιντεν σαρώνει την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, ενώ η πρώην Ρεπουμπλικάνα βουλευτής Λιζ Τσένι, κόρη του αντιπροέδρου του Μπους, Ντικ Τσένι, η οποία στηρίζει αναφανδόν τη Χάρις, «ψήνει» για λογαριασμό της τους μετριοπαθείς μικροαστούς των προαστίων. Ο Τραμπ, μετά τα McDomald’s της Πενσιλβάνια όπου τηγάνισε πατάτες για το θεαθήναι, πήγε στη Βόρεια Καρολίνα, Πολιτεία η οποία επλήγη από τον τυφώνα «Ελίν», και επιτίθεται συνεχώς στην Τσένι χαρακτηρίζοντάς τη «γερακίνα του πολέμου».

Τρελά λεφτά από δωρεές

Η Χάρις ξεπερνά τον Τραμπ τόσο στη συγκέντρωση κεφαλαίων από πλευράς δωρητών όσο και στις εκλογικές δαπάνες, σε αναλογία 3,5 προς 1. Το τελευταίο τρίμηνο η καμπάνια της έλαβε πάνω από ένα δισ., με 222 εκατ. να έχουν εισπραχθεί μόνο τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο ο Τραμπ συγκέντρωσε μόνο 63 εκατ. δολάρια. Στο τέλος Σεπτεμβρίου η Χάρις είχε μόλις 187 εκατ. σε ρευστό, διότι ξόδεψε 270 εκατ., ενώ ο Τραμπ είχε σε μετρητά 119 εκατ. έχοντας δαπανήσει κάπου 77 εκατ. Η Χάρις συγκέντρωσε μεγάλα ποσά από τους σταρ του Χόλιγουντ.

Οπως σημείωσε το μιλανέζικο μέσο, η υποψηφία των Δημοκρατικών σε εθνικό επίπεδο παραμένει ελαφρώς μπροστά (+1% στον μέσο όρο RealClearPolitics), αλλά ο Τραμπ την ξεπερνά -οριακά- σε όλες τις Πολιτείες που είναι καθοριστικές για την επίτευξη της νίκης (+1% κατά μέσον όρο στον ίδιο ιστότοπο). Τέτοια μικρά ποσοστά διαφοράς είναι εντός του περιθωρίου λάθους, έτσι το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

Πάρε κόσμε χρήμα!

Το μειονέκτημα όσον αφορά τη συγκέντρωση χρημάτων βαραίνει τον Τραμπ, ο οποίος όμως υπολογίζει πολύ στη συνδρομή του Ελον Μασκ. Τι ακριβώς κάνει ο Κροίσος; Στη swing Πενσιλβάνια και μεταξύ ψηφοφόρων που υπογράφουν δήλωση υπέρ της ελευθερίας του λόγου και του δικαιώματος οπλοφορίας έχει ξεκινήσει μεγάλη λοταρία που μοιράζει καθημερινώς εκατομμύρια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποσπά έντεχνα  τη συμπάθειά τους και ενδεχομένως και την ψήφο τους υπέρ του Τραμπ. Η Corriere χαρακτήρισε αυτή τη λοταρία προβληματική από πλευράς νομιμότητας και έγραψε περί εκκλήσεως του τοπικού κυβερνήτη, του Δημοκρατικού Τζος Σαπίρο, για εισαγγελική παρέμβαση.

Στην άλλη πλευρά, εκείνη της Χάρις, επικρατεί ένας ιδιότυπος αναθεωρητισμός. Η υποψηφία πρόεδρος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπάιντεν προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από συγκεκριμένες πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ, από την Πράσινη Συμφωνία, από την καθολική υγειονομική περίθαλψη, κ.ά., επιχειρώντας απότομη, όπως έγραψαν οι Ιταλοί, στροφή προς το Κέντρο. Προς το παρόν η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών είναι ενωμένη, επειδή θεωρεί τον Τραμπ κύρια απειλή για την αμερικανική δημοκρατία, όμως στη βάση έχει δημιουργηθεί μια κάποια δυσαρέσκεια.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 18:20:00

Back to top button