Κόσμος

Χάρις: «Ναι, το πιστεύω, ο Τραμπ είναι φασίστας!»

«Φασίστας, θαυμαστής του Χίτλερ και των στρατηγών του. Με βαθιά περιφρόνηση στους δημοκρατικούς θεσμούς, στο σύνταγμα, στο κράτος δικαίου. Για τους Αμερικανούς που έδωσαν τη ζωή τους υπέρ πατρίδος όχι μόνο δεν εκφράζει ευγνωμοσύνη, αλλά αμφιταλαντεύεται μεταξύ δυσπιστίας και κοροϊδίας». Ποιος είναι αυτός; Ο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με ποιον; Με τον Τζον Κέλι. Ποιος είναι ο Τζον Κέλι; Πρώην στρατιωτικός και διατελέσας προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Τραμπ – άνθρωπος που ξέρει, δηλαδή, τι σόι τύπος ήταν και παραμένει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος.

Ο Μάσιμο Γκάτζι, ανταποκριτής της Corriere della Sera, συνόψισε όσα είπε ο Κέλι στους New York Times και στο Atlantic, δίνοντας την πληροφορία ότι οι κρίσεις του Κέλι, «τις οποίες εξέφρασε με ωμότητα», προέκυψαν από την προσωπική τριβή του με τον Τραμπ κατά το διάστημα της θητείας του στο συγκεκριμένο πόστο της Ουάσινγκτον. Κατόπιν αυτών, ο Κέλι θεωρεί τον Τραμπ «απολύτως ακατάλληλο να ασκήσει εκ νέου το αξίωμα του προέδρου».

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ο Γκάτζι διευκρίνισε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κέλι βγαίνει και λέει ιστορίες φρίκης για όσα είδε στον Λευκό Οίκο. Είναι κατανοητό, λοιπόν, ότι οι προοδευτικές εφημερίδες προσπαθούν να τις επαναφέρουν στο προσκήνιο παραμονές εκλογών για να φρεσκάρουν τη μνήμη των ψηφοφόρων. Προφανής είναι και η αντίδραση της καμπάνιας του Τραμπ, η οποία αρνείται όλα τα παραπάνω και χαρακτηρίζει τον Κέλι γελοίο υποκείμενο». («Γελοίο υποκείμενο», που ο Τραμπ τον είχε προσωπάρχη του, μαρτυρά αν μη τι άλλο έλλειψη ορθής κρίσης από τον πρώην πρόεδρο, αλλά αυτό πια είναι το λιγότερο).

Ο ιταλός ανταποκριτής σχολίασε ότι δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον πως ένα πρόσωπο κύρους στον συντηρητικό χώρο, όπως ο Κέλι, επανέλαβε τις κατηγορίες του περί έλλειψης σεβασμού από πλευράς Τραμπ στους αμερικανούς πεσόντες. Μάλιστα τώρα αναφέρθηκε ακόμη και στον Χίτλερ και στον φασισμό. Και ο Γκάτζι θύμισε ότι όντως ο Τραμπ απέφυγε να επισκεφθεί νεκροταφεία πεσόντων ή να φωτογραφηθεί με βετεράνους, διότι δεν ήθελε επ’ ουδενί για να τρωθεί η εικόνα δύναμης που ο ίδιος πάντα προέβαλλε για τον εαυτό του.


Τώρα, στις φρέσκες συνεντεύξεις του, ο Κέλι προσέθεσε νέα στοιχεία απαξίωσης, ότι ο Τραμπ γοητεύεται από τους δικτάτορες και ειδικά από τον Χίτλερ, ότι δυσφορεί με τους περιορισμούς που επιβάλλει η αμερικανική δημοκρατία, κ.λπ. Ετσι ο όρος «φασίστας Τραμπ» εμφανίζεται πλέον και στην καμπάνια των Δημοκρατικών. Για τον Κέλι –εν αποστρατεία στρατηγό των Πεζοναυτών, σημειωτέον–, όπως και για την καμπάνια της Κάμαλα Χάρις, «φασίστας» νοείται ο ακροδεξιός, ο υπερεθνικιστής, αυτός που θέλει να κυβερνήσει αυταρχικά συγκεντρώνοντας όλη την εξουσία στα χέρια του, ο μιλιταριστής, κ.ά. παρόμοια. «Ο Τραμπ έχει όλα αυτά τα στοιχεία».

Μήπως ο Κέλι είναι ένας απογοητευμένος πρώην συνεργάτης του Τραμπ και τώρα, με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών, τον εκδικείται;  Οι Αμερικανοί, έγραψε ο Γκάτζι, πρέπει να σκεφθούν ότι δεκάδες άτομα που ο Τραμπ έκανε υπουργούς του και συμβούλους του τον έχουν κυριολεκτικά τσακίσει με τις δηλώσεις τους και τον θεωρούν επιβλαβή χαρακτήρα. Και ανέφερε ως παραδείγματα αυτής της κατηγορίας διαφόρους, από τον αντιπρόεδρο του Τραμπ, τον Μάικ Πενς, μέχρι τη Νίκι Χέιλι και τον Τζον Μπόλτον, ακόμη και παλαιούς συνηγόρους του που τον εγκατέλειψαν.


Η αντίπαλος του Τραμπ, η Χάρις, ενστερνίστηκε δημοσίως τις εκτιμήσεις του Κέλι για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Μιλώντας σε εκδήλωση που κάλυψε το CNN είπε δύο φορές ότι «ο Τραμπ είναι φασίστας» και συνεπώς «αποτελεί κίνδυνο για την ευημερία και την ασφάλεια των ΗΠΑ». Δικαιολόγησε την άποψή της παραπέμποντας στις εκμυστηρεύσεις του Κέλι, ότι δηλαδή «ο Τραμπ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, επαίνεσε τον Αδόλφο Χίτλερ και τους ναζιστές, και έθεσε τον εαυτό του υπεράνω του αμερικανικού συντάγματος». Οταν η Χάρις ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι φασίστας, απάντησε δύο φορές: «Ναι, το πιστεύω!» Και έγινε και σαφέστερη, λέγοντας ότι «αν επανεκλεγεί ο Τραμπ, θα είναι και πάλι ένας πρόεδρος που θαυμάζει τους δικτάτορες διότι είναι φασίστας».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-26 09:54:00

Back to top button